'Harde brexit dreigt Verenigd Koninkrijk te splijten'

Gewezen voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. ©ID/ Bart Dewaele

Nieuwe verkiezingen en Schotse onafhankelijkheid: gewezen Europees president Herman Van Rompuy waarschuwt de Britse regering voor een brexit zonder deal met Brussel.

In een interview met de kwaliteitskrant The Observer waarschuwt gewezen Belgisch premier en voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy de Britten voor een harde brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie op 29 maart scheiden zonder een akkoord over hun toekomstige relatie.

'Een no-dealscenario vormt een existentiële bedreiging voor het VK', stelt Van Rompuy. Daarbij verwijst hij in de eerste plaats naar Schotland, dat in 2016 met een grote meerderheid tegen een brexit stemde. Een harde brexit, waartoe vooral de rechtervleugel in de Conservatieve partij van premier Theresa May aanstuurt, zou de nationalisten van de Scottish National Party ertoe kunnen bewegen een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid te organiseren.

Voorts wijst Van Rompuy erop dat ook in het Britse parlement geen meerderheid is om een harde brexit goed te keuren. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de regering-May valt, er nieuwe verkiezingen uitgeschreven moeten worden en bijgevolg de brexit uitgesteld moet worden. 

'We zouden kunnen eindigen met een situatie waarbij de EU meer verenigd is, en het Verenigd Koninkrijk minder', aldus Van Rompuy. 'De verhalen over een 'no deal' is het soort nationalistische retoriek die behoort tot een ander tijdperk.'

Ruim twee jaar na het Britse brexitreferendum en enkele maanden voor er een deal gesloten moet worden, blijven de onderhandelingen tussen Londen en Brussel uiterst stroef verlopen. Zo wijst Van Rompuy, zoals ook Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier al vaker deed, erop dat de voorstellen van May 'onwerkbaar' zijn: ze wel een douane-unie voor de handel in goederen, maar niet het vrij verkeer van diensten of personen blijven erkennen.

Deze week publiceerde Dominic Raab, de brexitminister in de regering-May, een resem aanbevelingen voor burgers en bedrijven wat te doen als er geen akkoord gevonden wordt.

In het geval van een harde brexit zou de vrijhandel tussen het VK en het continent van de ene dag op de andere terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisaties. Grenscontroles zouden weer ingevoerd worden, bedrijven zouden weer importheffingen moeten betalen.

In zijn aanbevelingen erkende Raab deze week dat er 'enige disruptie' zou ontstaan. Zo raadde hij Britse bedrijven aan alvast douane-adviseurs en andere logistieke hulp in te huren. Britse consumenten dreigen ook meer transactiekosten te betalen als ze met hun kredietkaart Europese producten aanschaffen. En Raab vroeg farmaproducenten alvast een extra voorraad medicijnen te hamsteren.  

Veel Britse bedrijfsleiders, maar ook Bank of England-voorzitter Mark Carney, waarschuwen dan ook voor complete chaos bij een harde brexit. De regering-May wuift echter Van Rompuys waarschuwingen weg: 'We hebben altijd gezegd dat het VK zal blijven floreren in het geval van een no-dealbrexit. Maar we hebben er vertrouwen in dat we een goed akkoord bereiken, die ons opnieuw controle bezorgt over ons geld, onze wetten en onze grenzen.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie