Trump aan May: ‘Geen handelsdeal met zachte brexit'

Trump werd gisteren door May met veel ceremonieel ontvangen voor een staatsdiner in Blenheim Palace. ©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump kiest tijdens zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk voluit de kant van de harde brexiteers. Als premier Theresa May haar plannen voor een zachte brexit doorzet, maakt een handelsakkoord met de VS volgens hem weinig kans.

May mag dan graag verkondigen dat het VK een ‘speciale relatie’ heeft met de VS, aan Trump heeft ze niet meteen een trouwe bondgenoot. In een interview met de tabloid The Sun haalde de president uit naar de brexitstrategie van May, die nog maar gisteren werd vastgelegd in een witboek.

Die plannen worden algemeen beschouwd als een ‘zachte’ brexit, waarbij er bijvoorbeeld naar gestreefd wordt om het goederenverkeer met de EU zo frictieloos mogelijk te laten verlopen. Maar als ze worden uitgevoerd, zullen ze volgens Trump ‘waarschijnlijk dodelijk zijn’ voor een aparte handelsdeal tussen het VK en de VS. ‘Als ze de deal zo afsluiten, zouden we met de Europese Unie in plaats van met het Verenigd Koninkrijk zaken doen’, redeneert Trump, die vindt dat May beter naar zijn advies had moeten luisteren.

Om een en ander in context te plaatsen: het VK exporteerde in 2016 voor 100 miljard pond goederen en diensten naar de VS. De Britse uitvoer naar de Europese bedroeg 236 miljard pond.

Trump zwaait in het interview ook de lof van Boris Johnson, de hardliner die eerder deze week opstapte als minister van Buitenlandse Zaken omdat hij de brexitplannen van May te soft vindt. Johnson zou volgens Trump 'een goede premier' zijn. Hij zegt te hopen dat de ex-minister een comeback kan maken in de Britse regering.

The Sun publiceerde het interview met Trump donderdagavond kort nadat de president in Blenheim Palace, waar Winston Churchill opgroeide, door May met een groots staatsdiner was ontvangen in het VK. Het gesprek werd woensdag voor de NAVO-top opgenomen op de Amerikaanse ambassade in Brussel.

In een eerste reactie tracht de woordvoerder van May de situatie te sussen: de premier 'is ongeduldig om met de president samen te zitten en hem het witboek uit te leggen'.

Niettemin is het interview over het Kanaal ingeslagen als een bom. Veel Britse parlementsleden, ook uit haar eigen Conservatieve partij, reageren furieus op Trumps ongeziene inmenging in de Britse politiek en het uiterst ontplofbare brexitdebat.

'Neen, meneer de president. Boris Johnson zou een verschrikkelijke premier zijn', tweette Mays minister van Cultuur, Margot James. Sarah Wollaston, een boegbeeld van de eurofiele tory's, noemde Trumps uitspraken 'verwerpelijk': 'Als Trumps wereldbeeld onderschrijven de prijs is voor een deal, dan is het het niet waard die te betalen.'

Sommige politici vinden dan ook dat May de rest van Trumps bezoek aan het Verenigd Koninkrijk zou moeten annuleren. May en Trump bezoeken vrijdagochtend samen een militaire basis, waarna ze bilaterale gesprekken zullen voeren in haar buitenverblijf. Vrijdagmiddag brengt Trump ook een bezoek aan Queen Elizabeth op het kasteel van Windsor.

Vorig jaar al stelde lagerhuisvoorzitter John Bercow, een Conservatief, zijn veto tegen een toespraak van Trump in het parlement. In Londen, dat door Trump grotendeels gemeden wordt, is vrijdag ook een grote betoging gepland tegen zijn beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content