Verse middelen stromen toe bij Dexia en Fortis

©Jerry De Brie

De middelen die naar Dexia en Fortis moeten vloeien, worden met mondjesmaat gestort door de betrokken partijen. Maar niet iedereen legde zijn deel al op tafel. Bij het Frans-Belgische Dexia moet de kapitaalverhoging vandaag rond zijn. Ook de Franse verzekeraar CNP Assurances, een dochterbedrijf van de Caisse des Dépôts (CDC), schrijft in op de operatie.

(tijd) - De Belgische, Franse en Luxemburgse overheden en de bestaande aandeelhouders van Dexia beslisten maandag om samen 6,4 miljard euro kapitaal te injecteren in de Frans-Belgische bankgroep. Ter herinnering: België brengt 3 miljard euro in, waarvan 1 miljard van de federale regering, 1 miljard van de gewesten en 1 miljard van de grote Belgische aandeelhouders. Frankrijk injecteert 3 miljard euro en Luxemburg 376 miljoen euro.

De drie gewestregeringen hebben ondertussen hun kapitaalinjectie in Dexia al doorgevoerd, luidt het. Vlaanderen legt 500 miljoen euro op tafel. Voor het geld hoeft het Vlaams Gewest niet te lenen - zoals dat bij de andere twee gewesten het geval is. Vlaanderen haalt het geld van het 'Toekomstfonds', een soort 'oorlogskas', dat in Dexia wordt belegd. Vlaanderen krijgt zo een belang van 2,85 procent in de Dexia-holding.

De Waalse gewestregering voldeed woensdag aan haar plicht om 350 miljoen euro in Dexia te pompen. Dat gebeurde via de investeringsmaatschappijen SRIW en Sogepa, die 1,99 procent in handen krijgen. Gisteren stortte ook de Dienst Schuldbeheer van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest haar toegezegde kapitaal (150 miljoen) op de rekening van Dexia. Ze verwerft zo een belang van 0,86 procent. Samen bezitten de drie gewesten 5,7 procent van Dexia.

De aandeelhouders van Dexia (Gemeentelijke Holding, Arco, Ethias) waren onbereikbaar of bleven onduidelijk over het moment van de storting. Volgens bepaalde bronnen zou dat al vandaag het geval moeten zijn. Ook de Franse verzekeraar CNP Assurances, een dochter van de staatsholding CDC, zal deelnemen aan de kapitaalverhoging. Daarmee stijgt het belang van CNP van 2 procent naar bijna 3 procent.

Fortis

Woensdag had enkel de Belgische Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) de afgesproken kapitaalinjectie van 4,7 miljard bij Fortis daadwerkelijk gerealiseerd. Volgens één bron hebben de Nederlanders ondertussen ook het afgesproken bedrag van 4 miljard in de bank-verzekeraar geïnjecteerd. Hoe het gesteld is met de storting van Luxemburg (2,5 miljard) is nog niet bekend. Maar de federale regering verwacht geen problemen daaromtrent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect