Juridisch adviseur May ondergraaft nieuwe brexitdeal

Geoffrey Cox. ©REUTERS

De bedenkingen van Geoffrey Cox, de belangrijkste juridische adviseur van premier Theresa May, maken het extra onwaarschijnlijk dat het Britse parlement de brexitplannen van May goedkeurt.

Geoffrey Cox is dinsdag even de belangrijkste man in de Britse politiek. Iedereen keek uit naar wat de Attorney General - zeg maar de juridische hoofdadviseur - van de Conservatieve regering vond van de aanpassingen aan het scheidingsverdrag die premier Theresa May maandagnacht onderhandelde met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Chat met City-vrouw Gina Miller
Dinsdag kregen we bezoek van Gina Miller, een van de invloedrijkste vrouwen in de Londense City en het uithangbord van het anti-brexitkamp. U kon met haar chatten over de gevolgen van de brexit, de chat kunt u hier nog nalezen.

Volgens May heeft het Verenigd Koninkrijk nu 'juridisch bindende' garanties dat het niet eeuwig in de EU-periferie vastgehouden kan worden door de omstreden 'backstop' voor Noord-Ierland. Zo weerhoudt niks de critici nog om voor haar brexitdeal te stemmen, vindt May. Het Britse parlement, dat in januari haar deal met een historische meerderheid torpedeerde, stemt in principe vanavond over het herwerkte akkoord, al roepen sommigen op om de stemming 24 uur uit te stellen om iedereen rustig zijn opinie te laten vormen.

Pond onderuit na negatief advies Cox

De analyse van juridisch adviseur Geoffrey Cox mist ook haar effect niet op de markten, die aanvankelijk voorzichtig optimistisch waren nadat de Britse premier Theresa May maandagavond laat alsnog een aanpassing van de brexitdeal had bekomen van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Vooral het Britse pond betaalt het gelag. De Britse munt zag een bescheiden winst van zowat een halve procent abrupt omslaan in een daling van om en bij een procent. Ook de voornaamste Europese beurzen doken in lichtrode cijfers nadat het advies van Cox gepubliceerd werd.

De juridische opinie van Mays eigen advocaat klinkt echter niet geruststellend. In december schreef Cox dat de backstop 'voor onbepaalde tijd duurt', en dat het VK er niet unilateraal onderuit kan. Dinsdag schrijft Cox dat de deal tussen May en Juncker het risico 'verkleint'. Maar verdwenen is dat niet. 'Het juridische risico blijft onveranderd', concludeert hij.

Softere brexit?

Die erg technische interpretatie van de backstopverduidelijkingen dreigt verregaande politieke consequenties te hebben. De brexithardliners in Mays Conservatieve partij, onder aanvoering van Jacob Rees-Mogg, lieten eerder weten dat Cox' opinie doorslaggevend zal zijn om hun verzet tegen Mays brexitplan te staken. Dat geldt ook voor de dwarsliggende Noord-Ierse nationalisten van de DUP, die Mays minderheidsregering gedogen.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zullen de tien DUP'ers vanavond dan ook niet voor Mays plan stemmen. In een verklaring dinsdagmiddag liet de partij weten dat May weliswaar beperkt vooruitgang had geboekt in haar gesprekken met de Europese Unie, maar niet in voldoende mate. 

Ook de eigen juridische adviseurs van de Conservatieve hardliners raden aan niet voor het plan te stemmen. Voor de opmerkzame lezer: ze zeggen niet per se tegen May te stemmen. Een aanzienlijk aantal onthoudingen blijft dus mogelijk, wat May misschien kan helpen. Sommige hardliners vrezen ook dat, als Mays deal faalt, er enkel een softere, en in hun ogen dus nog meer verwerpelijke brexit komt.

Eerder liet Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn weten dat Mays nachtelijke akkoord met Juncker niks veranderd heeft. En dat zijn parlementsleden, net als kleinere oppositiepartijen, tegen zullen stemmen. Kortom: de kans dat Mays deal opnieuw genadeloos getorpedeerd wordt, blijft erg groot.

In dat geval stemt het Brits parlement woensdagavond over een brexit zonder akkoord. Voor zo'n 'no deal'-brexit lijkt echter evenmin een meerderheid te zijn. Donderdag zou dan een derde stemming volgen, dit keer om de brexit over de deadline van 29 maart te tillen. Voor zo'n uitstel is er waarschijnlijk wel een parlementaire meerderheid, al weet niemand echt hoe het dan verder moet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie