Theresa May komt donderdag naar Brussel

May en Junker zagen elkaar al geregeld de laatste tijd. ©EPA

Het VK probeert nog wat uit de brexitbrand te slepen. Intussen zegt de Duitse kanselier Angela Merkel dat er nog tijd is om een harde brexit af te wenden.

De Britse eerste minister Theresa May komt donderdag naar Brussel voor een gesprek met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Dat heeft de woordvoerder van Juncker aangekondigd. Woensdag komt ook de Ierse premier Leo Varadkar langs bij Juncker.

De gesprekken zullen uiteraard over de brexit gaan. Het Britse parlement heeft het terugtrekkingsakkoord dat May met de EU was overeengekomen op 15 januari met een grote meerderheid weggestemd. Vorige dinsdag, tijdens een nieuwe stemming over de brexit, stuurde het parlement May terug naar de onderhandelingstafel.

Ierse grens

Er wordt van haar verwacht dat ze bij de Europese Unie een alternatief afdwingt voor de gewraakte 'backstop', het mechanisme dat werd uitgewerkt om te vermijden dat er na de brexit opnieuw een harde grens komt op het Ierse eiland en dat veel Britse politici een doorn in het oog is.

Wat het gesprek met May moet opleveren, is volgens de woordvoerder van Juncker niet duidelijk. 'We zullen zien wat ze ons te zeggen heeft', verklaarde Margaritis Schinas. De Europese Unie klaagt al sinds de start van de brexitonderhandelingen dat de Britten steeds maar herhalen wat ze niet willen, maar niet duidelijk maken wat ze wel willen. Ook al vragen ze een alternatief voor de backstop, de leden van het Lagerhuis hebben vorige week opnieuw nagelaten te zeggen hoe die oplossing voor de Ierse grenskwestie er volgens hen moet uitzien.

Commotie

Maandag ontstond nog enige commotie toen de secretaris-generaal van de Commissie, de Duitser Martin Selmayr, in een tweet zei dat 'niemand bij de EU' bereid is juridisch bindende garanties toe te voegen aan het brexitakkoord als die zouden  helpen het akkoord door het Lagerhuis goedgekeurd te krijgen. Hij sprak daarmee enkele Britse parlementsleden tegen, maar Commissie-woordvoerder Schinas benadrukte dinsdag dat de versie van Selmayr de juiste is.

Hoe dan ook blijft de backstop een fundamenteel onderdeel van het brexitakkoord, zei Schinas. Juncker wil donderdag gerust het gesprek met May aangaan, maar hij zal de positie van de EU27 respecteren. Het ziet er dus niet naar uit dat de EU bereid is te morrelen aan het brexitakkoord.

Intussen zegt de Duitse regeringsleider Angela Merkel dat er 'nog tijd' is om een oplossing te vinden om te vermijden dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de EU vertrekt. 'Langs de ene kant dringt de tijd. Maar vanuit politiek oogpunt is er nog tijd. Twee maanden is niet lang, maar alle betrokken partijen moeten die tijd gebruiken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie