Ondanks financiële crisis doet pensioensparen het zeer goed

De financiële crisis die de banken teistert, heeft het vertrouwen van de pensioenspaarders niet aangetast, blijkt uit een enquête van de redactie. De grootste vier banken in ons land zagen de inlage voor pensioensparen in 2008 alle stijgen, al nam het bedrag minder toe dan in 2007, dat een topjaar was voor pensioensparen.

(tijd) - Fortis Bank zag de spaardeposito's met 5,5 procent aandikken en KBC zelfs met meer dan 7 procent. Dexia en ING houden het beide op een stijging van 2 procent.

Wie al aan pensioensparen deed, stortte dus bij, maar het aantal nieuwe spaarders daalde tegenover 2007. Fortis Bank telde bijna 17.000 nieuwe pensioenspaarrekeningen, een terugval tegenover de vorige jaar, maar de bank wijst erop dat dat aantal overeenstemt met wat er in 2005 aan spaarders bijkwam. Ook voor KBC is dat het geval. De bank-verzekeraar schuift 23.500 nieuwe contracten naar voren. Dexia geeft alleen aan dat het aantal rekeningen 'stabiel' is en ING geeft liever geen cijfers.

KBC merkt op dat het vooral jongeren zijn die een pensioenspaarrekening openen. Iets meer dan 43 procent is jonger dan 30 jaar.

Die cijfers slaan op pensioenspaarproducten met een fiscaal voordeel. De gestorte bedragen zijn jaarlijks fiscaal aftrekbaar. Dat soort producten kent jaar na jaar bijval.

Fortis Bank merkt op dat de financiële crisis wel een impact had op de beleggingskeuzes van de spaarders. Meer mensen kozen vorig jaar voor spaarformules met een grotere zekerheid. Veel klanten stapten bijvoorbeeld over van een Balanced-formule naar een Stability-formule, waar het achterliggende beleggingsfonds minder aandelen bevat.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud