Voka en Zeebrugse haven misnoegd over oproep tot brexitpauze

De haven van Zeebrugge. ©Bloomberg

De werkgeversorganisatie Voka is misnoegd over het pleidooi van Kristian Vanderwaeren, de topman van de douane, voor een handelspauze bij een harde brexit. De organisatie pleit, net als de Haven van Zeebrugge, voor een goede voorbereiding in plaats van een 'brexitpauze'.

'Wij hebben onze bedrijven alvast opgeroepen om zich absoluut voor te bereiden en hun aan te moedigen om een stock aan te leggen', zegt Voka-topman Hans Maertens. 'We hebben zelfs geholpen met die voorbereiding in tientallen sessies met zelfs de steun van de douane.' Hij vindt dat de oproep van de douaniers de ongerustheid aanwakkert.

'Een harde brexit zal sowieso gepaard gaan met problemen aan de grens. Die gaan echter niet weg door simpelweg te vragen aan bedrijven om na 29 maart niet meer uit te voeren. Wat er ook gebeurt op 29 maart, de handel tussen Vlaanderen en het VK moet gegarandeerd worden', aldus Maertens. Voka vraagt dat de douane, het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid, de veiligheidsdiensten en andere administraties in de komende drie weken alle inspanningen leveren om problemen bij een harde brexit zoveel mogelijk te vermijden. 

Wachttijden en controles in de havens voor bedrijven die exporteren naar het VK, dienen zo effectief en efficiĆ«nt mogelijk aangepakt te worden. 'Indien nodig moeten we in de voorbereiding nog een paar tandjes bijsteken', aldus Hans Maertens. 'Er moet vermeden worden dat onze havens blokkeren omdat een kleine minderheid van bedrijven niet goed voorbereid is.' De West-Vlaamse Voka-afdeling volgt die stelling en vindt dat de handel en de trafiek gegarandeerd moeten worden. 

De West-Vlaamse Voka-afdeling volgt die stelling en vindt dat de handel en de trafiek geagendeerd moeten worden.

Zeebrugge

Ook de haven van Zeebrugge pleit voor een goede voorbereiding. 'En dat doen de bedrijven ook. Er werd al op geanticipeerd in januari en februari. Dat zien we aan een stijging van de export ten opzichte van vorig jaar', zegt algemeen bestuurder Joachim Coens. 'Het is belangrijk dat bedrijven een EORI-nummer aanvragen bij de douane.'

Dat nummer zorgt voor een snelle behandeling van de goederen. Zeebrugge en RX/SeaPort lanceerden eerder deze week nog twee digitale instrumenten om de doorstroming van goederen te versnellen. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie