nieuwsanalyse

Paasreces zal May niet doen verrijzen

Theresa May sprak donderdag het Brits parlement toe voor het met vakantie vertrok. ©AFP

Het Britse parlement, murw na maanden brexitoorlog, begint aan zijn paasreces. Vindt torypremier Theresa May straks nog een deal met Labour? Of brengen de Europese verkiezingen als een tweede brexitreferendum een doorbraak?

De Conservatieve premier Theresa May informeerde het Britse parlement donderdag formeel dat de overige 27 EU-lidstaten haar een brexituitstel tot 31 oktober verleend hadden. Tot Halloween dus, was de reactie, wat de nachtmerrie genaamd brexit perfect samenvat. Hardliners in haar eigen partij eisten andermaal Mays ontslag. Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn onderstreepte nog maar eens ‘het falen’ van haar regering. Waarna May iedereen opriep tijdens het paasreces, dat loopt tot 23 april, ‘na te denken’ over ‘een uitweg uit deze impasse’.

De verrijzenis van May zit er echter niet aan te komen. Ze hoopt nog altijd de surrealistische situatie te vermijden dat het VK op 23 mei, drie jaar na het brexitreferendum, Europese verkiezingen moet houden. En blijft dus zoeken naar een compromis met Labour.

Europese verkiezingen zullen de facto een nieuw referendum over de brexit worden.
Davis Davis
Brits ex-brexitminister

Maar de socialistische eis van een softere brexit dreigt haar partij te splijten. En Labour staat ook niet te springen om de Conservatieve ellende op te lossen. Corbyn worstelt bovendien met de roep van zijn achterban om een tweede referendum, wat hij noch May ziet zitten.

Falen de gesprekken, dan belooft May dat het parlement mag kiezen tussen enkele alternatieven. Maar gaat daar plots een meerderheid ontstaan, nadat het parlement bij twee eerdere pogingen zelf geen eigen brexitvariant heeft kunnen vinden?

Nieuwe volksraadpleging

Mogelijk brengt de electorale realiteit de Britse politici tot hun zinnen. Op 2 mei vinden in Engeland en Noord-Ierland lokale verkiezingen plaats, die al een indicatie kunnen geven over hoe het volk echt denkt over het brexitimbroglio.

En kiest het VK op 23 mei alsnog 73 Europese Parlementsleden, wordt dat, dixit ex-brexitminister en hardliner David Davis, de facto ‘een nieuwe volksraadpleging over de brexit’.

Volgens een eerste peiling zou Labour daarbij veruit de grootste partij (37,8%) worden en samen met andere Remain-partijen een duidelijke meerderheid (58%) behalen. Mays tory’s worden klappen voorspeld (23%), en uitkijken wordt het ook naar de nieuwe Brexitpartij van ex-UKIP-boegbeeld Nigel Farage. Die peilt voorlopig op 10,3 procent, maar kan nog fors naambekendheid, en stemmen, winnen.

Zo kan een dynamiek ontstaan om een echt tweede referendum te organiseren, of om artikel 50 van het EU-verdrag in te trekken en de brexit af te gelasten. Maar een afstraffing van de tory’s kan ook ‘zombiepremier’ May eindelijk doen vallen, en een hardliner aan de macht brengen die maar één ambitie heeft: een harde no-dealbrexit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie