Advertentie

Juncker: '12 april blijft deadline voor goedkeuring brexitdeal'

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, is niet van plan het Verenigd Koninkrijk extra uitstel te verlenen om alsnog een meerderheid te vinden voor een brexitdeal. ©EPA

De voorzitter van de Europese Commissie waarschuwt Brits premier Theresa May dat een nieuw kort uitstel van de brexit uitgesloten is.

Het geduld van Europa met het Verenigd Koninkrijk lijkt zo stilaan helemaal op. Dat suggereren verklaringen van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

'12 april is de uiterste datum voor de goedkeuring van de brexitdeal door het Britse parlement', stelde de Luxemburger woensdagnamiddag tijdens een interventie in het Europees Parlement. 'Als het scheidingsakkoord tegen die dag niet het fiat gekregen heeft van de Britse parlementsleden, komt er geen nieuw kort uitstel van de brexit. We gaan de Europese verkiezingen en de werking van de Europese Unie niet in gevaar brengen.'

Voornemen May

Met die woorden reageerde Juncker op het voornemen van Brits premier Theresa May om opnieuw naar Brussel te trekken met het verzoek de scheidingsdatum een tweede keer te verschuiven. Aanvankelijk zouden de Britten de Europese familie op 29 maart verlaten.

Als het scheidingsakkoord tegen die dag niet het fiat gekregen heeft van de Britse parlementsleden, komt er geen nieuw kort uitstel van de brexit. We gaan de Europese verkiezingen en de werking van de Europese Unie niet in gevaar brengen.
Jean-Claude Juncker
Voorzitter Europese Commissie

Maar eind vorige maand stemden de 27 andere lidstaten van de Europese Unie ermee in May wat extra tijd te gunnen om alsnog een meerderheid van het Britse parlement ervan te overtuigen zich achter haar akkoord te scharen. De Europeanen schoven 29 maart als nieuwe deadline naar voren voor de goedkeuring van de brexitdeal. Dan zou het Britse vertrek uit de EU op 22 mei, vlak voor de Europese verkiezingen, een feit worden.

Zonder akkoord eind vorige maand zou een harde brexit op 12 april een feit zijn. Dat scenario werd steeds realistischer nadat de Britse parlementsleden de afgelopen dagen zowel Mays scheidingsverdrag als een resem alternatieven naar de prullenmand verwezen hadden.

Harde brexit

In een poging de impasse alsnog te doorbreken kwam May dinsdagavond na bijna acht uur crisisberaad met haar ministers met een nieuw plan op de proppen: ze zou de EU om een nieuw kort uitstel vragen zodat ze in tussentijd een akkoord zou kunnen onderhandelen met de socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn. Woensdagnamiddag vond een eerste ontmoeting tussen May en Corbyn plaats. 

Die zou enkel populisten en nationalisten in de kaart spelen.
Jean-Claude Juncker
Voorzitter Europese Commissie

Ondanks die Britse demarche houdt Brussel steeds meer rekening met het doemscenario: dat het VK eind volgende week zonder akkoord uit de EU tuimelt. 'Een harde brexit op 12 april om middernacht is een erg waarschijnlijk scenario. Het is niet de uitkomst waar ik naar verlang. Maar de EU is wel op die situatie voorbereid', stelde Juncker woensdag.

De voorzitter van de Commissie verzekerde dat de EU 'tot het laatste ogenblik' hard zal werken om een 'no deal' te vermijden. 'Die zou enkel populisten en nationalisten in de kaart spelen', luidde het.

Douane-unie

Aan het eigenlijke scheidingsverdrag kan niet meer geschaafd worden, benadrukte de Luxemburger nog eens. 'Maar aan de politieke verklaring wel.' Dat is een bijlage van een dertigtal pagina's bij de brexitdeal die vastlegt binnen welk kader de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelaties tussen het VK en de EU zullen plaatsvinden.

In die tekst zou een verwijzing naar de oprichting van een douane-unie opgenomen kunnen worden. Naar zo'n softere brexit hebben de Britse socialisten wel oren.

Volgende week woensdag blazen de Europese leiders weer verzamelen voor een top over het dossier. 'We zullen dan bekijken wat de intenties van Theresa May zijn en daarna beslissen welke weg we inslaan. Slaagt de Britse premier er tegen 12 april alsnog in een meerderheid te vinden voor de brexitdeal, dan moet Europa bekijken of het de vertrekdatum van 22 mei toch wat kan opschuiven', besloot Juncker.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie