in memoriam

‘Oscar de la Renta is niets anders dan een mooie jurk'

Hij kleedde presidentsvrouwen en Hollywoodsterren. Hij was een topontwerper en een jetsetfiguur. Oscar de la Renta is maandag op 82-jarige leeftijd overleden aan kanker.

Stijl begint bij er goed uit te zien zonder kleren.
Oscar de la Renta
Mode-ontwerper (1932-2014)

‘We zullen hem altijd herinneren als de man die vrouwen er mooi deed uitzien.’ Zo reageerde voormalig first lady Laura Bush gisteren op het overlijden van Oscar de la Renta. ‘Hij ontwierp de favoriete kleren van mij en mijn dochters’, voegde ze er nog aan toe. Laura Bush was een van de zes Amerikaanse presidentsvrouwen voor wie de la Renta graag aan de tekentafel stond. De anderen waren Jackie Kennedy, Betty Ford, Nancy Reagan, Hillary Clinton en Michelle Obama. Al was de relatie met de huidige presidentsvrouwe een tijdlang problematisch. Twee keer schoffeerde Oscar de la Renta mevrouw Obama.

©BELGAIMAGE
de la Renta in 1997. ©BELGAIMAGE
Met actrice Penelope Cruz ©Photo News
Met Anna Wintour, de hoofdredactrice van Vogue Magazine. ©REUTERS
Oscar de la Renta in New York in 2011. ©AFP

De eerste keer in 2009 toen de Obama’s de Britse koningin Elizabeth bezochten. ‘You don’t go to Buckingham Palace in a sweater’, maakte hij de outfit van Michelle Obama met de grond gelijk. Twee jaar later was het weer prijs tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Hu Jintao. Op het diner droeg Obama een jurk van de Britse ontwerper Alexander McQueen. ‘Ik dacht dat het bezoek bedoeld was om de handelsrelaties tussen China en de VS aan te zwengelen. Waarom draagt ze dan geen jurk van een Amerikaanse ontwerper?’, meesmuilde hij. De plooien tussen de twee werden pas deze maand gladgestreken toen Obama op een feestje een creatie van de couturier droeg.

Met zijn uitspraak ‘You don’t go to Buckingham Palace in a sweater’, maakte hij de outfit van Michelle Obama met de grond gelijk.

De la Renta was ook een van de favoriete ontwerpers van heel wat Hollywood-coryfeeën, van Penelope Cruz over Lindsay Lohan tot Sarah Jessica Parker. Hij was het soort modeontwerper wiens kleren eindigen op de cover van Vogue Magazine. Maar hij weigerde zichzelf een jetsetcouturier te noemen, ook al was zelf een jetsetfiguur. Hij ontwierp net zo graag prêt-à-porter. De la Renta was iemand die van schoonheid hield. ‘Iemand zou kunnen vragen: wat is Oscar de la Renta? Je zou kunnen antwoorden: hij is een mooie jurk’, zei hij in een interview in 2009. Die mooie jurken waren volumineus, kleurrijk en afgewerkt met subtiel borduurwerk.

'Het gaat er niet om wat je draagt, maar hoe je je leven leidt'

©BELGAIMAGE

Oscar de la Renta werd geboren op 22 juli 1932 in de Dominicaanse Republiek. Op zijn 17de verhuisde hij naar Madrid om er een kunstopleiding te volgen. Maar al snel spendeerde hij meer tijd in nachtclubs dan op de schoolbanken. Tijdens een van die nachtelijke escapades ontmoette hij de Spaanse ontwerper Luis Lopez. Hij mocht diens kostuums dragen. Zo rolde hij in de modewereld. Hij begon kledingschetsen te tekenen voor kranten en modehuizen. ‘Technisch niet zo goed en ook niet bijster origineel’, bekende hij later. Maar zijn tekeningen werden opgemerkt door Francesca Lodge, de vrouw van de Amerikaanse ambassadeur in Spanje. In 1956 vroeg ze hem een jurk voor het schoolbal van haar dochter te ontwerpen. Het meisje sierde in haar jurk later dat jaar de cover van Life. De carrière van de la Renta kon van start gaan. Hij werkte eerst voor de befaamde Spaanse ontwerper Cristobal Balenciaga. Daarna verhuisde hij naar Parijs om voor het modehuis Lanvin te werken. In 1963 trok hij naar New York in de overtuiging dat de toekomst van de mode lag in de prêt-à-porter en niet in de haute couture. In New York bouwde hij een mode-imperium uit. Het bedrijf Oscar de la Renta produceert naast kleren ook accessoires, van parfums over juwelen tot sjaaltjes. De jaarlijkse omzet schommelt rond 150 miljoen dollar. Vorige week nog duidde hij de Brit Peter Copping als nieuwe creatieve directeur aan. In de jaren 90 trok de la Renta naar Parijs waar Pierre Balmain hem engageerde. De la Renta was de eerste Amerikaan in meer dan een halve eeuw die voor een toonaangevend Frans modehuis werkte.

Oscar de la Renta is dan wel een van de belangrijkste couturiers van de afgelopen 50 jaar geweest, hij leek vooral van het leven te genieten buiten de modewereld. Op de Domicaanse Republiek liet hij twee huizen bouwen waar hij het grootste deel van zijn tijd doorbracht, omringd door schoonheid. ‘Stijl begint bij er goed uit te zien zonder kleren. Het gaat om discipline. Als je je niet elke dag mooi kleedt, verlies je de gewoonte. Het gaat er niet om wat je draagt, maar hoe je je leven leidt’, liet hij recent nog optekenen.

De voorstelling van de laatste collectie van Oscar de la Renta.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud