Stewart valt uit toryrace, Johnson vergroot voorsprong

Boris Johnson. ©REUTERS

Met Rory Stewart verdwijnt de laatste echte tegenstander van een 'no deal'-brexit uit de strijd om Theresa May op te volgen als Brits premier.

Ook in de derde stemronde over de opvolging van Theresa May als Conservatief partijleider en Brits premier heeft Boris Johnson woensdag zijn favorietenrol nog uitgediept. Dit keer schaarden 143 van de 313 tory’s in het parlement zich achter de gewezen Londense burgemeester en minister van Buitenlandse Zaken.

Bij de eerste twee rondes waren er dat respectievelijk 114 en 126.

Rory Stewart. ©REUTERS

Van zijn vier overgebleven uitdagers - initieel waren een tien kandidaat-partijleiders - eindigde Rory Stewart met 27 stemmen als laatste. Met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking valt zo de laatste kandidaat af die echt tegen een 'no deal'-brexit gekant is. Hij gold als de uitgesproken 'anti-Boris-stem', die Johnsons brexitvisie 'catastrofaal' en 'onrealistisch' noemde.

Op steeds verdere afstand van Johnson bestendigde minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt (54 stemmen) zijn tweede plaats, voor minister van Milieu Michael Gove (51) en minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid (38).

Johnson scoort over het hele brexitspectrum. Eerder afgevallen kandidaten als Dominic Raab, Andrea Leadsom, Esther McVey - allen brexithardliners - én de gematigde Matt Hancock hebben intussen hun steun voor Johnson uitgesproken.

Donderdagvoormiddag vindt een vierde stemronde plaats, en in de namiddag mogelijk een vijfde en laatste. Als het deelnemersveld tot twee herleid is, wordt de shortlist  verstuurd naar de 160.000 Conservatieve partijleden. Zij maken tegen eind juli de finale beslissing over Mays opvolger. Ook bij hen geldt Johnson veruit als de meest populaire keuze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie