Advertentie

Theresa May staat alweer voor cruciale week

Milieuminister Michael Gove wordt genoemd om tijdelijk Theresa May te vervangen als premier. ©AFP

De Britse premier Theresa May hield zondagmiddag crisisberaad nadat volgens Britse media elf ministers op haar ontslag zouden aansturen.

De Conservatieve leider May heeft ministers en vooraanstaande Conservatieve parlementsleden zondag bij zich geroepen. Van regeringszijde waren vicepremier David Lidington en Milieuminister Michael Gove, beiden zondag in de Britse media genoemd als mogelijke tijdelijke vervangers van May, van de partij. Ook brexitminister Stephen Barclay en de Conservatieve partijvoorzitter Brandon Lewis namen aan het beraad deel, aldus SkyNews. Voorts had May vooraanstaande Brexiteers uitgenodigd zoals ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. 

Spelers wisselen lost het probleem niet op.
Philip Hammond
minister van Financiën

De premier staat alweer voor een cruciale week nu ze de brexit-deal die ze onderhandelde met Europa voor de derde keer voor moet leggen in het House of Commons. Volgens de Daily Telegraph zou May maandag eerst willen aansturen op indicatieve stemmingen over de verschillende opties (no-deal, uitstel, tweede referendum).

Intussen lijkt er binnen haar regering steeds meer verzet te komen. Zondag groeide de speculatie dat de Britse regering de premier zou afzetten, in de nasleep van een chaotische week. The Sunday Times berichtte zondagmorgen dat elf regeringsleden de krant hebben toevertrouwd dat ze May willen ruilen voor iemand nieuw. De rebellen zouden maandag met een collectief ontslag dreigen als de premier weigert te vertrekken. 'Het einde is nabij, ze is binnen tien dagen vertrokken', zou een van de ministers hebben voorspeld.

Onvoldoende stemmen

De openbare omroep BBC hoorde bij niet nader genoemde invloedrijke Conservatieve parlementsleden dat zij schoorvoetend de brexit-deal met de EU zouden goedkeuren indien May belooft het veld te ruimen.

De commerciële zender ITV zegt van een invloedrijke minister te hebben vernomen dat dertig tot veertig Tory-parlementsleden haar dit rechtstreeks of onrechtstreeks hebben laten weten. Maar, aldus nog ITV, dat zijn nog altijd onvoldoende stemmen om de deal over de streep te trekken, ook al omdat de Noord-Ierse DUP, die de Conservatieve regering gedoogt, 'niet aan boord lijkt te komen'.

Bondgenoten May

Downing Street 10 heeft echter van de hand gewezen dat men de premier tot aftreden zou kunnen overhalen. Mays overgebleven politieke bondgenoten proberen de premier in het zadel te houden. Zij waarschuwen dat haar vertrek kan leiden tot nog meer verdeeldheid binnen de Conservatieve Partij of tot nieuwe verkiezingen. Tegenover SkyNews verwees minister van Financiën Philip Hammond de berichten over een 'coup' tegen May naar de prullenmand. 'Spelers wisselen lost het probleem niet op', zei hij.

David Lidington zei tegenover ITV niet de plaats van May te willen innemen. 'Ik denk niet dat ik het wens over te nemen van de premier die fantastisch werk levert. Ik heb absolute bewondering voor de manier waarop May ermee omgaat', zei hij.

Aan de ene kant wil het Britse parlement haar brexitplannen niet goedkeuren, aan de andere kant wil de Europese Commissie niet tornen aan het akkoord dat de voorbije twee jaar is onderhandeld.

De tijd dringt voor de Britten om een oplossing te vinden voor de impasse rond de brexit. Als het Lagerhuis alsnog de deal van May goedkeurt, dan volgt een ordelijke brexit op 22 mei. Wordt het terugtrekkingsakkoord voor de derde keer afgewezen, dan krijgt Londen tot 12 april de tijd om een alternatief plan op tafel te leggen.

Zaterdag eisten meer dan één miljoen betogers in de straten van Londen een tweede brexitreferendum. Zondagmiddag tekenden ook al meer dan 5 miljoen Britten de onlinepetitie tegen de brexit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie