Europees Parlement stemt vandaag over brexit

Het Europees Parlement in Brussel. ©AFP

Het voltallige Europees Parlement stemt woensdag over het brexitakkoord dat met het Verenigd Koninkrijk gesloten is. Uit stemmingen in deelcommissies bleek vorige week al dat een overgrote meerderheid ermee instemt.

De plenaire vergadering van het Europees Parlement komt woensdagmiddag in Brussel bijeen om zich over het Withdrawal Agreement te buigen, het akkoord dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 31 januari regelt en dat de basis legt voor de relaties tussen Brussel en Londen voor de komende maanden. Het document bevat een aantal concrete afspraken, van de rechten voor Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk en vice versa, over de financiële afwikkeling van de brexit, tot het protocol voor de Ierse grens.

Keep kalm and read on

Op 31 januari verlaten de Britten de Europese Unie. Wat betekent die historische stap nu concreet? Voor ondernemers, beleggers, expats, reizigers en consumenten? Neem voorsprong en bereid u voor op de impact van de brexit.
De brexit-special, vrijdag 31 januari bij De Tijd en op tijd.be

In Londen is de parlementaire procedure al achter de rug. Eind vorige week kreeg het brexitakkoord de handtekening van achtereenvolgens de Queen, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, Commissievoorzitster Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson.

Groen licht

Woensdag is het dus de beurt aan het Europees Parlement, waar vanaf 15 uur gedebatteerd wordt. De finale stemming volgt wellicht rond 18 uur. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt het brexitakkoord groen licht. De parlementaire commissie Constitutionele Zaken boog zich vorige week al over de tekst, en stemde toen overtuigd voor: 23 leden drukten op de groene knop, drie waren tegen.

Na de goedkeuring door het parlement moet ook de Raad van de Europese Unie - de lidstaten dus - nog instemmen, maar die goedkeuring gebeurt via een schriftelijke procedure en is slechts een formaliteit. Niets lijkt de brexit vrijdag nog in de weg te staan.

Na vrijdag gaat een overgangsperiode van start, tot eind dit jaar. In het brexitakkoord is een mogelijkheid voorzien om de overbruggingsfase met één of twee jaar te verlengen, maar de Britse regering sloot die al uit. Dat geeft de Europese en Britse onderhandelaars amper elf maanden om de toekomstige Brits-Europese relaties te definiëren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie