Advertentie

May stuurt aan op snelle brexitdeal met Labour

De Britse premier, Theresa May, zou volgens Britse media bereid zijn een douaneregeling met de Europese Unie te sluiten om de steun van Labour te krijgen voor een brexitdeal. ©AFP

Volgens Britse media hoopt de Britse premier de steun van de grootste oppositiepartij te winnen door een douaneregeling met de Europese Unie in de wet in te schrijven.

Een kleine week voor het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie dreigt te tuimelen, roept de Britse premier, Theresa May, de politici in haar land nogmaals op haast te maken met een scheidingsakkoord. De Conservatieve politica richt zich vooral tot haar grote politieke rivaal, het socialistische Labour.

'Hoe langer het duurt om tot een akkoord te komen met Labour over de brexit, hoe minder waarschijnlijk het is dat het het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat', stelde ze dit weekend in een mededeling.

Nadat het Britse parlement de voorbije dagen haar brexitdeal én een reeks alternatieven nogmaals weggestemd had, richtte de Britse premier zich afgelopen dinsdag tot de socialistische partij om alsnog een scheidingsakkoord uit de brand te redden.

Eind aan vrij verkeer

De afgelopen dagen vonden verkennende gesprekken plaats. Maar veel leverden die naar verluidt nog niet op. Zaterdag riep Labour-leider Jeremy Corbyn May nog op 'rode lijnen op te geven' om een doorbraak in de gesprekken te forceren.

Het feit is dat de twee belangrijkste partijen in het land het over twee zaken eens zijn: we willen allebei een einde maken aan het vrije verkeer, we willen allebei met een goede deal vertrekken, en we willen allebei banen beschermen.
Theresa May
Britse premier

'Het feit is dat de twee belangrijkste partijen in het land het over enkele zaken eens zijn: we willen allebei een einde maken aan het vrije verkeer, we willen allebei met een goede deal vertrekken, en we willen allebei banen beschermen', zei May enkele uren na de oproep van Corbyn aan haar adres om zich 'flexibeler op te stellen'.

'Dat is de basis voor een compromis dat een meerderheid in het parlement kan krijgen en het winnen van die meerderheid is de enige manier om brexit uit te voeren', ging de domineesdochter voort.

Douaneregeling

May zou volgens de krant The Sunday Times bereid zijn een 'rode lijn' op te geven om Labour over de streep te trekken. Ze zou namelijk een douaneregeling met de EU in een wet willen inschrijven.

Hoe langer het duurt om tot een akkoord te komen met Labour over de brexit, hoe minder waarschijnlijk het is dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.
Theresa May
Britse premier

Op die softere versie van de brexit stuurt Labour al langer aan. De Britse premier hield die piste tot nu af. Het zou betekenen dat Londen niet zelfstandig handelsverdragen kan sluiten met andere landen. Nultarieven op de invoer, waar heel wat brexiteers in het Conservatieve kamp van dromen, lijken dan ook ver weg.

Volgens The Sunday Times overweegt de entourage van May eveneens om Labour-leden uit te nodigen mee af te reizen naar de Europese top die woensdag in Brussel plaatsvindt. Tijdens die bijeenkomst hoopt de Britse premier extra brexituitstel van de Europese leiders te krijgen.


De Conservatieve politica stuurt aan op uitstel tot 30 juni. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, voelt meer voor een 'flexit', een uitstel van de brexit met een jaar, tot april 2020. Slagen de Britten er eerder in een scheidingsverdrag goed te keuren, kan de brexit vroeger van kracht worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie