May opent weg richting uitstel brexit

De Britse premier Theresa May. ©REUTERS

Een economisch desastreuze no-dealbrexit lijkt, tijdelijk althans, van tafel. De Britse premier Theresa May herhaalt echter dat een uitstel van het vertrek uit de EU de impasse niet oplost.

In een verklaring voor het Britse Lagerhuis is de Conservatieve premier Theresa May dinsdagmiddag geplooid voor de meer gematigde vleugel in haar partij. May kondigde aan dat, als haar scheidingsverdrag met de EU op 12 maart opnieuw gekelderd wordt, het parlement op 13 maart mag stemmen of het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de EU verlaat zonder akkoord.

Zo'n economisch desastreuze, abrupte brexit vindt, behalve bij Conservatieve hardliners, amper steun. Daarom zou er op 14 maart een derde stemming komen. Met die stemming kan het parlement vragen dat May in Brussel vraagt artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, dat de onderhandelingen over een vertrek uit de EU regelt, te verlengen. Daarvoor lijkt wel een grote meerderheid te zijn.

Met deze toegift lijkt een 'no deal' dus tijdelijk van tafel, wat het Brits pond omhoog stuwt . Een echte oplossing, onderstreepte May echter, biedt het niet: een brexit waar een meerderheid van het parlement zich in kan vinden, is nog altijd niet in zicht. Met andere woorden: over enkele maanden - hoe veel uitstel May zou vragen, is nog niet duidelijk - dreigt het 'no deal'-angstbeeld opnieuw op te doemen.

Backstop

Mays entourage onderhandelt daarom nog altijd met Brussel over mogelijke concessies over de backstop, het omstreden vangnet om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden. De kans dat de EU toegeeft, lijkt echter klein. En daarmee lijkt het hoogst onwaarschijnlijk dat het Britse parlement, dat in januari Mays plan met een historisch grote meerderheid wegstemde, straks wel de premier zal volgen.

Leek May tot dusver vooral de Conservatieve brexithardliners te paaien, in de hoop haar partij bijeen te houden, dan bezwijkt ze nu toch voor de meer gematigde tory's. Dinsdag hadden drie viceministers en staatssecretarissen gedreigd met ontslag als May een 'no deal' niet uitsloot. Dit weekend hadden drie ministers dat al gedaan. Naar verluidt dreigden zo'n 15 leden van haar regering met dissidentie.

Zij zouden zich woensdag allen scharen achter een amendement dat is ingediend door partijgenoot Oliver Letwin en Labour-parlementslid Yvette Cooper. Dat zou May dwingen tot wat ze nu zelf aankondigde: een stemming over een 'no deal' en een uitstel van de brexit, als haar eigen plan het niet haalt.

Als het VK straks een verlenging van artikel 50 zou vragen, moeten de overige 28 EU-lidstaten daar wel mee instemmen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei al dat dat geen probleem zou zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie