Europees president Tusk wil ijveren voor 'lang uitstel' brexit

De Britse premier Theresa May en Europees president Donald Tusk tijdens een ontmoeting op de top tussen de EU en de Arabische Liga in het Egyptische Sharm El Sheikh. ©REUTERS

Als het Verenigd Koninkrijk het signaal geeft dat het een nieuwe brexitstrategie moet uitwerken, zal Europees president Donald Tusk er in Europa voor ijveren de Britten een 'lang uitstel' van de brexit toe te kennen.

Dat schrijft hij donderdag op Twitter.

De boodschap van Tusk komt er daags na een alweer opgemerkte stemming in het Britse parlement. Het Lagerhuis besliste woensdagavond dat het onder geen beding een brexit zonder akkoord met de EU wil. Premier Theresa May kondigde meteen daarna aan dat de parlementsleden ten laatste volgende week woensdag een derde (!) keer mogen stemmen over haar felbevochten brexitakkoord. Haar boodschap dat in het geval van een nieuw 'nee' de brexit op de lange baan moeten worden geschoven, wordt als een ultimatum aan de harde brexiteers gezien: steun eindelijk het akkoord of loop het risico dat er helemaal geen brexit meer komt.

Harde brexiteers

De tweet van Tusk moet in dezelfde context gezien worden. Als het VK het nodig vindt zijn strategie aan te passen (dus als het de deal van May opnieuw verwerpt), dan zal hij in de aanloop naar de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag de Europese leiders oproepen 'open te staan voor een lange verlenging' van de artikel 50-procedure, die de brexit begeleidt. In zekere zin speelt Tusk in de kaart van May en verhoogt hij mee de druk op de harde brexiteers.

De boodschap van premier Theresa May aan de harde brexiteers is duidelijk: steun eindelijk het akkoord of loop het risico dat er helemaal geen brexit meer komt.

Als haar akkoord toch goedgekeurd raakt, zei May woensdag, zal ze de EU om een korte, technische verlenging tot 30 juni vragen. Donderdag stemt het parlement alvast over een mandaat voor May om een uitstel van de brexit te bedingen. Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) liet op Radio 1 al weten dat de EU-leiders - die elke verlenging unaniem moeten goedkeuren - wellicht maar enkele weken uitstel zullen willen toestaan, en in geen geval tot voorbij de Europese verkiezingen van eind mei.

Een lange verlenging van de artikel 50-procedure, zoals Tusk vooropstelt, zou meteen betekenen dat de Britten verplicht zijn deel te nemen aan de Europese verkiezingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie