Amerikaanse beau monde verliest favoriete couturier

Oscar de la Renta werd geboren in de Dominicaanse Republiek, maar ontplooide via Spanje zijn carrière in de Verenigde Staten. ©Photo News

De legendarische mode-ontwerper Oscar de la Renta, die decennialang de grootste Amerikaanse sterren kleedde, is gestorven op 82-jarige leeftijd.

Van first lady's Jacqueline Kennedy, Nancy Reagan en Hillary Clinton over Hollywoodsterren tot onlangs nog Amal Alamuddin, de echtgenote van George Clooney: Oscar de la Renta was de voorbije halve eeuw zowat de huisontwerper van bekend Amerika. Met zijn elegante, klassieke, romantische jurken, vaak in pasteltinten en met bloemenprints, ontwikkelde hij zich tot een van de grootste naoorloogse couturiers.

De la Renta werd geboren in 1932 in de Dominicaanse Republiek, als telg van een vooraanstaande, gefortuneerde familie. Hij trok naar Spanje, waar hij kunst ging studeren aan de Koninklijke Academie in Madrid. De la Renta begon als schilder, maar ontwikkelde al snel een liefde voor mode. Zo ging hij in de leer bij de beroemde Spaanse ontwerper Cristobal Balenciaga.

Via het al even legendarische Parijse modehuis Lanvin kwam de la Renta in de Verenigde Staten terecht, waar hij in 1965 zijn eigen bedrijf opstartte. En al snel de favoriete ontwerper werd van de Amerikaanse beau monde. Behalve een hoog aangeschreven vrouwenlijn zou de la Renta in de loop der decennia ook tal van andere luxegoederen produceren, van schoenen en handtassen over meubels tot juwelen en parfums.

Oscar de la Renta presenteerde tijdens de recente Fashion week in New York nog een collectie. Na een lange zoektocht naar een opvolger stelde hij vorige week nog Peter Copping aan als creatief directeur van zijn modehuis. De la Renta leed al enkele jaren aan kanker, waaraan hij finaal bezweken is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud