Trump: 'America First is niet America Alone'

©EPA

'Het was nooit interessanter om in de Verenigde Staten te investeren dan vandaag', zei de Amerikaanse president Donald Trump in Davos. 'America First staat niet synoniem met America Alone', benadrukte hij.

Op het World Economic Forum in Davos vond vrijdagnamiddag het slotevenement. De hoofdspreker was Donald Trump.

Naar de speech was uitgekeken. Trump stak van wal met zichzelf wat pluimen op de hoed te steken.

'Na jaren van stagnatie is nu weer sprake van economische groei', stelde de Amerikaanse president vast. De economie groeide in 2017 weliswaar met 2,3 procent, maar economen hadden op een groei van 3 procent gerekend. 

Aandelenmarkt boomt

De aandelenmarkten vestigen ook record na record sinds mijn aantreden een jaar geleden, stipte Trump aan. 'De beursindex steeg met 50 procent onder mijn leiding. Als ik niet aan de macht gekomen was, noteerde de beursindex nu 50 procent lager omdat een andere partij meer regulering ingevoerd zou hebben.'

Uithaal naar pers op boegeroep onthaald

De Amerikaanse president, Donald Trump, kon het tijdens zijn optreden op het World Economic Forum in Davos niet laten om nog eens uit te halen naar de media.

'Toen ik een succesvol zakenman was, heeft de pers mij altijd heel goed behandeld', stelde hij.

Maar daar kwam volgens hem verandering in toen hij een politiek habijt aantrok. 'Toen heb ik ontdekt dat de media ook heel oneerlijk kunnen zijn en fake news verspreiden.'

De uitspraak viel niet in goede aarde bij het publiek in Davos. Dat begon 'boe' te roepen.

Hij wees erop dat ook het vertrouwen van consumenten en ondernemers op het hoogste peil in decennia staat. 'Sinds mijn verkiezing hebben we 2,4 miljoen jobs gecreëerd', klonk het.

Trump maakte zich sterk dat de werkloosheid onder Afro-Amerikanen en hispanics op het laagste peil ooit staat. 'Een sterk en rijk Amerika staat weer op.'

Volgens de miljardair is er nooit een beter moment geweest om in de Verenigde Staten te investeren. 'We zijn de grootste economie ter wereld. We hebben pas de grootste belastinghervorming ooit doorgevoerd.'

Dankzij die hervorming daalt de vennootschapsbelasting van 24 naar 21 procent. 'Maar ook de midden- en de arbeidersklasse profiteren van die hervorming.'

Trump herhaalde dat zijn motto 'America First' blijft. 'Maar America First staat niet synoniem met America Alone', stelde hij.

Geen valsspelers

'We voeren op binnenlands vlak hervormingen door om jobs en groei te creëren. Maar we veranderen ook het internationale systeem', klonk het.

Wie de spelregels volgt, mag van die veranderingen profiteren, volgens Trump. 'Maar valsspelers zullen we niet tolereren', maakte hij duidelijk.

Impliciet leek hij uit te halen naar China. 'We gaan geen oneerlijke praktijken toelaten, zoals de diefstal van intellectuele eigendomsrechten. We treden op tegen wie de wereldwijde markt verstoort met oneerlijke praktijken.'

Strijd tegen terreur

Trump focuste niet alleen op handel. Ook de strijd tegen terreur kwam aan bod. 'We investeren fors in defensie. Want welvaart gaat hand in hand met veiligheid', luidde het.

Hij bedankte alle landen die samen met de VS strijd geleverd hadden tegen terroristen in Afghanistan, Irak en Syrië. Hij benadrukte dat zijn land alles in het werk zal stellen om zijn land, burgers en grenzen te beschermen.

'Daarom moeten we ook ons immigratiesysteem veranderen', voegde hij eraan toe. 'Dat is blijven steken in het verleden.'

Immigratiesysteem

Het thema beroert de gemoederen in de VS. Trump wil niet alleen een muur bouwen op de grens met Mexico om illegale immigratie tegen te gaan. Daarnaast woedt een debat of immigranten en hun kinderen die al jaren in de VS wonen een officiële verblijfsvergunning moeten krijgen.

De discussie leidde er een week geleden nog toe dat enkele overheidsinstellingen de deuren moesten sluiten. De Democraten hadden het lot van die immigranten verbonden aan de goedkeuring van een nieuwe begroting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud