May mikt op brexituitstel tot 30 juni

De Britse premier Theresa May blijft proberen het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te loodsen. ©AFP

Het Brits parlement heeft beslist dat het Verenigd Koninkrijk de EU enkel kan verlaten als er een echtscheidingsakkoord is. Daarmee kan donderdag een nieuw gevecht beginnen in het Lagerhuis: over het uitstel van de brexit

Het Lagerhuis besliste gisteren met slechts 43 stemmen verschil dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie enkel kan verlaten als het eerst een scheidingsakkoord klaar heeft. Daarmee lijkt een harde brexit, die ook voor België grote economische schade zou aanrichten, voor even van de baan.

De zitting verliep opnieuw vol tumult. De regering stelde eerst voor dat het parlement zich zou verzetten tegen een no-dealbrexit op 29 maart. Het parlement schrapte vervolgens de woorden 'op 29 maart', waardoor het verzet tegen de no-dealbrexit veel extremer werd. De regering riep de tory's vervolgens op om tegen haar eigen - bijgestuurde - voorstel te stemmen, wat mislukte. Het parlement besliste uiteindelijk dat er nooit een no-dealbrexit kan komen.

Uitstel

Dat maakt dat het parlement vandaag zal stemmen over een uitstel van de brexit. En opnieuw probeert de regering de regie in handen te nemen.

Premier Theresa May wil namelijk dat er volgende week voor de derde keer wordt gestemd over haar echtscheidingsakkoord met de EU. Als ze dan wel groen licht in het Lagerhuis krijgt, stelt May voor de brexit uit te stellen tot 30 juni. Dat is vlak voor het nieuw verkozen Europees Parlement bijeenkomt, wat tijd moet geven om de echtscheidingsdeal uit te voeren.

Zolang het VK geen idee heeft welke brexit het wel wil, keert het scenario van de no deal uiteindelijk met iedere nieuwe brexitdeadline terug.

Als het Lagerhuis de deal van May voor de derde keer afschiet, stelt May voor de brexit veel langer uit te stellen. Dat zou dan betekenen dat het Verenigd Koninkrijk alsnog deelneemt aan de Europese verkiezingen van mei, wat nu niet voorzien is.

Opnieuw rijst de vraag of het parlement die timing en die voorwaarden zal pikken. Verwacht wordt dat het Lagerhuis vandaag gewoon stemt over twee maanden uitstel zonder voorwaarden. Die twee maanden lopen dan tot eind mei, vlak voor de Europese verkiezingen.

Welke brexit?

De volgende vraag wordt dan wat zo’n uitstel oplost, behalve tijd kopen. Zolang het VK geen idee heeft welke brexit het wel wil, keert het scenario van de no deal uiteindelijk met iedere nieuwe brexitdeadline terug.

Veel tijd is er niet meer, maar toch lijkt er politiek iets te bewegen in Londen.

Maakt een derde brexitdeal een kans? Veel tijd is er niet, maar toch lijkt er politiek iets te bewegen in Londen. Minister van Financiën Phil Hammond, altijd al een van de meest antibrexitgestemde ministers in de regering-May, riep gisteren het parlement op te zoeken naar ‘een consensus’, wat werd geïnterpreteerd als een uitgestoken hand naar de oppositiepartij Labour.

Al even opvallend was dat minister van Gezondheid Michael Gove, nochtans samen met Boris Johnson destijds het boegbeeld van de brexitcampagne, woensdag leek te hinten dat er vandaag werk gemaakt kan worden van een reeks ‘indicative votes’. Via zulke niet-bindende stemmingen kan het parlement aangeven welke brexitoplossing het dan eventueel wél wil.

Lees verder

Advertentie
Advertentie