Advertentie
Advertentie

Theresa May: 'Genoeg is genoeg'

©EPA

Theresa May spreekt harde taal in de strijd tegen extremisme, na de aanslag in Londen zaterdagavond. Maar bij de oppositie groeit de kritiek op de Britse premier.

'Genoeg is genoeg', zo reageerde de Britse premier Theresa May op de nieuwe terroristische aanval in Londen. 'Het is al de derde aanslag in drie maanden tijd.' 

 Sinds de eerste aanslag in maart in de Londense regeringswijk Westminster hebben de autoriteiten volgens May nog vijf andere aanslagen in het land verijdeld.

Er is veel te veel tolerantie voor extremisme geweest in dit land.
Theresa May
Britse premier

Volgens May zijn de aanslagen niet aan elkaar gelinkt maar is het wel duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk te maken heeft met een nieuwe trend, waarbij copycats geïnspireerd raken door eerdere aanslagen die gepleegd worden in naam van het islamitische extremisme. De terreurorganisatie Islamatische Staat claimde zondagavond verantwoordelijkheid voor de aanslag. 

De Britse antiterreurstrategie moet aangepast worden aan de nieuwe realiteit, zo meent May, en het land moet ook andere conclusies trekken.

Theresa May: 'We kunnen niet meer beweren dat de zaken kunnen blijven zoals ze zijn'

'Er is veel te veel tolerantie voor extremisme geweest in dit land', aldus de premier. 'We kunnen en mogen niet doen alsof de zaken kunnen voortgaan zoals voorheen. We moeten veel doortastender worden in het identificeren en uitroeien van extremisme', aldus May, die denkt dat er 'moeilijke' en mogelijk 'pijnlijke' gesprekken nodig zullen zijn om de verspreiding van extremisme aan te pakken. 

Labour in de aanval op May

De Britten trekken op donderdag 8 juni naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. Door de aanslag in Londen werd de campagne zondag slechts even opgeschorst. De rechtspopulistische UK Independence Party trok gewoon op campagne. UKIP stelt dat het stoppen van de campagne de democratie ontwricht, precies wat de terroristen willen.

Van een uitstel van de verkiezingen die donderdag plaatsvinden is geen sprake. De campagne hervat bij alle partijen maandag.

Labour-leider Jeremy Corbyn hervatte zondagavond al zijn aanval op Theresa May. En dan vooral de besparingen die de huidige premier als minister van Binnenlandse Zaken tussen 2010 en 2016 doorvoerde bij de politiediensten. 'Je kunt het publiek niet met een gesloten portefeuille beschermen. Theresa May werd gewaarschuwd door de politiediensten, maar zij beschuldigde hen van paniekvoetbal'. 

Jeremy Corbyn in de aanval op Theresa May over besparingen bij politiediensten

Ook de Liberaal-Democraten nemen May op de korrel. Voorzitter Tim Farron verwijt haar vooral een focus op 'massatoezicht', ten koste van investeringen in de uitbouw van lokale informatienetwerk. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud