Rolex van Paul Newman is duurste horloge ooit

Paul Newman met zijn fameuze Rolex Cosmograph Daytona aan de pols. ©Getty images

De Rolex Cosmograph Daytona van de Amerikaanse acteur Paul Newman is tegen de recordprijs van 17,8 miljoen dollar (15,3 miljoen euro) van eigenaar veranderd.

Een van de meest gezochte horloges aller tijden, een Rolex Cosmograph Daytona die ooit toebehoorde aan de Amerikaanse acteur Paul Newman, is donderdag bij veilinghuis Phillips in New York onder de hamer gegaan. Het uurwerk leverde de recordprijs van 17.752.500 dollar op. 

Tot dusver was een stalen Patek Philippe het duurste horloge ooit. Een liefhebber telde er vorig jaar 9,5 miljoen euro voor neer. Voor een 18-karaats gouden 'Newman Daytona' betaalde iemand in mei 3,1 miljoen euro in Genève.

Het nu geveilde exemplaar werd te koop aangeboden door James Cox. Die kreeg het in 1984 van Newman, toen hij als student verkering kreeg met de dochter van de acteur, Nell. De opbrengst gaat naar goede doelen, meer bepaald de Nell Newman Foundation, waarvan Cox penningmeester is. 

Het onwaarschijnlijke toeval wil dat Cox op zijn dertiende met zijn vader naar een racecircuit in het Amerikaanse Connecticut trok en daar met zijn nieuwe camera een foto maakte van Newman, die gewillig poseerde voor de jongen. De foto ging later verloren. Cox ontmoette Nell ook toevallig, toen hij later aan de universiteit uit zijn studentenhuis stapte. Van het een kwam het ander. Het koppel is intussen uit elkaar.

De Amerikaanse acteur kreeg de Rolex uit 1968 van zijn vrouw, Joanne Woodward. Zij kocht het voor zowat 300 dollar. Beiden schitterden in 1969 in de film 'Winning'. Newman speelt daarin een autocoureur die ervan droomt de Indianapolis 500 te winnen. De acteur werd vaak gefotografeerd met de Rolex, waarvan werd aangenomen dat die verloren was gegaan. Talrijke zoektochten door liefhebbers leverden niets op. Het uurwerk werd zo sterk geassocieerd met Newman dat het Rolex-model naar hem genoemd werd.

Op de achterzijde van het roestvrij stalen horloge met de beroemde 'Newman-wijzerplaat', die Rolex uitsluitend voor de naar de Daytona-race genoemde toestellen gebruikte, staat de tekst 'Drive Carefully Me' gegraveerd.

Dat maakte het unieke uurwerk volgens veilinghuis Phillips extra gewild bij rijke verzamelaars. Ze boden donderdagavond fors tegen elkaar op - na 1 miljoen dollar ging het meteen naar 10 miljoen - en na twaalf minuten werd afgehamerd op een recordbedrag dat veel hoger was dan verwacht. De koper wenst anoniem te blijven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud