Weer overleg over handelsakkoord na telefoontje von der Leyen en Johnson

©EPA

Na een telefoongesprek tussen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson gaan de onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk weer aan tafel over een handelsakkoord.

'Ik had een telefoongesprek met Boris Johnson over de EU-VK-onderhandelingen', zo berichtte von der Leyen zaterdagavond via Twitter een stand van zaken in de lopende handelsonderhandelingen. 'De verschillen blijven bestaan en een akkoord is niet haalbaar als deze niet worden opgelost.'

Von der Leyen en Johnson spraken af om de hoofdonderhandelaars voor een handelsakkoord, Michel Barnier en David Frost, opnieuw aan zet te laten komen. Zij moeten een ultieme poging ondernemen om de onenigheid rond drie cruciale punten op te lossen. Vrijdag hadden zij nog besloten om de gesprekken voorlopig stop te zetten.

Bij de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn er meningsverschillen over eerlijke concurrentie, visserij en de regeling van geschillen. Barnier en Frost komen daarover zondag samen in Brussel. Von der Leyen en Boris Johnson horen elkaar dan maandagavond opnieuw, klonk het.

Vrees voor chaos

Het handelsakkoord moet ervoor zorgen dat er geen chaos volgt eens het Verenigd Koninkrijk op 1 januari definitief 'buitenland' is voor de Europese Unie. De Britten maken geen deel meer uit van de Europese interne markt en evenmin van de douane-unie. Dat brengt gigantisch veel veranderingen met zich mee, in de vorm van douane- en grenscontroles en aparte regels en normen.

Bij een no-deal gelden er voor de in- en uitvoer van en naar het Verenigd Koninkrijk tarieven. Die tarieven zijn dan niet onderhandeld, maar ze worden opgelegd door de Wereldhandelsorganisatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie