Nog geen witte rook in brexitonderhandelingen

©EPA

Ook dit weekend raakten het VK en de EU er niet uit rond de brexit. 'Het werk gaat voort', klinkt het bij EU-hoofdonderhandelaar Michiel Barnier.

Na alweer een weekend is er nog altijd geen witte rook in de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Beide partijen naderen zo weer wat meer de deadline van 31 december om 23u. Het Verenigd Koninkrijk valt dan met of zonder akkoord uit de Europese interne markt en de douane-unie. Al missen beide partijen nu al deadline na deadline: het Europees Parlement eiste een deal tegen vandaag om de teksten nog door het Parlement te rkijgen.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar voor de Europese Unie, gaf zondag aan dat de onderhandelingen in een 'cruciale fase' zijn beland en dat het werk met zijn tegenhanger David Frost verder gaat. 'We blijven gericht op een eerlijk, wederkerig en gebalanceerd akkoord. Wij respecteren de Britse soevereiniteit, en hopen dat het omgekeerd ook zo is. Beide partijen moeten hun eigen wetten kunnen bepalen, hun eigen wateren controleren. En we moeten allebei kunnen optreden als onze belangen op het spel staan.'

Een brexit zonder akkoord is niet wat ik verkies, maar we zijn er wel klaar voor
Matt Hancock
Britse minister van Volksgezondheid

Barnier geeft zo meteen aan wat een van de knelpunten in de onderhandelingen is: visserij. Londen stelt zich daar het minst flexibel op. Maar cadeaus aan het Verenigd Koninkrijk kunnen een hele sector in de problemen brengen. De zwaarst getroffen landen rond de Noordzee - België, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Ierland - volgen dat dossier bijgevolg met argusogen op. Barnier had vrijdag nog gesprekken met de vijf.

Files in Dover

Matt Hancock, de Britse minister van Volksgezondheid, verklaarde zondagochtend nog dat het nog 'mogelijk was om een akkoord te vinden, maar dat de Europese Unie zich redelijk moest opstellen'. 'Een brexit zonder akkoord is niet wat ik verkies, maar we zijn er wel klaar voor.' Wat de zaak nog complexer maakt, is dat verschillende Europese landen, waaronder België, Nederland, Frankrijk en Italië, een reisban uitvaardigden tegen de nieuwe, besmettelijkere corona-variant die de ronde in Londen en het zuidoosten van Engeland.

Zeker de reisban van Frankrijk - voor 48 uur - heeft een impact op de nu al lange files die elke dag in Dover staan. Bedrijven proberen voor 1 januari massaal goederen te verschepen naar het Europese vastenland, voor het Verenigd Koninkrijk uit de Europese interne markt en de douane-unie valt. Zondagmiddag was er overleg tussen de Europese president Charles Michel, de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over een 'gecoördineerde Europese respons';

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie