Hoe kunt u verdienen aan Brazilië?

Wie van de prestaties van de Braziliaanse beurs wil genieten, kan aandelencertificaten, trackers en fondsen kopen die op internationale beurzen noteren.

 

(tijd) - De petroleumreus Petrobras, die voor 15 procent weegt op de Bovespa, de sterindex van de beurs van São Paulo, noteert op de beurs van New York via twee certificaten of ADR’s (American Depositary Receipt). Eén ADR is goed voor twee gewone aandelen Petrobras.

Het andere zwaargewicht van de beurs van São Paulo, de mijngroep Vale (Companhia Vale do Rio Doce of CVRD) die voor 14,5 procent weegt op de Bovespa, noteert ook via een ADR op de beurs van New York en op de beurs van Frankfurt met koppeling aan preferentiële of gewone aandelen. 

De Braziliaanse staalverwerker Usiminas is goed voor een van de sterkste stijgingen in de Bovespa, met een sprong van meer dan 57 procent sinds begin dit jaar. Ook dit bedrijf heeft een ADR, die 1 preferentieel aandeel vertegenwoordigt en genoteerd staat op de beurs van Luxemburg.

Er zijn ook trackers of ETF’s (Exchange Traded Funds), op de beurzen genoteerde fondsen die de samenstelling van een index weergeven. Vier types trackers volgen de prestaties van de Braziliaanse marktplaats. De Lyxor ETF Brazil Ibovespa-trackers volgen de evolutie van de Ibovespa-index en zijn genoteerd op de grootste Europese beurzen. Het fonds op de Parijse beurs noteert op dit ogenblik tegen 25,95 euro, met een groei van 

5,5 procent sinds het begin van het jaar, ongeveer gelijk met de referentie-index die 5 procent steeg over dezelfde periode. Over één jaar steeg de tracker met 23,2 procent terwijl de Ibovespa index met 19,1 procent toenam. De dbx-trackers MSCI Brazil TRN Index ETF volgen de MSCI Daily Brazil index. Het fonds staat genoteerd op de beurs van Frankfurt voor 48,44 euro en steeg 3,4 procent sinds begin dit jaar, gelijk opgaand met de referentie-index. De iShares MSCI Brazil-trackers volgen de MSCI Brazil index. Het fonds noteert 44 euro op de beurs van Frankfurt met een stijging van 1,4 procent sinds begin 2008. En dan zijn er nog de ETF’s die door BBVA worden verhandeld en de FTSE Latibex Brasil index volgen. De beheerskosten liggen tussen 0,55 en 0,74 procent.

Boven aan de Morningstar-lijst van fondsen die in Brazilië investeren, staat ‘Europartners Multi Investment Fund Brazil’ van KBC Asset Management met een rendement van 7,49 procent sinds begin dit jaar. Dat fonds, in dollars, investeert in aandelen van Braziliaanse bedrijven, maar ook in die van bedrijven die er activiteiten ontplooien. Het fonds voorziet niet in bescherming tegen koersschommelingen. De instapkosten bedragen 3 procent en de jaarlijkse beheerskosten 1,5 procent.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud