Starck legt jacht van Jobs aan de ketting

Het superjacht van wijlen Steve Jobs dat donderdag zou worden opgeleverd op een Amsterdamse werf - Foto AFP/Charles Onians ©AFP

Philippe Starck heeft via een Rotterdamse rechter beslag laten leggen op het fonkelnieuwe superjacht van wijlen Steve Jobs. De Franse ontwerper eist de betaling van 3 miljoen euro aan onbetaalde facturen.

Philippe Starck, bekend van zijn strakke en minimalistische interieurs en voorwerpen, was met de jaren bevriend geraakt met de vorig jaar overleden Apple-stichter Steve Jobs. Maar postuum raakt de vriendschap alsnog bezoedeld doordat Starck van de nazaten van Jobs 3 miljoen euro eist voor geleverde prestaties. Samen hadden ze jaren gewerkt aan het ontwerp van de 80 meter lange Venus, die donderdag op het punt stond af te varen. Op de valreep besliste een rechter om een deurwaarder in Amsterdam aan boord te sturen en het schip voor onbepaalde tijd aan de ketting te leggen.

Het dispuut draait om de afspraak dat Starck zes procent van de kostprijs zou ontvangen. Aangezien de Venus werd begroot op 150 miljoen euro, had Starck negen miljoen euro in het vooruitzicht. Volgens de nazaten van Jobs bedraagt de uiteindelijke kostprijs maar 105 miljoen euro, zodat het honorarium van Starck zou terugvallen tot 6 miljoen euro. De nazaten vonden het daarom niet nodig om te reageren op de facturen van Starcks vennootschap Ubik, ter waarde van de resterende drie miljoen euro. Pijnlijk detail: door hun vriendschap hadden beide heren nooit een contract opgesteld.

De geestesvader van Apple overleed in oktober vorig jaar op 56 jarige leeftijd. Met de Venus had Jobs met zijn vrouw Laurene en kinderen het ruime sop willen kiezen. Het jacht heeft onder meer een zonneterras met jacuzzi en wordt bestuurd via zeven iMacs.   

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect