opmerkelijk

Abu Dhabi betaalt 400 miljoen voor Louvre-naam

Na tot drie keer toe de lancering uit te stellen, gaat het Louvre Abu Dhabi op 11 november open. ©© Louvre Abu Dhabi, Photography: Mohamed Somji

Na een vertraging van drie jaar opent in november het Louvre Abu Dhabi. Om de 'Louvre'-naam te mogen gebruiken betaalt het museum 400 miljoen euro aan de Franse overheid.

Voor die prijs mag het museum de naam overigens maar voor 30,5 jaar gebruiken. De komst van het museum werd al in 2007 aangekondigd en het was oorspronkelijk gepland dat het zou opengaan in 2012, maar dit werd tot drie keer toe verlaat. Het hele project kostte 1,2 miljard euro. 

De koepel met spanwijdte van 200 meter zit vol met openingen om een sterrenhemel in de woestijn uit te beelden. ©AFP

Het Louvre-gebouw werd getekend door de Franse architect Jean Nouvel. Het heeft een bolle koepel met uitsparingen die een sterrenhemel in de woestijn voorstelt. Het museum beslaat zo'n 24.000 vierkante meter.

Het museum kleurt overigens ook een beetje Belgisch. Het Gentse bedrijf Meyvaert Glass Engineering leverde er de honderdtal op maat gemaakte vitrinekasten en sokkels, een contract ter waarde van 7 miljoen euro.

Naast de naam leent het Louvre ook nog kunstwerken (10 jaar), tijdelijke tentoonstellingen (15 jaar) en expertise uit voor het totaalplaatje van 626 miljoen euro. Er zullen ook meer dan 600 schilderijen van overal ter wereld tentoongesteld worden in de hoop jaarlijks miljoenen kunstliefhebbers naar de hoofdstad te lokken.

Culturele wijk

Voor de stad is het een belangrijke stap in de uitbouw van een toeristische trekpleister van 23 miljard euro op het eiland Saadiyat. Het ligt op 500 meter voor de kust van de hoofdstad. Van het project zijn slechts twee gebouwen al open: een cultureel centrum en het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten van de in 2010 gehouden wereldtentoonstelling in Shanghai.

23 miljard
Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, investeert 23 miljard euro om een culturele wijk uit te bouwen op het eiland Saadiyat.

Er zou ook nog een Guggenheim Abu Dhabi komen, maar het project wordt voorlopig gestald nadat uitkwam dat de mensenrechten geschonden werden van de duizenden lageloonarbeiders uit Indië, Pakistan, Bangladesh en Nepal.

De uitbouw van de culturele wijk moet de inkomsten uit de toeristenindustrie fors aanzwengelen om op termijn de dalende inkomsten uit oliewinning te compenseren.

Het museum opent op 11 november met de eerste tentoonstelling 'From one Louvre to Another', beginnende op 21 december. 

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud