Londen vraagt extra geneesmiddelen voor harde brexit

De Britse brexitminister Dominic Raab. ©EPA

Brexitminister Dominic Raab erkent dat er enige disruptie wacht bij een 'no deal', maar hij weigert mee te gaan in de angstverhalen van critici.

Dominic Raab, de brexitminister in de Conservatieve regering van premier Theresa May, heeft donderdagmiddag 25 documenten gepubliceerd die Britse burgers en bedrijven moeten voorbereiden op een harde brexit. Op 29 maart is het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie een feit. Gezien de uiterst moeizame onderhandelingen met Brussel lijkt het niet langer onwaarschijnlijk dat er geen deal gesloten wordt om de toekomstige relatie te stroomlijnen.

Zonder akkoord, bracht Raab in herinnering, zal 'het vrij verkeer van goederen tussen het VK en de EU ophouden'. Bedrijven moeten dan ook extra kosten en papierwerk vrezen, erkende de tory. Ze worden aangeraden 'de diensten van een douaneagent of logistieke hulp in te schakelen, of zich te verzekeren van de nodige software'.

Er zijn geen plannen dat het leger voedselpakketten zal uitdelen.
Dominic Raab
Britse brexitminister

Omdat Britse banken bij een harde brexit van de ene dag op de andere uit het Europese betalingssysteem vallen, waarschuwt de Britse regering haar burgers voor hogere kosten en langzamere transacties als ze met een kredietkaart Europese producten kopen, bijvoorbeeld online of op reis op het vasteland. Britten die op het continent wonen, zouden mogelijk ook geen toegang meer hebben tot hun bankrekeningen in het VK.

Geneesmiddelen

Voorts vraagt de overheid aan farmaproducenten een voorraad medicijnen aan te houden die zes weken moet overbruggen na een harde brexit, boven op de normale stock. Tegelijk wordt aan ziekenhuizen, dokters en apothekers gevraagd geen medicijnen te hamsteren.

Bronnen in de farma-industrie lieten al verstaan dat de vraag van de regering niet evident is. Voor kleinere fabrikanten die met dunne marges werken, is de kostprijs van zo'n extra voorraad moeilijk te dragen, klinkt het.

In totaal plant de brexitminister de komende weken zo'n 80 documenten vrij te geven met 'praktische en gepaste' informatie over wat te doen in het geval van een harde brexit. Hoewel hij erkent dat een disruptie zal plaatsvinden, weigert Raab mee te gaan in de angstverhalen die tegenstanders van een brexit de wereld insturen. 'Ook na de brexit zal je nog altijd kunnen genieten van een broodje met sla, tomaat en bacon', grapte de minister. 'Er zijn geen plannen dat het leger voedselpakketten zal uitdelen.' 

Tegelijk zei Raab 'vertrouwen te hebben dat een deal met Europa binnen handbereik is'. De tory hervatte na het zomerreces dinsdag de gesprekken met de EU-onderhandelaar Michel Barnier. Veel vooruitgang leek niet meteen aanwezig.

De gedroomde handelsrelatie die premier May voor de zomer uit de doeken deed, blijft Brussel als onwerkbaar beschouwen. Bovendien hollen ze de grondbeginselen van de Europese interne markt en douane-unie - vrij verkeer van goederen, diensten, financiën en personen - uit. Bijgevolg blijft een oplossing voor de heikele grens tussen Ierland en Noord-Ierland veraf.

De 25 documenten die Raab donderdag vrijgaf, nam ook in eigen land de scepsis niet weg. De Britse kamer van koophandel noemde het 'onrealistisch' dat het VK voldoende personeel en infrastructuur heeft om van de ene dag op de andere douanecontroles in te voeren. Ze herhaalde haar vrees voor een enorme logistieke en economische chaos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie