opmerkelijk

Nederland werft honderden douaniers aan voor brexit

Onder andere in de haven van Rotterdam komen er extra douaniers. ©ANP XTRA

Door de naderende brexit werft de Nederlandse overheid honderden nieuwe douaniers aan.

Volgens staatssecretaris van Financiën Menno Snel zijn er 750 tot 930 mensen nodig om de nieuwe buitengrens met het Verenigd Koninkrijk te bewaken. Hij sprak van een 'behoorlijke' uitbreiding van de capaciteit. Momenteel werken er zo'n 5000 mensen bij de douane. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt er een behoorlijk aantal mensen bij.

Hoeveel geld de nieuwe douaniers gaan kosten, wilde Snel nog niet zeggen. Snel wil volgende week al beginnen met het publiceren van de vacatures. Het is weliswaar nog niet duidelijk voor welke vorm de Britten kiezen als ze de EU verlaten, maar hij noemde het niet verstandig nog langer te wachten. De extra douaniers moeten ook opgeleid en getraind worden, onderstreepte hij.

Volgens de staatssecretaris is het extra douanepersoneel vooral nodig om de goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk te controleren. Het VK is een van de grootste handelspartners van Nederland. De personeelsuitbreiding moet ervoor zorgen dat bedrijven zo weinig mogelijk last hebben van de brexit. Gewone burgers zullen er volgens de staatssecretaris wat minder hinder van ondervinden.

Minister van Landbouw Carola Schouten zegt dat in aanloop naar de brexit ook meer NVWA-personeel nodig is. 'Voor controles en keuringen aan de grens zijn straks extra mensen nodig. Bij de NVWA gaat het dan vooral om dierenartsen. Bij de NVWA kan het uiteindelijk gaan om 143 voltijdbanen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud