Europese Unie draait brexitrondjes

De Europese ambassadeurs raakten het vrijdag niet eens over de nieuwe brexitdeadline. ©AFP

Wat komt eerst: de brexit of de nieuwe Europese Commissie? Dat is een running gag in de Europese cenakels.

De Europese ambassadeurs raakten het vrijdag niet eens over de nieuwe brexitdeadline. Dat de Britse uitstap uit de EU, gepland op 31 oktober, wordt opgeschoven, staat buiten kijf. Maar Frankrijk blijft pleiten voor een kort uitstel van hooguit een maand in plaats van een verlenging met drie maanden tot 31 januari.

Brexitonderhandelaar Michel Barnier gewaagde van een ‘goede discussie’ onder de ambassadeurs. Een verlenging met een maand houdt de druk op de Britse ketel, argumenteerde Parijs. Bij uitstel tot 31 januari kijkt Europa aan tegen een puur binnenlands gevecht in het Verenigd Koninkrijk.

De meeste lidstaten willen die gok niet nemen. Ook daar zijn goede redenen voor. De Britse premier Boris Johnson werd vorige zaterdag door het Britse parlement verplicht uitstel te vragen tot eind januari.

Als die deadline wordt ingekort en het brexitdebat loopt vast in november, dan is dat veiligheidsnet foetsie. Als het Brits parlement dan ontbonden is in de aanloop naar verkiezingen, kan het niets doen om te vermijden dat de Britten alsnog zonder akkoord uit de Unie vallen.

Verkiezingen?

Toch zijn diplomaten ervan overtuigd dat begin volgende week een formule gevonden wordt waar alle lidstaten achter staan: een flexibel vertrek tot uiterlijk 31 januari. Maandag moet ook duidelijk worden of Johnson voldoende steun vindt voor nieuwe verkiezingen.

Boris Johnson heeft niet veel tijd te verliezen. Verkiezingen te laat in december zijn nefast voor de feestvreugde.

Johnson stelde donderdag verkiezingen voor op 12 december en vroeg Labour-leider Jeremy Corbyn dat voorstel te steunen. Johnsons heeft in het Britse parlement een tweederdemeerderheid nodig. Als dat niet lukt, rest Johnson nog een tweede optie: desnoods zelf een vertrouwensstemming eisen in het Lagerhuis om verkiezingen af te dwingen. In dat geval volstaat een simpele meerderheid van de 650 parlementsleden.

Johnson heeft niet veel tijd te verliezen. Verkiezingen te laat in december zijn nefast voor de feestvreugde. Britten willen dan vooral hun kerstinkopen doen en niet naar de stembus. Voor de oppositiepartij Labour wordt Johnsons tactiek een verscheurende keuze.

Brexit vergiftigt EU

Ook Europa dreigt de deadline van 31 januari naderhand weer te moeten opschuiven. ‘De kans is reëel dat de Britten in maart of mei nog lid van de Unie zijn’, klinkt het. We zijn met de brexit terug waar we al geweest zijn.

De Franse koppigheid heeft veel lidstaten de ogen geopend voor het feit dat er geen goede kant meer zit aan de brexitdiscussie. Met opschuivende deadlines wordt de overgangsperiode in de brexitdeal, die loopt tot eind 2020, stap voor stap opgepeuzeld.

De malaise zal toenemen. Nu al slijpen de harde brexiteers de messen om geen verlenging van de overgangsperiode te vragen, waardoor eind 2020 een Brits vertrek dreigt zonder een nieuw samenwerkingsakkoord met Europa. De brexit, die volgens afscheidnemend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ‘veel te veel tijd en energie’ heeft gekost, zal het Europees debat ook het komende jaar blijven vergiftigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie