Johnson, Gove en Hunt blijven in toryrace

Boris Johnson. ©REUTERS

Donderdagmiddag herleiden de Conservatieve parlementsleden de kandidaat-opvolgers van Theresa May tot een tweetal, waaruit de partijleden dan de komende maand een nieuwe Britse premier kiezen.

De eerste fase van de afvallingsrace om Theresa May op te volgen als Conservatief partijleider en Brits premier nadert zijn conclusie. Van de tien kandidaten die zich vorige week aandienden, blijven er nog drie over: ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, minister van Milieu Michael Gove en minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

Michael Gove. ©EPA

Ook tijdens de vierde stemronde bevestigde Johnson zijn favorietenrol: hij kreeg de steun van 157 van de 313 tory's in het parlement. Op geruime afstand sprong Gove (61 stemmen) voor het eerst over Hunt (59) naar de cruciale tweede plaats. Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid (34) eindigde dit keer als laatste en viel af.

Jeremy Hunt. ©REUTERS

Donderdagmiddag vindt de vijfde en laatste stemronde in het parlement plaats, waarbij nog een kandidaat afvalt. De overgebleven twee worden dan voorgelegd aan de ruim 160.000 partijleden, die tegen eind juli Mays opvolger kiezen.

No deal

Ook bij de basis geldt Johnson als de favoriet. Volgens een nieuwe peiling van Conservative Home, een website die de vinger nauw aan de pols van de toryleden houdt, verkiest 62 procent de gewezen Londense burgemeester. Gove (15%) en Hunt (11%) komen amper in de buurt.

Voor de brexitsaga lijkt het echter weinig uit te maken wie wint. Johnson, Gove en Hunt ijveren er allen voor om op 31 oktober de Europese Unie te verlaten. Eerst willen ze wel proberen Mays deal, die drie maal begraven werd in het Britse parlement, te heronderhandelen, wat Brussel echter uitsluit. Lukt dat niet, dan deinst geen enkele overgebleven kandidaat ervoor terug om voor een economisch chaotische 'no deal'-brexit te kiezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie