Franse champagnehuizen leggen megastock aan in VK

Het champagnehuis Roederer legde de afgelopen weken een voorraad flessen aan in het Verenigd Koninkrijk. Met de operatie willen ze zeker zijn dat ze de Britse klanten ook bij een harde brexit kunnen blijven bevoorrraden. ©Bloomberg

Met de demarche bereiden ze zich voor op een chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

De officiële datum voor de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nadert met rasse schreden. Zeventien dagen voor de breuk in principe een feit wordt, zijn de Britten het nog altijd niet eens over de scheidingsakte.

Die besluiteloosheid leidt tot zenuwachtigheid in de bedrijfswereld. Ondernemers zijn vooral beducht voor een brexit zonder deal. Dan loeren importtarieven en monsterfiles aan de douane voor buitenlandse bedrijven om de hoek.

Voorraden

Om zich voor te bereiden op dat nachtmerriescenario namen Franse champagnehuizen de voorbije weken hun voorzorgen. Ze legden grote voorraden van het bruisende goedje aan op Britse bodem.

'In het Verenigd Koninkrijk zijn in de aanloop naar 29 maart al meer dan 10 miljoen flessen opgeslagen', zegt Jean-Marie Barillère, de voorzitter van de Unie van Champagnehuizen (UMC). 'Tegen eind maart kan die voorraad zelfs 15 miljoen flessen bedragen', voegt Laurent d'Harcourt, de voorzitter van het champagnehuis Pol Roger, toe.

Grootste buitenlandse klant

Dat de producenten massaal flessen opslaan in het VK, hoeft volgens hen niet te verbazen. Het VK is voor alle grote 'huizen' de grootste buitenlandse klant. In 2017 consumeerden de Britten 27,8 miljoen flessen champagne.

Als we tot eind maart flessen blijven sturen, zijn we wat de Britse afzet betreft in ieder geval gerust tot eind september.
Frédéric Rouzaud
Chef champagnehuis Roederer

'Als we tot eind maart flessen blijven sturen, zijn we wat de Britse afzet betreft in ieder geval gerust tot eind september', maakt Frédéric Rouzaud, de chef van het champagnehuis Roederer, zich sterk. 'Meerkosten zijn aan de operatie niet verbonden.'

Het enige grote champagnehuis dat de voorraad 'brexitbubbels' niet snel opvoert, is Taittinger. Pierre Emmanuel Taittinger voorziet geen grote problemen en gelooft dat de Britten toch niet van de champagne kunnen afblijven, ook niet na een chaotische brexit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie