Advertentie
Advertentie

Regeringen lijven Ethias in

De federale, de Vlaamse en de Waalse overheid nationaliseren Ethias. Via een gezamenlijke kapitaalinjectie van 1,5 miljard euro krijgen ze 75 procent in handen van Ethias Finance nv, de nieuwe spilholding van de groep. De kapitaaloperatie gaat gepaard met een grondige structuurwijziging van de verzekeraar.

(tijd) - De federale, de Vlaamse en de Waalse overheid investeren elk 500 miljoen in Ethias, maakte premier Yves Leterme (CD&V) gisteren bekend. In ruil krijgen ze elk een blokkeringsminderheid van 25 procent plus één aandeel in Ethias Finance nv, de nieuwe spilholding van de groep.

De structuurwijziging verloopt in verschillende stappen. Bij het ter perse gaan luidde het scenario dat de verzekeringsactiviteiten van Ethias Leven, Ethias Gemeen Recht en Ethias Arbeidsongevallen - tot nu in de handen van hun leden - zouden worden ondergebracht in de nv's Ethias Leven en Ethias Niet Leven. De drie kassen brengen vervolgens die twee vennootschappen in in Ethias Finance. Zij krijgen in ruil iets minder dan 25 procent in het nieuwe vehikel, de regeringen krijgen de rest van de aandelen.

Herschikt management

Het management van Ethias werd ondertussen formeel herschikt. De benoeming van Bernard Thiry als directievoorzitter - ter vervanging van Guy Burton - werd gisteren bekrachtigd. Hans Verstraete, die tot nu Ethias-dochter Nateus leidde, wordt Thiry's rechterhand. Wellicht heeft het taalevenwicht een rol gespeeld in zijn benoeming.

Ook de raad van bestuur wordt eerstdaags afgeslankt en omgegooid. De federale, de Vlaamse en de Waalse regering zullen elk drie bestuurders voordragen. Net als Leterme eist Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) professionele bestuurders. Of dat politici kunnen zijn, is niet duidelijk. Ook over het lot van voorzitter Steve Stevaert spraken ze zich niet uit. Peeters zei wel dat de overheden 'op het gepaste moment' hun belang in Ethias verkopen.

Hogere beheerskosten

Ethias stuurde gisteren al zijn populaire First-gamma bij. Voor nieuwe contracten gelden hogere beheerskosten en worden ook uitstapkosten aangerekend. De bijsturing is nodig na de uitstroom uit de First-rekeningen. Voor de bestaande First-klanten verandert er niets. Ethias-klanten met een First-rekening kunnen rekenen op een overheidswaarborg tot 100.000 euro, maakte de federale regering nog bekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud