1. Dossiers
 2. Brexit

Wat na de brexit? 'We vrezen voor een talentdrain'

Onze journalist Roel Verrycken polste op brexitdag het gemoed bij de Belgen in Londen.
 • So long

  We sluiten de brexitblog af. Volg al het nieuws over de brexit in ons brexitdossier.

  Lees ook het verslag over de speech van Brits premier Boris Johnson, vanavond op tijd.be.

 • Vrees voor 'talent drain' in Londense techscene

  Gauthier Van Malderen, oprichter van de start-up Perlego in Londen, vreest een ‘talent drain’ in de Londense techscene na de Brexit. ‘Veel van de mensen die hier werken zijn van buiten het VK. Gaan we die kunnen blijven aantrekken?’

  Gauthier Van Malderen: 'Ik vrees voor een talent drain'

 • Liefste Britse vrienden: we waren, we zijn en we blijven altijd een gemeenschap. Geen enkele brexit kan dat veranderen.
  Donald Tusk
  Voormalige Europees president

 • Boris Johnson: 'Laat het helingsproces beginnen'

  De Britse premier Boris Johnson plant vanavond om 23 uur Belgische tijd een toespraak over de brexit. Op Twitter riep hij zijn landgenoten op de brexitaffaire af te sluiten en los te laten, zodat het helingsproces kan beginnen.

 • Vlaams economisch vertegenwoordiger: 'Het is tijd voor actie'

  'De brexit is aangebroken, maar bij Vlaamse bedrijven en investeerders die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk moet het besef nog altijd inzinken dat het nu echt serieus wordt', zegt Jan Offner, de Vlaamse economische vertegenwoordiger, vanuit het Flanders House in Londen. 'Tot nu hebben velen, Vlamingen en Britten, een afwachtende houding aangenomen, maar het is nu tijd voor actie.'

  'Nu is het tijd voor actie'


 • Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vandaag om middernacht wordt een fundamentele verandering voor Europa. Het Verenigd Koninkrijk blijft wel een nauwe partner en een vriend.
  Angela Merkel
  Duitse bondskanselier

 • 'Ik ben het best beu. Hier in Londen wil men vooruit'

  Onze journalist Roel Verrycken polst op deze brexitdag het gemoed bij de Belgen in Londen. Hij sprak met Laurence De Munter, die al 12 jaar in Londen woont en als strateeg bij de vermogensbeheerder Stevens & De Munter werkt.

  Ze is niet blij met de brexit, maar is op deze symbolische brexitdag wel opgelucht dat er eindelijk schot in de zaak komt.

  ‘Ik ben het best beu. Hier in Londen wil men vooruit. De grote onzekerheid is nu wat er de komende 11 maanden gebeurt, tot de echte exit. Als het bij 11 maanden blijft.’

  'Ik ben het best beu. Hier in Londen wil men vooruit'

 • Voormalig Brits ambassadeur: 'Ik zie Johnson nog weglopen van de tafel'

  Bijna niemand kent de Britse en Europese politiek zo goed als Ivan Rogers, de voormalige Britse ambassadeur bij de EU. ‘Ik hoop dat blijkt dat ik de zaken te pessimistisch voorstel. Maar als ik de situatie bekijk... er komen zo veel problemen aan.’

 • ING verhuist traders van Londen naar Brussel wegens brexit

  De Nederlandse bank ING moet enkele handelsfuncties naar het Europese vasteland halen. 45 mensen verhuizen van Londen naar Brussel omdat het VK de EU verlaat.

 • Schotse Glasgow zet beroemd Wellington-standbeeld Europese hoed op

  De verkeerskegel die al jaar en dag het standbeeld van de Hertog van Wellington in het Schotse Glasgow siert, is vrijdag vervangen door een Europees exemplaar. Het is een mooie illustratie van het Schotse protest tegen de brexit.

 • Bye Bye Britain, hello loneliness: hoe gaat het voort?

  Vrijdagnacht wordt het Verenigd Koninkrijk opnieuw een eiland dat geen uitstaans heeft met het Europese vasteland. De tweede fase in de brexit belooft nog moeilijker en dogmatischer te worden. Een nieuw rampscenario op 31 december hangt het VK en de EU boven het hoofd.

 • De Britten wilden af van de tirannie van Brussel. Ze wilden zelf hun beslissingen kunnen nemen. Wij willen dat ook voor de Britten.
  Mike Pompeo
  Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken

 • Eurokritische Britse europarlementsleden verlaten Brussel onder begeleiding van doedelzak

  De Britse Europarlementsleden van The Brexit Party hebben het Europees Parlement vrijdag definitief verlaten. Dat gebeurde niet zonder de nodige 'pump and circumstance', met doedelzak en Union Jack. 

   Boegbeeld Ann Widdecombe en collega's poseerden vrijdagochtend voor het Europees parlement met een affiche met daarop 'Brexodus Express', waarna Widdecombe in een taxi richting Eurostar stapte, zwaaiend met een Britse vlag. 'Vandaag zijn we voor het eerst in 40 jaar vrij. Onze plicht is gedaan, en nu gaan we naar huis.'

  De rest van de fractie vertrok uit Brussel onder begeleiding van een doedelzakspeler. Kopstuk Nigel Farage zette woensdagavond al koers richting Londen, nadat het Europees Parlement had ingestemd met het brexitakkoord.

 • Slaperig Beiers dorp Gadheim wordt nieuwe middelpunt van EU

  Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie verplaatst het middelpunt van de Unie. Die eer verschuift van het ene Beiers dorp naar een ander.

  Het nieuwe middelpunt van de EU in het Beierse Gadheim. ©EPA

 • Ik denk dat we een goed handelsakkoord kunnen sluiten. Het goede nieuws is dat beide partijen, de EU en het VK, niet ver uit elkaar liggen. Ik denk dat de afstand groter is in retoriek dan in werkelijkheid.
  Leo Varadkar
  Ierse premier

 • Groei economie eurozone komt bijna tot stilstand

  De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2019 bijna tot stilstand gekomen, met slechts een groei van 0,1 procent op kwartaalbasis. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige schatting.

  Het gaat om de zwakste groei sinds 2013. Ze wordt mee veroorzaakt door de wereldwijde handelsspanningen en de onzekerheid rond de brexit. Economen hadden verwacht dat de 19 landen van de eurozone een gezamenlijke groei van 0,2 procent zouden laten zien.

  Voor heel 2019 bedroeg de groei 1,2 procent.

   De Europese Unie van 28 landen groeide 0,1 procent op kwartaalbasis en 1,4 procent in heel 2019.

  Eerder op de dag bleek al dat in Frankrijk en Italië onverwacht sprake was van economische krimp van respectievelijk 0,1 en 0,3 procent. In Frankrijk ging het om de eerste krimp in drie jaar, in Italië was het meer dan een jaar geleden dat de economie nog kromp. In Spanje trok de groei juist iets aan in het afgelopen kwartaal.

  Economen denken dat de economie van de eurozone en de EU weer zal aantrekken omdat de onzekerheid over de brexit is afgenomen, terwijl ook de handelsspanningen zijn verminderd dankzij de voorlopige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Er zijn wel nieuwe risico's ontstaan, zoals de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

 • City-Belg: 'Europa heeft Londen nog hard nodig'

  'Er is geen Europese stad die de rol van de City als financieel centrum kan opnemen', zegt Jan De Bondt, een Belg die jarenlang in Londen verbleef.

 • Schotland overweegt nieuw onafhankelijkheidsreferendum

  De Schotse premier Nicola Sturgeon wil onderzoeken of het mogelijk is een raadgevend referendum te houden over een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk. In 2014 vond een gelijkaardig referendum plaats, maar toen kozen de Schotten ervoor in het VK te blijven. Na de brexit willen veel Schotten een nieuw referendum.

  Zodra Schotland onafhankelijk is, wil Sturgeon het weer lid van de EU maken.

  De Britse premier Boris Johnson wil niet meewerken aan een nieuw Schots referendum.

 • Zowel een no-deal brexit als een klassiek vrijhandelsakkoord zal Vlaanderen economisch pijn doen. Ik pleit voor een zo ambitieus mogelijke relatie met de Britten, zonder barrières. Ook de samenwerking op het vlak van veiligheid, onderzoek, onderwijs, landbouw, visserij en mobiliteit moet worden verdergezet.
  Jan Jambon
  Vlaams minister-president

 • Europese leiders zien nieuwe dageraad voor Europa

  Het Britse vertrek uit de EU markeert een nieuwe dageraad voor Europa. Dat schrijven EU-president Charles Michel en de voorzitters Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en David Sassoli van het Europees Parlement in een opinieartikel. 'Zodra de zon morgen opgaat, gaat het werk onverminderd voort.'

  'In turbulente geopolitieke tijden met wedijver tussen grootmachten is grootte van belang. Geen enkel land kan eigenhandig de klimaatverandering tegenhouden, de digitale uitdagingen van de toekomst aangaan of een krachtige stem laten weerklinken in de toenemende kakofonie die de wereld kenmerkt. Samen, als Europese Unie, kunnen wij dat wel', schrijven ze in de brief die aan de 'Yes we can' van voormalige Amerikaans president Barack Obama of 'Wir schaffen das' van de Duitse bondskanselier Angela Merkel doet denken.

  Het trio waarschuwt het Verenigd Koninkrijk dat het geen toegang tot de interne markt krijgt als het niet aan de standaarden voor milieu, werk en staatssteun voldoet. 'Zonder lidmaatschap, geen voordelen', schrijven ze. 'Zonder vrij verkeer van personen kan er geen vrij verkeer van kapitaal, goederen en diensten zijn.'

 • Mix van optimisme en spijt bij Britse kranten: 'Grootste gok van deze generatie'

  De Tijd zwaait de Britten uit met een speciaal brexitkatern. Dit zijn vandaag de voorpagina's van enkele Britse kranten.

  ©rr

 • Bye bye English Rose: 'Door brexit dacht ik aan stoppen'

  Sommige ondernemers hebben hun strategie nu al gewijzigd om de impact van de brexit te counteren. Eén van hen is Power Roses in Kalmthout. Lees hier zijn getuigenis.

 • Wat verandert er concreet voor u en uw bedrijf?

  Om middernacht verlaten de Britten de Europese Unie en start een overgangsperiode tot eind dit jaar. Maar blijf als ondernemer, belegger, consument, investeerder niet bij de pakken zitten. Deze tien zaken moet u nu al weten.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud