Juncker: 'Ik had moeten ingrijpen tijdens brexitreferendum'

Jean-Claude Juncker. ©AFP

De voorzitter van de Europese Commissie neemt het zichzelf kwalijk dat hij niet tussenbeide kwam tijdens het Britse brexitreferendum.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker neemt het zichzelf kwalijk dat hij tijdens het referendum over de brexit in het Verenigd Koninkrijk niet is tussengekomen. 'We hadden moeten interfereren én interveniëren. We zouden als enigen de leugens die toen circuleerden hebben doorprikt.'

Juncker kwam dinsdag nog eens in de perszaal van de Europese Commissie. Vlak voor de Europese verkiezingen was het tijd om de balans van de Commissie-Juncker op te maken, en een toekomstplan naar voren te schuiven.

Britse EU-verkiezingen

Groot-Brittannië doet mee aan de Europese verkiezingen op 23 mei. De minister van het Britse kabinet David Lidington kondigde dat dinsdag aan. Hij zei er wel bij dat er alles aan wordt gedaan om te voorkomen dat politici hun plek in het EU-parlement ook daadwerkelijk in moeten gaan nemen.

Londen moet Europese verkiezingen uitschrijven omdat het parlement niet op tijd een akkoord over brexit heeft goedgekeurd en het land dus nog lid is als de stembusgang gepland staat.

Al bij al ziet die balans er goed uit, vindt Juncker. 'Bij mijn aantreden heb ik drie prioriteiten naar voren geschoven: jobs, groei en investeringen. We hebben die beloftes gehouden', zei hij. De Commissievoorzitter klopt zichzelf ook op de borst voor het stabiliseren van de euro na de zware crisis en de problemen met Griekenland, de nieuwe databeschermingsregels en de beter gecontroleerde digitale omgeving.

Brexit

Maar Juncker heeft ook fouten gemaakt, gaf hij toe. De brexit is daar een van. 'Ik heb te goed geluisterd naar de Britse regering, toen onder leiding van premier David Cameron', zei Juncker.

De toenmalige Britse regeringsleider had de Europese leiders in 2016 voorgespiegeld dat hij het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie zou winnen als Brussel zich niet zou mengen, maar dat gebeurde niet. 'De toenmalige premier heeft mij gevraagd niet te interfereren in de campagne, maar dat was een fout. Ik ging in de fout door op dat belangrijke moment te zwijgen.'

Griekenland

Juncker heeft ook spijt van zijn late reactie op de Luxleaks-affaire, die helemaal aan het begin van zijn mandaat losbrak, zei hij. Het grootste succes van de Commissie is de redding van Griekenland. 'Ik ben er trots op dat we Griekenland in de eurozone hebben kunnen houden, ondanks alle kritiek en druk om het anders aan te pakken.'

De Commissievoorzitter is zelf geen kandidaat meer voor de Europese verkiezingen, maar roept de kiezers wel op om 'na te denken' over hun stem. 'Dit is de grootste transnationale verkiezing ter wereld. Wie kiest, moet zich afvragen: als iedereen stemt zoals ik stem, wat is dan de uitkomst? Als iedereen op extremisten stemt, hoe ziet het politieke bestel in Europa er dan uit?' Juncker roept de kandidaten ook op extremisten en populisten te bestrijden, 'maar niet met goedkope slogans en persoonlijke aanvallen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie