Havenbaas Zeebrugge: 'Dit is slechtst mogelijke brexit-scenario'

De haven van Zeebrugge. ©jonas lampens

De huidige aanslepende onzekerheid over een Brits vertrek uit de EU is erger dan een harde brexit. Dat zegt Joachim Coens, de topman van de Zeebrugse haven.

De mist rond het mogelijke vertrek van de Britten uit de Europese Unie klaart maar niet op. Wellicht zal woensdag op de vergadering van Europese leiders een voorstel voor verder uitstel van de exit op tafel komen, om een ongecontroleerde harde brexit te vermijden.

De Zeebrugse havenbaas Joachim Coens wil echter liever meteen weten waar we aan toe zijn in plaats van weer maanden te blijven hangen in de onzekerheid. Hij vertolkt in een interview met nieuwsdienst Reuters daarmee het standpunt dat ook elders in het Belgische bedrijfsleven te horen is.

Joachim Coens, de CEO van de Zeebrugse haven ©Bloomberg

'Het 'worst case scenario' is wat we vandaag meemaken. We weten niet wat er zal gebeuren. Het is altijd beter te weten wat zal gebeuren dan dat niet te weten', zegt Coens.

'Uitstellen om uit te stellen heeft geen zin', verklaarde Coens vorige maand al. 'Als er gekozen wordt voor een uitstel dan moet het Groot-Brittannië ook duidelijk aangeven waarom ze een uitstel willen: een referendum, verkiezingen of een douane-unie.'

'Geen chaos'

De helft van de cargo-uitvoer vanuit Zeebrugge is bestemd voor Groot-Brittannië. Zeebrugge heeft meer dan 140 douane-officiers ingehuurd en 500 nieuwe parkeerplaatsen voor trucks klaargemaakt voor het geval het komende vrijdag, 12 april, toch tot een harde brexit komt. Zo'n echtscheiding zonder deal heeft tot onmiddellijk gevolg dat elk product met de Britse markt als bestemming gedeclareerd zal moeten worden.

Zeebrugge zal in dat geval de truckchauffeurs zonder de juiste documenten tegenhouden en vragen om op de parking te wachten tot het papierwerk in orde is. Coens verwacht geen chaos en zegt dat de problemen bij een harde brexit beperkt zullen blijven tot 10 à 20 procent van de geplande export.

Veel bedrijven hebben zich de voorbije weken al voorbereid en hun stocks in Groot-Brittannië aangevuld. Ook de trafiek naar Ierland nam toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie