Wie volgt May op?

Boris Johnson. ©Photo News

Nu Theresa May vertrekt als premier, moeten haar Conservatieven een nieuwe partijleider kiezen. Een leger aan potentiële opvolgers houdt zich alvast klaar.

Een eerste selectie gebeurt door de 314 Conservatieve parlementsleden, die via verschillende stemrondes het aantal kandidaten terugbrengen tot een duo. De ruim 120.000 partijleden maken dan de definitieve keuze. Dat proces begint op 10 juni en zou zo'n zes weken duren. Wie overleeft straks in de Conservatieve krabbenmand?

Boris Johnson

Boris Johnsons onverholen ambitie om May aan de kant te schuiven, heeft veel kwaad bloed gezet bij andere toryparlementsleden.

De gewezen minister van Buitenlandse Zaken was een van de boegbeelden van de Leave-campagne voor het brexitreferendum. Dankzij zijn charisma is hij veruit de bekendste en populairste kandidaat bij het grote publiek. Maar zijn onverholen ambitie om May aan de kant te schuiven, heeft veel kwaad bloed gezet bij andere toryparlementsleden. Zijn steun voor een no-dealbrexit maakt hem wel tot de nummer 1 voor de toryhardliners, maar schrikt gematigde Conservatieven af. Al onderstreepte Johnson de voorbije dagen dat hij wel degelijk van oudsher een ‘One Nation Tory’ is, de strekking in de partij die pleit voor een socialer centrumbeleid.

Dominic Raab

De gewezen brexitminister nam in november ontslag uit onvrede met het scheidingsverdrag dat May met de EU had gesloten. Sindsdien bouwde hij aan zijn nationale bekendheid. Raab pleit voor een no-dealbrexit en behoort, veel meer dan Johnson, ook op andere beleidsvlakken tot de hardrechtse, ultraliberale vleugel van de partij. Daarom wordt hij nog meer dan Johnson gewantrouwd door gematigde tory’s.

Gewezen minister van de Brexit Dominic Raab. ©Photo News

Esther McVey

De gewezen minister van Pensioenen nam net als Raab in november ontslag uit onvrede met Mays brexitplan. En ze geldt net als Raab als een van de meest rechtse kandidaten om May op te volgen.

Michael Gove

De minister van Milieu was de intellectuele sidekick van Johnson tijdens de brexitcampagne. Sindsdien toonde hij een gematigder imago, waardoor Conservatieve brexithardliners hem wantrouwen.

David Davis

De gewezen brexitminister nam vorige zomer ontslag uit onvrede met Mays toenmalige brexitplannen. Kan als veteraan - in 2005 versloeg David Cameron hem verrassend tijdens de Conservatieve leiderschapsverkiezingen - een verzoenende tussenpaus zijn.

Gewezen minister van de Brexit David Davis. ©REUTERS

Jeremy Hunt

De minister van Buitenlandse Zaken geldt nu als een uitgesproken brexiteer, maar voerde in 2016 campagne voor een verlengd verblijf in de EU. Wordt daarom nog steeds gewantrouwd.

Sajid Javid

De minister van Binnenlandse Zaken kan, als zoon van een Pakistaanse buschauffeur, aantonen dat de Conservatieven niet enkel de partij zijn van welgestelde blanken. Als gewezen directeur van Deutsche Bank beschikt hij over voldoende economische sérieux. Maar ook hij pleitte aanvankelijk tegen de brexit.

Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid. ©AFP

Daarnaast circuleren de namen van Andrea Leadsom (de fractieleider in het parlement), Liam Fox (minister van Internationale Handel) en Penny Mordaunt (minister van Defensie), allen overtuigde brexiteers. En die van Amber Rudd (minister van Werk), Matt Hancock (minister van Gezondheid) en Liz Truss (viceminister van Financiën), drie gewezen remainers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie