Labour bereid vervroegde Britse verkiezingen te steunen

Labour-leider Jeremy Corbyn is nu toch bereid vervroegde Britse verkiezingen te steunen. ©REUTERS

De oppositiepartijen SNP, de Liberal Democrats én Labour steunen vandaag wellicht het plan van Brits premier Boris Johnson voor vervroegde verkiezingen. Over de precieze datum bestaat nog discussie.

Het Lagerhuis stemde maandagavond al voor de derde keer over een verzoek voor vervroegde verkiezingen van premier Johnson. Hij hoopt zijn Conservatieve partij opnieuw aan een meerderheid in Westminster te helpen, waarna hij zijn brexitplannen door het halfrond kan loodsen.

Maar voor een dergelijke motie is een tweederdemeerderheid nodig. Die kreeg Johnson eerder al twee keer niet bij elkaar. Dat lukte ook maandagavond niet. 299 parlementsleden stemden voor vervroegde verkiezingen, 70 stemden tegen, veel wat anderen onthielden zich. Johnson kwam 136 stemmen tekort.

Gewone meerderheid

De regering geeft het plan om de Britten op 12 december naar de stembus te sturen nog niet op. Meteen na de stemming kondigde Johnson aan dat hij de parlementsleden maandagavond nog een nieuw wetsvoorstel van de regering zal bezorgen voor verkiezingen op die datum. Het gaat om een amendement op de Fixed-Term Parliaments Act, de wet die de organisatie van verkiezingen omschrijft. Om dat amendement goed te keuren volstaat een gewone meerderheid.

We kunnen deze verlamming niet langer toestaan. Dit Lagerhuis kan het land niet langer gegijzeld houden.
Boris Johnson
Brits premier

'Voor de derde keer heeft de oppositie ons aanbod om de brexit gedaan te krijgen verworpen. Ik denk dat de kiezer dat verbijsterend zal vinden', wierp Johnson zijn tegenstanders vlak na de stemming voor de voeten. 'Maar we kunnen deze verlamming niet langer toestaan. Dit huis kan het land niet langer gegijzeld houden. Nu een 'no deal' van tafel is, hebben we een geweldig nieuw akkoord. Het is tijd voor de kiezers om zich daarover uit te spreken en om dit disfunctionele parlement te vervangen door een nieuw parlement, dat de brexit gedaan kan krijgen.'

Goede kans

Het voorstel van Johnson maakt volgens waarnemers een goede kans. Na een overleg met de fractie dinsdagochtend is de grootste oppositiepartij Labour toch bereid het plan van Johnson te steunen, kondigde partijleider Jeremy Corbyn aan. 'We hebben van de Europese Unie gehoord dat uitstel van het artikel 50 tot 31 januari is bevestigd, dus voor de komende drie maanden is onze voorwaarde (no deal definitief van tafel, red.) vervuld. We zullen nu de meest ambitieuze en radicale campagne voor echte verandering lanceren die dit land ooit heeft gezien', klinkt het in een statement.

Labour was tot nog toe minder happig op vervroegde verkiezingen. Uit de jongste peilingen blijkt dat die vooral de Conservatieven van Johnson goed zouden uitkomen, ook al omdat de arbeiderspartij er een meer gematigd standpunt over het Europees lidmaatschap op nahoudt en die positie moet delen met verschillende andere oppositiepartijen.

Studenten

Oppositiepartijen SNP en de Liberal Democrats zijn al enkele dagen voorstanders van vervroegde verkiezingen, maar dan wel op 9 december - waardoor meer studenten kunnen stemmen - én met de belofte dat Johnson zijn brexitakkoord intussen niet door het parlement zou jagen. De LibDems en de Scottish National Party zijn tegen de brexit, en hopen op extra zetels in het parlement om een nieuw referendum over het EU-lidmaatschap te forceren.

De SNP is geneigd het regeringsvoorstel te steunen, liet kopstuk Ian Blackford meteen na Johnsons aankondiging uitschijnen, al benadrukte ook hij de voorwaarden. 'Ook op de oppositiebanken willen we nieuwe verkiezingen, maar we vertrouwen de premier niet. We willen de absolute zekerheid dat er geen poging zal zijn om de Withdrawal Agreement Bill (de tekst die Johnsons brexitakkoord met de EU in wet moet omzetten, red.) opnieuw voor te leggen.'

De brexitdatum is intussen opgeschoven naar 31 januari 2020, al kunnen de Britten er ook uit zodra het brexitakkoord in het Verenigd Koninkrijk en in het Europees Parlement geratificeerd is. De Europese staatshoofden en regeringsleiders gaven maandagochtend groen licht voor het Britse uitstelverzoek. Maandagavond vlak voor de stemming in Westminster stuurde Johnson Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk al een brief waarin hij Brussel aanspoort nog verder uitstel volledig uit te sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie