Verkiezingen moeten brexitknoop ontwarren

Johnson wil verkiezingen op 12 december, de oppositie verkiest 9 december. ©AFP

Premier Boris Johnson haalde voldoende stemmen in het Lagerhuis voor zijn plan om vervroegde parlementsverkiezingen te houden op 12 december.

De stembusgang drong zich volgens Boris Johnson op omdat het Britse vertrek uit de Europese Unie opnieuw is uitgesteld. De eerste minister vreest dat het parlement in zijn huidige samenstelling nooit zal instemmen met een brexitdeal zolang Europa verlengingen blijft toestaan.

‘We kunnen deze verlamming niet langer toestaan. Dit huis kan het land niet langer gegijzeld houden. Nu een ‘no deal’ van tafel is, hebben we een geweldig nieuw akkoord. Het is tijd voor de kiezers om zich daarover uit te spreken en om dit disfunctionele parlement te vervangen door een nieuw parlement, dat de brexit gedaan kan krijgen’, fulmineerde hij.

Het Lagerhuis ging gisteravond laat akkoord met het voorstel met 438 stemmen voor en 20 tegen. Het voorstel van de Conservatieve regering belandt vandaag in het Hogerhuis. Ook daar wordt groen licht verwacht. De Britten gaan zo voor de derde keer in 4,5 jaar naar het kieshokje.

Labour

Het is tijd voor de kiezers om dit dis functionele parlement te vervangen door een nieuw, dat de brexit gedaan kan krijgen.
Britse premier
Boris Johnson

Enkele ogenblikken voor de stemming had het voorstel van Jeremy Corbyn van de oppositiepartij Labour om de verkiezingen op 9 december te houden het niet gehaald. Ook twee andere oppositiepartijen, de Schotse SNP en LibDem, hadden een voorkeur voor 9 december. Het semester aan de universiteiten eindigt op 13 december, en wellicht zijn de studenten een dag eerder al naar huis. De meesten zijn als kiezer geregistreerd in hun studentenstad, en de Liberal Democrats halen tradi tioneel een pak meer stemmen bij het jonge kiespubliek dan de Conservatieven.

Tot ergernis van Johnson hadden de oppositiepartijen ook voorstellen ingediend om het stemrecht bij die verkiezingen uit te breiden naar 16- en 17-jarigen en naar EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Er werd echter beslist niet over die amendementen te stemmen. Zo werd een belangrijk obstakel uit de weg geruimd. Downing Street had ermee gedreigd het hele wetsontwerp over de brexit in te trekken als die oppositievoorstellen het hadden gehaald.

Het brexitreferendum, waarbij een krappe meerderheid van 51,9 procent van de Britse kiezers voor een brexit stemde, vond al op 23 juni 2016 plaats. De eerste deadline voor een akkoord, 29 maart 2019, werd al eens verlengd tot 12 april en vervolgens tot 31 oktober. Maandag verzette de EU de brexitklok naar eind januari. De lidstaten die in de EU-club blijven, willen dat de brexitbal in het Londense kamp blijft liggen.

De Britse politiek werd de voorbije jaren helemaal opgeslokt door de hoogoplopende brexitdiscussie met als climax het ontslag van premier Theresa May. Zij kon nooit een brexitplan door het parlementkrijgen, iets waar haar opvolger Johnson vorige week wel in slaagde. In Europa leidt het uitstel tot brexitmoeheid. Want elke deadline houdt het risico in op een vertrek zonder akkoord, een no deal. Voor bedrijven is die onzekerheid fnuikend. 

Gebroken belofte

De vraag is of 31 januari de nieuwe brexitdatum wordt. Zal de nieuwe stembusslag een heldere uitslag en een stevige meerderheid voor een brexit in het parlement opleveren? Johnson voelt zich alvast gesterkt door de peilingen die voorspellen dat zijn conservatieve tory’s als winnaars uit de vervroegde stembusgang komen. Hij gaat ervan uit dat de kiezers niet zullen vallen over zijn gebroken belofte om de brexit niet opnieuw uit te stellen. Hij kan zich op de borst kloppen dat hij ‘Brussels’ tot een bijgevijlde brexitdeal heeft kunnen overhalen - iets wat zijn critici niet voor mogelijk hielden.

Ook Corbyn toonde zich na de stemming optimistisch. ‘We zullen de radicaalste campagne voor echte verandering lanceren die ons land ooit heeft gezien.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie