Advertentie
interview

CEO Adecco: 'Wetten obstakel voor jobs vluchtelingen'

De Belg Alain Dehaze in Davos. ©REUTERS

Een job is de beste manier om een vluchteling in een samenleving te integreren, zegt Adecco-CEO Alain Dehaze. Maar te vaak zit lokale wetgeving in de weg.

De Belg Alain Dehaze volgde vorig jaar een andere Belg, Patrick De Maeseneire, op als CEO van uitzendgroep Adecco. Vanuit die positie heeft hij een goed zicht op de arbeidsmarkt in de 64 landen waarin Adecco werkt, waaronder de hele Europese Unie. En die arbeidsmarkt is de beste manier om vluchtelingen die in Europa zijn beland een toekomst te geven, vindt hij.

Uiteraard is het meest belangrijke dat de situatie in Syrië en elders in het Midden-Oosten en Afrika wordt opgelost, beklemtoont hij. En uiteraard moet Europa solidair zijn. Maar toch dringt de vraag zich op: staat de CEO van Adecco aan de kant van degenen die vluchtelingen vooral een economische kost vinden? Of ziet hij het als een economisch voordeel om de vergrijzingskosten de baas te kunnen?

Alain Dehaze: 'Het hangt wat af van land tot land. Je moet kijken naar de demografie, regelgeving, werkloosheid etc. Maar in landen als Duitsland heb je vluchtelingen nodig om de jobs in te vullen die je nodig hebt om de vergrijzingskosten te betalen.

Redacteur Bart Haeck is naar goede gewoonte ook dit jaar 'onze man in Davos'. Zijn verslaggeving over het Wereld Economisch Forum staat verzameld op tijd.be/davos.

Hoe begin je daar aan?
Dehaze: 'Door een analyse te maken van wat ze kunnen. Door taalcursussen. En ze vervolgens heel snel aan het werk te krijgen. We doen dat in verschillende landen. In België werken we onrechtstreeks samen met het Rode Kruis. In andere landen zijn we vooral in discussie over de lokale wetgeving.

Hoe loopt dat?
Dehaze: 'Het is niet eenvoudig. Het moet gemanaged worden. In Spanje heeft een op de twee jongeren geen job. Daar moet je dus opletten dat je geen discriminatie organiseert die het voor hen nog lastiger maakt werk te vinden.'

Net dat voorbeeld toont hoe lastig dit wordt. In Spanje spreken we van een verloren generatie. Dus hoe moet het dan met vluchtelingen die niet eens de taal kennen?
Dehaze: 'Het is niet makkelijk, maar tegelijk staan er in Europa acht miljoen vacatures voor jobs open. Vaak gaat het over werk in hotels of restaurants. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen dat kunnen, desnoods na enkele weken opleiding. Maar opnieuw: om dat te kunnen doen, moeten de lokale regels veranderen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud