Advertentie

Schots hof van beroep noemt opschorting Brits parlement onwettig

De Britse premier Boris Johnson in het parlement. ©EPA

De Britse regering reageert teleurgesteld. Volgende week buigt het Britse hooggerechtshof zich over de zaak.

De omstreden wekenlange schorsing van het Britse parlement is onwettig. Dat hebben Schotse rechters in hoger beroep besloten, berichten Britse media.

De uitspraak is een overwinning voor de tegenstanders van premier Boris Johnson. Die liet het parlement deze week tot midden oktober naar huis sturen. Critici vinden dat Johnson zijn bevoegdheden misbruikt om het parlement op een zijspoor te zetten in de aanloop naar de brexit. 

Zowat 75 leden van het Lagerhuis trokken onder leiding van Joanne Cherry van de Scottish National Party (SNP) naar de rechter in Edinburgh in een poging de opschorting om te keren. De Schotse rechters gingen mee in hun redenering. In een samenvatting van de uitspraak staat volgens de Britse staatsomroep BBC dat Johnson zijn boekje te buiten ging omdat de schorsing is bedoeld om 'het parlement te hinderen'. Dat zou onder meer blijken uit de duur van de schorsing.

Naar het hooggerechtshof

Eerdere rechtszaken tegen de schorsing waren op niets uitgelopen. Een Schotse rechter oordeelde onlangs nog dat het gaat om een politiek vraagstuk waar rechters geen zeggenschap over hebben. De tegenstanders van Johnson gingen vervolgens met succes in hoger beroep.

De juridische strijd over de schorsing is daarmee nog niet achter de rug. Een betrokken advocaat zegt dat het Britse hooggerechtshof zich nu over de zaak moet buigen. Dat beroep zou komende dinsdag beginnen.

De uitspraak van woensdag betekent niet dat het parlement meteen wordt teruggeroepen. Het hof heeft volgens de omroep geen opdracht gegeven de schorsing terug te draaien in de aanloop naar het hoger beroep in Londen.

Teleurstellend

De Britse regering noemt de uitspraak teleurstellend. 'De Britse regering moet een sterke binnenlandse wetgevende agenda kunnen voorstellen. De opschorting van het parlement is legaal en broodnodig om dat te doen', reageerde Downing Street 10 woensdag. Een woordvoerder bevestigt dat in beroep wordt gegaan.

Officieel wordt het parlement naar huis gestuurd om de regering de tijd te geven zich voor te bereiden op de Queen's Speech van 14 oktober, waarbij Queen Elizabeth het parlementaire jaar opent door de plannen van de regering voor te lezen. Dat het parlement vlak voor die Queen's Speech even op rust moet, is niet zo uitzonderlijk, maar de duur van liefst vijf weken is dat wel. Bovendien komen de parlementsleden pas vlak voor de cruciale Europese top over de brexit van 17 en 18 oktober terug, wat hun beweegruimte serieus inperkt.

De mogelijkheid van een brexit zonder akkoord op 31 oktober lijkt intussen wel van de baan, nadat het parlement er eind vorige week in allerijl in geslaagd was een wet goed te keuren die Johnson verplicht in dat geval uitstel te vragen in Brussel. Of hij dat effectief gaat doen, is niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie