Economisch optimisme, politieke zorgen

Het zicht op 2017 vanuit het Wereld Economisch Forum: economisch optimisme, politieke zorgen, en technologie als de zwarte zwaan.
 • Economisch vertrouwen, politieke zorgen

  Het congrescentrum op het WEF loopt hier stilaan leeg. Veel deelnemers lopen rond met hun reiskoffers in de hand. Het Wereld Economisch Forum editie 2017 zit er stilaan op.

  Het gevoel waarmee we Davos verlaten is een van economisch optimisme en politieke zorgen. Je hoorde het bij CEO’s, bij IMF-topvrouw Christine Lagarde of bij FT-journalist Martin Wolf. Vlaams minister-president Geert Bourgeois zegt dat hij het hoorde in zijn vele contacten met zakenlui. De IMF-groeivooruitzichten van het IMF zijn vrij goed, en zijn niet verlaagd. De bedrijven hebben meer zelfvertrouwen over hun kansen op omzetgroei en de beurzen staan op of dichtbij recordhoogtes.

  Maar er is de brexit, er zijn de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitslandk dit jaar en er is het tijdperk-Trump. Davos was dit daar daardoor ook het afscheid van een politiek tijdperk. Deze editie van het WEF loopt hier ten einde, en straks legt Donald Trump de eed af als president van de Verenigde Staten.

  Is er een zwarte zwaan voor de wereldeconomie in 2017, een onverwachte gebeurtenis die we niet goed kunnen inschatten? Technologie, is het antwoord. Wie zich niet via onderwijs en opleiding voorbereidt op technologische disruptie, heeft een probleem. Waardoor we weer terug zijn bij een van de allereerste posts op deze liveblog: de onderwijs-missie van Unicef-ambassadrice Shakira.

  Tot daar Davos 2017: economisch optimisme, politieke zorgen.

  Morgen in de weekendkrant: Interview Peter Piot over zijn samenwerking met Bill Gates voor vaccins

  Morgen op tijd.be/davos: een afsluitende longread over het WEF2017.

 • Schaubles grootste probleem met de eurozone

  De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble legde net uit  wat hij ziet als het grootste probleem van de eurozone: het verschil in concurrentiekracht tussen de eurolanden.

  En je lost het niet op door de concurrentiekracht van het sterkste land - Duitsland - te verlagen, zei hij. 'Om heel eerlijk te zijn', vervolgde hij, 'is mijn grootste probleem in Duitsland dat het nieuws te goed is en mensen te zelfgenoegzaam worden. We moeten blijven werken.'

  De eurozone moet namelijk concurrentieel genoeg blijven tegenover de rest van de wereld, vervolgde hij.

 • Brexit: everything is fine, till now

  In de congreszaal is het laatste prominente debat begonnen, over de economische vooruitzichten voor 2017.

  De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble zegt dat hij dit jaar nog geen impact verwacht van de brexit op de Europese economie, al vreest  hij ze later wel.

  Maar op dit moment heeft de brexit, mede dankzij het lage pond, zelfs een goede impact op de Britse economie, wat goed is voor de rest van Europa. 'Everything is fine, till now', besloot Schauble met een zweem van ironie in zijn stem.

  De Britse minister van Financiën Philip Hammond legde uit dat het in het Brits weloverwogen eigenbelang is dat de Europese Unie stabiel is, een succes wordt en groeit. 'De EU zal onze belangrijkste handelspartner blijven.'

 • Mario Monti: iedere EU-leider doet wat Cameron deed

  In – opnieuw - een brexit-debat ging voormalig Italiaans premier en EU-commissaris Mario Monti in op de vraag of de EU verder uiteen kan vallen. Hij legde uit dat Europa door een ruwere relatie met Washington en de brexit onder externe druk staat, maar dat er ook drie interne risico’s zijn.

  1. Regeringsleiders. Door vorig jaar een brexit-referendum te organiseren, deed toenmalig premier David Cameron iets wat niet in het belang was van Europa, niet in het belang van zijn land en niet in het belang van zijn partij. Het was alleen in het belang van zijn eigen positie in zijn partij. Maar wat Cameron deed, verschilt alleen qua grootte-orde van wat de regeringsleiders van de andere 27 EU-landen doen, zei Monti. Allemaal zoeken ze meer publieke steun in eigen land en zijn ze bereid daarvoor de EU te beschadigen.
  2. Politieke partijen. De anti-EU-partijen in Frankrijk, Italië of Nederland zijn stoutmoediger geworden door de brexit. Ze hebben gezien dat een breuk mogelijk is.
  3. Publieke opinie: De steun voor de EU daalt vrijwel in elk Europees land.
 • Belgen spelen sleutelrol in vaccinfonds Bill Gates

  Nog even terug naar gisteren. Toen Bill Gates, de Noorse premier en anderen hun vaccinfonds van 1 miljard euro tegen nieuwe epidemieën voorstelden, werd een tiental mensen die een sleutelrol speelde in het nieuwe fonds op het podium geroepen. Onder hen twee Belgen: Peter Piot en Paul Stoffels van Johnson & Johnson.

  Uitvoeriger verhaal vandaag in de krant en ook hier

 • Would-be dictator Trump zal falen, zegt Soros

  Welkom op de laatste dag van het WEF in Davos. Donderdagavond gaf de legendarische filantroop, activist en miljardair George Soros een dinner, waar hij uitlegde hoe hij de wereld ziet. Soros is 86 jaar, sprak traag en moeizaam, maar zijn visie was coherent en brutaal.

  Donald Trump, die vandaag de eed aflegt als de 45ste president van de VS, zal falen omdat zijn beleid inherent contradictorisch is, zei hij. Hij zal bovendien het Amerikaanse volk verder verdelen, omdat hij denkt dat hij het volk verpersoonlijkt en iedereen die het met hem niet eens is, dus niet tot het volk behoort.

  Ik heb Trump een oplichter, een bedrieger en een ‘would be dictator’ genoemd’, zei Soros. ‘Hij zal alleen dat laatste zijn, omdat zijn macht zal worden beperkt door het Amerikaans parlement en de democratische instellingen.’

  Over de eurozone zei Soros dat de politieke leiders gevangen zitten in het carcan van het verdrag van Maastricht, dat niet de juiste regels bevat voor de situatie waarin we nu zitten. Het verdrag snel wijzigen is politiek onhaalbaar, waardoor achterpoorten worden gezocht en de Europese politiek overgeleverd is aan advocaten.

  Over brexit zei Soros dat het Britse volk in staat van ontkenning leeft, omdat hun levensstandaard zal dalen door inflatie en het lagere pond. Ik hoop dat het geen bittere echtscheiding wordt, zei Soros, want beide zowel de EU als het VK zullen verliezen.

 • Overzicht van donderdag 19 januari in Davos

  Bart Haeck vat donderdag 19 januari samen

 • Het huis van journalistiek staat in brand volgens Jeff Jarvis

  Media ligt onder vuur. Het massamediamodel dat sinds het ontstaan van de journalistiek gehanteerd werd, werkt niet meer. Nieuwe pijnpunten zoals het succes van vals nieuws op sociale media en blindheid voor bepaalde sociale groepen brengt het vertrouwen in de pers tot een nieuw dieptepunt. Professor Jeff Jarvis geeft inzicht in wat volgens hem de oorzaken en oplossingen zijn.

  Waarom zijn we zo overrompeld geweest door vals nieuws?

  Jarvis: 'De media hebben de rechtse helft van de Amerikaanse bevolking in de kou laten staan. Die leegte is gretig opgevuld door mediabaas Rupert Murdoch, Alt-right site Breitbart en erger. In onze sector kunnen we niet goed luisteren. Journalisten vertrekken met een pitch en gaan dan op zoek naar de quotes die erin passen in plaats van te luisteren naar de gemeenschap. Ik vertel mijn studenten dat ze antropologen moeten zijn op zoek naar de noden van gemeenschappen. Als we beter geluisterd hadden, hadden we een hogere kans om de rechtse Amerikanen te begrijpen.'

  'De media zijn ook heel diep gevallen in het vertrouwensonderzoek van het WEF. Ze zitten bijna op het niveau van de overheid, wat een zeer slechte zaak is. Het is moeilijk om dat vertrouwen terug op te bouwen in massamediabedrijven.'

  Wie draagt de verantwoordelijkheid om vals nieuws te bestrijden?

  Jarvis: 'Ik zie het als online beleefdheid en momenteel laten we alles gewoon los op het internet. Als iemand ergens in een conflict geraakt online, gaan we dat verder opstoken, zoals kleuters op de speelplaats. Is dat het internet dat we willen?'

  'We moeten een nieuwe online ethiek en moraal vormen over hoe we ons gedragen en de verantwoordelijkheid die we dragen. Sociale en traditionele media dragen verantwoordelijkheid hiervoor, maar ook adverteerders en advertentienetwerken. We dragen allemaal de verantwoordelijkheid.'

  Betekent dit tabula rasa voor de journalistiek? 

  Jarvis: 'Mediabedrijven hebben twee huizen. Het ene staat in brand en dat is het massamediamodel. Het andere huis moeten ze nog bouwen zonder blauwdrukken of enig idee of het zal werken. Ze hebben echter geen tijd om van het massamediamodel af te stappen en wat brengen ze dan? Katten en Kardashians, meer rommel erbij gooien.'

  'We hebben nog een heel lange weg af te leggen en de kans is groot dat u en ik het einde ervan niet zullen meemaken, maar we moeten nu beginnen met journalistiek opnieuw uit te vinden. Dat betekent niet alles uit de ramen gooien. Behoud de waarden, maar er moeten heel wat nieuwe mogelijkheden ontstaan om het publiek te dienen. Ik wil journalistiek voor mensen, niet voor massa’s.'

  Mediaspecialist Jeff Jarvis over de pijnpunten van journalistiek.

  Lees meer vrijdag 20 januari in de krant en online.

 • Bill Gates stapt in miljard-dollar-fonds tegen epidemieën

  Op het Wereld Economisch Forum maakte Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates zopas bekend dat hij de strijd opvoert tegen epidemies als Ebola en Zika.

  Hij stapt in een brede coalitie van big business, overheden en filantropie, die in Davos werd voorgesteld. De Gates Foundation en de Wellcome Trust – een stichting van een van de Glaxosmithkline-oprichters – stappen in de coalitie, net zoals de regeringen van Noorwegen, Japan en Duitsland. Vanuit de zakenwereld doen Merck, Johnson & Johnson, GSK en een Indische producent van generische geneesmiddelen mee.

  De coalitie heet CEPI, voluit Coalition for Epidemic Preparedness Innovations en heeft op dit moment 460 miljoen dollar. Bedoeling is op vijf jaar aan een miljard euro te komen.

  Het initiatief ontstond een jaar geleden, vanuit de vaststelling dat Ebola 11.000 slachtoffers had gemaakt. Nu loopt al snel tien jaar tussen het detecteren van een nieuwe ziekte en het vinden van een vaccin. Gates zegt dat hij die doorlooptijd naar minder dan een jaar wil terug brengen.

  Bedoeling is klaar te zijn als de volgende epidemie losbarst.

  De coalitie mikt op vaccins tegen Ebola, Zika en Marburg en op in Europa minder bekende ziektes als Mers, Lassa en Nipah.

  Beelden van de aankondiging hier.

 • Bourgeois hoopt EU-medicijnenagentschap naar België te halen

  Geert Bourgeois legde daarnet ook nog eens uit hoe België kan profiteren van de brexit. Het Verenigd Koninkrijk huisvest nu drie Europese instellingen: een bankenagentschap, een medicijnenagentschap en een octrooienrechtbank.

  Volgens Bourgeois zou Vlaanderen zijn zinnen moeten zetten op het medicijnenagentschap. Er werken 450 mensen, het genereert bijzonder veel zakentoerisme en sluit bovendien aan bij een van de sterktes in België: farma en medische technologie. Daarbij gaat het om Gentse biotech, Janssens Pharmaceutica in Vlaanderen en GSK in Waals-Brabant.

  De financiële sector in België droomt al een tijdje van het bankenagentschap, maar volgens Bourgeois liggen daar de kaarten moeilijker omdat er veel concurrentie is uit onder meer Amsterdam en Parijs. Al wil hij wel twee ijzers in het vuur houden.

  Bourgeois maakte zijn dromen al eens duidelijk tijdens de brexit-rondetafel in december. Hij liet toen ook al weten dat hij aan tafel wil zitten met Waals minister-president Paul Magnette, om tijdens de brexit-onderhandelingen een tweede CETA-debacle te vermijden. Dat GSK net in Waals-Brabant vaccins ontwikkelt, zou daarbij kunnen helpen.

 • Wat vinden onze politici van de 2017-editie van het WEF?

  Tijdens de receptie met de Belgen, die aanwezig zijn op het Wereld Economisch Forum geven onder meer premier Charles Michel (MR) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) mee wat voor hen de hoogtepunten van de conferentie zijn. Klik op de speelknoppen om het van hen zelf te horen.

  Indien u de interactieve afbeelding niet te zien krijgt, klik hier

 • Bourgeois: Vlaamse investeringsstroom hersteld van aanslagen

  Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft in zijn hotel in Davos een vergaderruimte geboekt waar hij samen met Claire Tillekaerts van Flanders Investment & Trade en enkele medewerkers CEO's van multinationals ontmoet. De ruimte is omgedoopt tot de 'Flanders Room'

  Ze gaven er daarnet wat meer toelichting over de buitenlandse investeringen in Vlaanderen in 2016, die FIT deze namiddag voorstelde. Ze vertelden dat de investeringen door de aanslagen in Parijs - die snel naar Molenbeek leidden - en de aanslagen in Zaventem en Brussel de investeringen deden stil vallen.

  Twintig tot dertig bezoeken van potentiële investeerders aan Vlaamse bedrijven werden die eerste weken afgelast. Vooral Aziaten durfden niet meer, alsook veel Amerikanen. Alleen Europeanen bleven naar België komen. Na de zomer kwam de investeringsstroom weer op gang, waarna 2016 toch nog een beter investeringsjaar werd dan 2013 en 2014.

  Dat is in de eerste plaats de verdienste van Flanders Investment & Trade, dat zestig procent van de nieuwe investeringen heeft begeleid, zegt  Bourgeois. ‘Ik wil dat toch eens vermelden. Bedrijven strijken hier echt niet zomaar neer.’

  Bourgeois zegt dat hij in de gesprekken die hij in Davos had met CEO’s van multinationals veel optimisme hoorde over Vlaanderen. Als echter naar één iets wordt uitgekeken, dan is het de hervorming van de vennootschapsbelasting, zegt de minister-president. ‘Ik hoorde vooral in de eerste plaats vragen naar een eenvoudig, transparant en rechtszeker systeem. De  federale regering moet daar nu echt werk van maken. Hoe langer het aansleept, hoe slechter.’

  De brexit opent volgens FIT kansen op nog meer investeringen. Heel wat Amerikaanse en Indische bedrijven doen hun investeringen in Europa instinctief in Londen, legt Claire Tillekaerts van FIT uit. Die rechtstreekse lijnen worden nu doorgeknipt. ‘Ik denk dat ons kantoor in Londen de komende twee jaar zal worden overbevraagd’, zegt ze.

   

   

   

 • 'Herhaal de migratiedeal met Turkije in Noord-Afrika'

  De Nederlandse premier Mark Rutte bespreekt op dit moment de toekomst van de Europese Unie. Hij ziet drie problemen en drie kansen.

  De problemen

  • De euro werkt niet goed genoeg. De euro redde Nederland in de financiële crisis, zei Rutte. Als Nederland nog de gulden gehad, dan waren de problemen groter geweest. De euro is een van de belangrijkste motoren om de EU-landen dichter bij elkaar te brengen. Maar té veel landen in Zuid-Europa doen niet wat ze beloofden toen ze tot de euro toe traden, aldus Rutte. Er is een fundamenteel wantrouwen daarover in het noorden. 'We moeten daar eerlijk over zijn.'
  • De interne Europese markt werkt niet goed genoeg. We hebben een Europese markt voor goederen, maar er zijn nog te veel grenzen voor diensten en digitale diensten. We lopen in de EU daardoor een bedrag mis dat jaarlijks neerkomt op twee keer de Nederlandse economie.
  • Brexit. De Britse regering wil de controle op migratie terug, en is bereid daarvoor een enorme prijs te betalen door zich af te sluiten van de grootste markt ter wereld, de EU.

  De kansen

  • Migratie. Mark Rutte zei dat de vluchtelingendeal met Turkije van vorig jaar cruciaal was om het business model van de mensensmokkelaars te breken. We moeten nu een gelijkaardige deal met de landen uit Noord-Afrika maken, zei hij. Volgens hem is de regering van Malta, die dit halfjaar het roterende voorzitterschap van de vergaderingen van Europese vakministers waarneemt, daarvoor goed geplaatst.
  • Digitale markt. Rutte zei dat hij hoopt dit jaar Frankrijk te overtuigen om het verzet te stoppen tegen een meer vrije uitwisseling van data in de EU.
  • Europees budget. De besprekingen zijn bezig, zei Rutte. Er moet meer geld naar jobcreatie en innovatie gaan.

    

    

   

   

 • VK is niet anti-EU, het is pro wereld

  In haar toespraak op het Wereld Economisch Forum ging de Britse premier Theresa May niet dieper in op hoe ze de onderhandelingen over de brexit ziet. Eerder deze week maakte ze al duidelijk dat ze het hard wil spelen en bereid is de Europese interne markt te verlaten.

  Voor het internationale publiek in het congrescentrum maakte May het plaatje net groter. Het Verenigd Koninkrijk is altijd een internationale handelsnatie geweest, zei ze. Niet alleen in Europa, maar buiten Europa.

  ‘Sommigen denken dat we de EU afwijzen, maar dat is niet zo. Het is in ons belang dat de EU slaagt’, zei ze. En meteen maakte ze duidelijk dat de ambitie in Londen verder reikt dan goede contacten met Brussel. ‘The UK is a truly global nation’.

  ‘We zullen handelsakkoorden maken met oude vrienden en nieuwe bondgenoten’, zei May. ‘We spreken al met Australië, Nieuw-Zeeland en India. China, Brazilië en de golfstaten hebben al interesse getoond.’

  Vanuit de eigen kracht wil het VK internationaal samenwerken, zei May. ‘Het is levensbelangrijk. Maar we moeten als regering nooit vergeten dat onze eerste verantwoordelijkheid moet gaan naar de mensen in ons land.’ Dat is waarom de Britse regering voorwaarden zal stellen aan internationale samenwerking: het zal moeten werken voor iedereen in het Verenigd Koninkrijk, vooral ook voor zij die zich nu achter gelaten voelen.

 • De politieke opdracht van deze generatie, volgens Theresa May

  De politieke opdracht van deze generatie, zegt de Britse premier Theresa May, is vanuit het centrum van de politiek een antwoord vinden op de zorgen van zij die zich achter gelaten voelen door globalisering en vrijhandel.

  Politici moeten daarom blijven vechten voor globalisering en vrijhandel, maar moeten er voor zorgen dat het werkt voor iedereen. Alleen zo kan de publieke steun terug keren.

  De internationale bedrijfswereld heeft om diezelfde reden de taak om haar fair deel van belastingen te betalen, werknemers correct te behandelen en te investeren in de gemeenschappen waar bedrijven actief zijn. Het is tijd om daarover leiderschap te tonen, zei ze.

 • De boodschap van Jeff Jarvis voor De Tijd

  Op het grote podium wordt ieder moment de Britse premier Theresa May verwacht, maar eerst nog dit.

  Collega Dorien Luyckx sprak gisteravond met Jeff Jarvis, auteur van 'What would Google do?' en prof digitale journalistiek aan de City University of New York. Het gesprek ging over fake news en online journalistiek. Het interview volgt nog, maar achteraf had Jeff Jarvis alvast deze persoonlijke boodschap voor ons.

 • Donderdag in Davos - Theresa May Day

  Goede morgen. 

  Donderdag in Davos, met deze ochtend de Britse premier Theresa May. Ze werd gisteren al gespot in het Belvedère-hotel en speecht binnen anderhalf uurtje. Later vandaag ook nog de Nederlandse premier Mark Rutte en EU-commissaris Frans Timmermans over de EU en Google-oprichter Sergei Brin. Ook de bazen van de VN en de Navo spreken nog, evenals Bill Gates. Vanavond is er een diner met George Soros.

  Let's roll.

 • België, eiland van stabiliteit in een onrustige wereld

  Het lijkt moeilijk om in het bijzijn van de koning publiekelijk een grap over seks te maken, maar premier Charles Michel deed het gisteren op het Wereld Economisch Forum in Davos toch. Op een druk bijgewoond event voor buitenlandse investeerders verontschuldigde hij zich dat hij vorig jaar verstek moest laten gaan voor het WEF, omdat zijn dochter werd geboren. ‘Ik wilde hier dit jaar echt terug zijn’, vervolgde de premier, ‘dus ben ik voorzichtig geweest.’

  Voor de eerste minister kwam het promotiemoment nochtans op een ongemakkelijk moment. Iedereen weet dat de federale regering timmert aan een hervorming van de vennootschapsbelasting, maar er is nog geen akkoord. Daardoor is het niet duidelijk of de notionele intrestaftrek en de afwezigheid van een meerwaardebelasting in ons land troeven blijven om buitenlandse investeerders aan te trekken. In de klassieke toespraak in het buitenland staan die twee fiscale maatregelen altijd op de slides.

  Michel noemde ze gisteren niet, maar trok een andere kaart. In een tijd waarin Donald Trump en Theresa May buitenlandse investeerders onzeker maken, zette Michel België op de kaart als een baken van stabiliteit dat gestaag vooruitgang maakt. Het is een troef die door jarenlange politieke crisissen tot 2012 niet kon worden uitgespeeld, maar nu wel.

  We traden twee jaar geleden aan als een ‘business friendly’ regering, zei de premier, ‘en we hebben woord gehouden. Er zijn meer mensen aan het werk dan ooit, er zijn 100.000 jobs bij gekomen, de werkloosheid staat op het laagste niveau in jaren, de loonhandicap met de buurlanden is gedaald en met de vakbonden en werkgevers is net een sociaal akkoord afgesloten dat ons twee jaar sociale rust geeft. We zullen op deze weg voortgaan.

  Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ging daarna in dezelfde stijl voort en sprak namens de drie gewesten, waarbij hij het hoge niveau van onderwijs en onderzoek uitspeelde. Hij gaf aan investeerders de boodschap dat ze in iédere regio in ons land goed zullen worden ontvangen.

  De boodschap van stabiliteit in tijden van brexit doet er toe, leren de echo’s van de ontmoetingen die Bourgeois had met CEO’s van multinationals. Iedereen met activiteiten in het Verenigd Koninkrijk heeft gepolst hoe het zit in België, zegt de minister-president. Ook premier Charles Michel zei dat de brexit voor bedrijven nieuwe kansen kan bieden in België.

 • Overzicht van de dag met Bart Haeck, redacteur ter plaatse

  Bart Haeck vat woensdag 18 januari samen

 • De koning en Matt Damon

  Het koninklijk paleis tweet vandaag foto's van de ontmoeting deze morgen tussen Matt Damon en koning Filip. Damon is een van de drijvende krachten achter Water.org, een ngo die ijvert voor drinkbaar water in ontwikkelingslanden.

 • Merkels favoriete statistiek

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel is niet op het WEF, maar haar - naar verluidt - favoriete statistiek werd daarnet nog eens boven gehaald door Emma Marcegaglia, de voorzitster van de Europese werkgeversfederatie Business Europe. Dit is de statistiek:

  Europa is goed voor

  • 7 procent van de wereldbevolking
  • 27 procent van het wereld-bbp
  • en 40 procent van de sociale uitgaven over de hele wereld

  Je kan meerdere conclusies uit de statistiek trekken. Toen nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz de situatie in Griekenland omschreef als erger dan de Grote Depressie, haalde Marcegaglia de Merkel-statistiek boven als weerwoord. 'Het is hier nog zo slecht niet.'

 • SARA, de virtuele persoonlijke assistent houdt WEF-agenda bij

  Op het Wereld Economisch Forum stelt het Amerikaanse ArticuLab SARA tentoon. Het is een virtuele persoonlijke assistent, die probeert om emoties af te lezen om er nadien correct op te reageren.

  Ze is speciaal voor het WEF ingesteld en geeft deelnemers informatie over sessie die ze eventueel interessant kunnen vinden door gerichte vragen te stellen over wat de interesses en het beroep van de gebruiker zijn. 

  Het doel is nog niet om SARA te commercialiseren, maar om verder onderzoek te doen naar de interactie tussen mens en artificiële intelligentie. 

  SARA, de virtuele persoonlijke assistent op het WEF

 • Trumps populisme zal niet werken, zegt Summers

  Wat zal het economisch beleid van Donald Trump opleveren? ‘Het is niet moeilijk’, zegt de voormalige Harvard-voorzitter Larry Summers, die in de jaren negentig de minister van Financiën van Bill Clinton was. ‘De les van de geschiedenis is overduidelijk. De slachtoffers van dit beleid worden de mensen in wiens naam het wordt gevoerd.

  Donald Trump heeft nog voor hij de eed heeft afgelegd als Amerikaans president een vijftal CEO’s gebeld en hen ervan overtuigd hun fabriek niet uit de VS te verhuizen, zei Summers, om een paar honderden jobs te redden.

  Tegelijk heeft hij door wat hij zei over Mexico, de peso vijftien procent doen dalen tegenover de dollar. ‘Dit is een dolksteek voor Ohio’, zei Summers, omdat het Mexico goedkoper en aantrekkelijker maakt voor Amerikaanse industriële bedrijven. 

  'Het gevolg van dit is niet honderden jobs, maar tienduizenden of zelfs honderdduizenden jobs', zei Summers.

 • Ernstig, maar niet letterlijk

  Alexander De Croo vs Eric Cantor over Donald Trump. Het is een van de debatduels van de dag aan het worden.

  'Wat is de waarde van populisten die iets ontkennen?', vraagt De Croo zich af in het BBC-debat, opnieuw verwijzend naar Trump. 'Wat is de waarde van een populist die ontkent dat hij racist is,  als hij voortdurend flipflopt en in toespraken van mening verandert? Dat is het echte probleem.'

  Eric Cantor repliceerde dat wat De Croo zei net aantoont waarom velen Trump niet begrijpen. En hij herhaalde de boutade dat de pers en de buitenwereld wat Trump zegt letterlijk nemen, terwijl zijn kiezers hem gewoon ernstig nemen.

  'Dus om ernstig genomen te worden, mag je niet letterlijk worden genomen?', vroeg De Croo. Waarna er applaus uit het publiek volgde.

 • Applaus voor De Croo in BBC-debat

  Alexander De Croo krijgt in het BBC-debat over populisme applaus van het publiek, nadat hij uitlegt dat de uitdagingen voor politici er op dit moment in bestaan gematigd beleid te communiceren op een radicale manier. 

  Het is makkelijk om radicaal beleid op een radicale manier te verkondigen, zegt hij. Maar dat beleid werkt niet. De kwestie is dus naar de angsten en noden van de bevolking te luisteren, verstandig beleid te voeren en er daarna toch nog in te slagen het  te communiceren.

 • Alexander De Croo haalt uit naar 'politiek van angst'

  Slechts één Belgische politicus neemt op het WEF deel aan de publieke debatten: vice-premier Alexander De Croo (Open VLD). In een sessie 'Politics of fear or rebellion of the forgotten', waaraan ook de Amerikaanse Republikein Eric Cantor deelnam, haalde hij uit naar politiek van angst. 

  'Populistische bewegingen gebruiken twee middelen', zei De Croo. 'Een is angst. Een andere is identiteit. De combinatie van 'politics of identity' en 'politics of fear' is een giftige combinatie. Het eindigt met de boodschap dat de anderen de slechte zijn en wij de goede zijn. Dit is wat in al die campagnes  gebeurt.'

  'Door dit te doen, legitimeer je racistische groeperingen. Het mag dan wel niet meteen het doel zijn, maar het gebeurt. 'White supremacists (die geloven dat blanken meerderwaardig zijn) werden gelegitimeerd. Je ziet het in Frankrijk. Je ziet het in Nederland. Je moet goed opletten wat je op die manier doet. Je spreekt over mensen.'

  De Croo haalde vervolgens uit naar de Donald Trump-campagne en vervolgde dat 'naming and shaming' en uithalen naar Mexicanen volgens hem bijzonder gevaarlijk is.

  Eric Cantor antwoordde De Croo dat volgens hem de grootste 'naming and shaming' gebeurde door Hillary Clinton, die de Trump-kiezers omschreef als 'deplorables', betreurenswaardigen.

 • 'Ik ben nog 48 uur vice-president van de VS'

  In de plenaire zaal heeft Joe Biden net gesproken, in wat voelde als het afscheid van een tijdperk.

  Ik ben nog 48 uur vice-president, zei hij. En dit is mijn boodschap. Wacht niet op anderen om je toekomst te bouwen. Vecht voor je waarden. Anderen zullen het niet in je plaats doen. Dit is de boodschap die ik met alle kracht die ik heb, zal blijven verkondigen.

  Vanuit zijn afscheid probeerde hij ook Europa gerust te stellen dat de Verenigde Staten onder president Donald Trump een partner zal blijven. Hij haalde daarvoor enkele citaten aan van Republikeinse boegbeelden, zoals John McCain. Er is in de twee partijen steun voor de transatlantische samenwerking, zei Biden.

 • Clooney & Cameron

  Hollywood-ster George Clooney is in Davos. Amerikaanse journalisten in de perszaal vertelden dat ze hem gisteravond ontmoet hebben op een feestje.

  En ook voormalig Brits premier David Cameron en voormalig minister van Financiën George Osborne zijn hier, en zouden zich daarvoor goed laten betalen, zegt Labour-leider Jeremy Corbyn.

 • Waarom zegt de kiezer nee?

  Waarom stemde de Britse middenklasse voor de brexit, de Amerikaanse voor Trump en de Italiaanse tegen het Renzi-referendum? De mening van Larry Summers, Pier Carlo Padoan en Christine Lagarde:

  • Ongelijkheid? Volgens Lagarde heeft het te maken met ongelijkheid, die niet alleen in de meeste landen objectief een feit is, maar ook duidelijker wordt aangevoeld. Larry Summers was het daar gloeiend mee oneens. ‘De Verenigde Staten heeft net een president gekozen die het symbool is van snoeverige consumptie. Het is een bizarre uiting van ongenoegen over ongelijkheid.’
  • Verwaarloosd? Wat dan wel? Volgens Summers vindt de opstandige middenklasse niet dat er in de strijd tegen ongelijkheid te weinig geld naar de armen gaat, maar dat er te véél gaat. ‘Het centrum voelt zich niet gehoord. Ze zien dat de overheid vecht voor de armsten, vecht voor migranten, vecht voor ontwikkelingslanden. Ze zien dat de rijksten voor zichzelf kunnen vechten. Ze vinden dat ze er tussenuit vallen.’
  • Traag? Pier Carlo Padoan zei dat de snelheid waarmee de wereld verandert, de dingen moeilijker maakt. Een politicus moet een hervorming starten, daarna moeten de resultaten zichtbaar worden en op basis daarvan kan je meer steun voor de hervorming bij de kiezer vinden. De tijd om die cyclus te volmaken, is er almaar minder, zei hij.
  • Europa? Volgens de Italiaanse minister van Financiën is er in Europa nog een extra probleem: Europa zelf. Er was een tijd dat de middenklasse Europa als  de oplossing voor hun problemen zag, zei hij. Nu zien ze Brussel en Frankfurt als de oorzaak van hun problemen.
  • Wantrouwen en ontgoocheling? Zowel Lagarde als Padoan zeiden dat er niet alleen een objectief probleem is, maar ook een van verwachtingen. Er is ontgoocheling over de vraag of je kinderen een job zullen vinden, en of de sociale zekerheid zal volstaan als vangnet als je pech hebt.
  • Doorgeslagen globalisering? Summers hamerde er op dat multinationals boter op het hoofd hebben in de mate dat ze fiscale paradijzen of landen met weinig regulering opzoeken. Op die manier maken ze globalisering onverteerbaar voor de middenklasse, zei hij.
 • 'Europa heeft geen strategie voor nieuw tijdperk van globalisering'

  Zijn deze brexit- en Trump-tijden het begin van een nieuw tijdperk van protectionisme? IMF-topvrouw Christine Lagarde, voormalig Amerikaans minister van Financiën Larry Summers en de Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan vinden van niet. Maar ze zijn het er wel over eens dat de spelregels veranderen.

  Lagarde zei dat er hoop is en dat voor globalisering moet worden gevochten. Ze haalde een WEF-statistiek aan dat de acht rijkste mensen een even groot inkomen hebben als de 3,6 miljard armsten. Toch zal globalisering nodig zijn om die laatste groep een beter leven te geven, zei ze.

  Pier Carlo Padoan zei dat er geen exit komt voor globalisering, maar dat nationale regeringen de touwtjes strakker in handen nemen over de voorwaarden waaraan ze internationaal willen samen werken. De plannen van Donald Trump en de brexit-strategie van de Britse regering leren dat.

  ‘De natiestaten zullen bepalen hoe we globalisering organiseren’, zei Padoan. ‘Ik vrees dat de Europese Unie daar geen strategie heeft. Ik ben daar heel pessimistisch over. Het spijt me om het te zeggen, maar het is zo.

 • Van Wall Street naar Trump. En naar China.

  De anecdote die perfect samenvat hoe China globalisering omarmt: Gisteren vertelde Anthony Scaramucci, de Wall Street-bankier die een van de rechterhanden van president Donald Trump is geworden, dat hij de vermogensbeheerder die hij oprichtte, verkoopt. 

  Vandaag werd bekend aan wie: Scaramucci verkoopt zijn belang in SkyBridge capital, dat twaalf miljard dollar aan activa beheert, aan het Chinese HNA

 • Dag drie. Welkom.

  Welkom opnieuw op het Wereld Economisch Forum in Davos. Deze morgen drinkt koning Filip een koffie met Matt Damon, straks spreken Christine Lagarde en Larry Summers over het verdwijnen van de middenklasse, deze namiddag gaat Joseph Stiglitz in debat met Pierre Moscovici over de Europese Unie, vertellen Alibaba-oprichter Jack Ma en tv-kok Jamie Oliver over hun werk, en vanavond houdt de Belgische regering haar investeringsevent.

  Let's roll. 

 • Samenvatting van de dag: Dinsdag 17 januari

  In onderstaande video vat onze redacteur ter plaatse, Bart Haeck, de dag op het Wereld Economisch Forum samen met als hoogtepunten de Chinese president en mensen van het transitieteam van Donald Trump.

  Dinsdag 17 januari, Davos. Bart Haeck vat de dag op het Wereld Economisch Forum samen.

 • Er is hoop in de strijd tegen kanker, zegt Joe Biden

  De afscheidnemende Amerikaanse vice-president Joe Biden is aangekomen in Davos. Hij gebruikte de politieke power van zijn laatste jaar in het Witte Huis vooral om de strijd tegen kanker te steunen. En dat doet hij ook op het Wereld Economisch Forum. 

  Met deze post sluiten we de liveblog af voor vandaag. Morgen meer op het WEF, met onder meer nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz over de Europese Unie en het investeerdersevent van de federale regering.

 • Nouriel Roubini over China

  Is China echt de globalisering aan het omarmen, zoals president Xi JinPing dinsdag zei? Volgens econoom Nouriel Roubini klopt dat, omdat het in het eigenbelang van China is.

  Er was een tijd waarin China vooral exporteerde en met de opbrengst immense reserves opbouwde. Die tijd is veranderd, zei hij. Dat komt om te beginnen omdat door die export er grote bedrijven zijn gegroeid die in China nationale kampioenen zijn. Om schokbestendig te zijn, willen ze hun risico’s spreiden door ook in het buitenland actief te zijn.

  Er is dus een internationale economische strategie. In de eerste plaats deden Chinese bedrijven overnames die hen moesten verzekeren van de aanvoer van grondstoffen en energie, vooral uit Afrika, Azië en ook Latijns-Amerika.

  Maar nu doen ze ook overnames in de industrie, zei Roubini. Het heeft te maken met een bredere strategie, omdat er in de Chinese industrie – onder meer de staal- en de cementsector – overcapaciteit is. Een van de uitwegen uit dat probleem, zei Roubini, is sterkere internationale relaties uitbouwen, zodat de Chinese producten elders in de wereld kunnen worden verkocht.

 • Heineken-flesjes krijgen opwindend verpakte info-code

  Naast debatten over grote politieke thema's staan op het Wereld Economisch Forum ook discussies over bedrijfssectoren op de agenda. Een ervan gaat over 'the future of consumption', waaraan ook de CEO van Heineken, de Belg Jean-François Van Boxmeer deelnam.

  Hoe maak je consumptie duurzaam, luidde één van de vragen. En hoe overtuig je klanten daar van? 

  Van Boxmeer legde uit dat de data en de controle op zich niet het probleem zijn. Bedrijven in de voedingsindustrie controleren al heel lang de kwaliteit van hun aanvoerlijnen  strikt. Het is nodig om de veiligheid van de producten te garanderen en bij ongelukken  snel te kunnen reageren.

  Dat proces vervolgens duidelijk maken aan consumenten en burgers, is iets heel anders, vervolgde Van Boxmeer. 'Om dat te doen moet bijna onbegrijpelijk technische informatie van onze servers veranderd worden in een opwindend verhaal voor klanten. Uiteindelijk moet het aankopen van een product dopamine vrijmaken in je lichaam', zei hij. ‘Mensen moeten zich goed voelen dat ze je product kopen.’

  Heineken is die oefening aan het maken, zei hij. Bedoeling is dat op ieder bierflesje een code moet komen, aan de hand waarvan je de herkomst van het product kan achterhalen.

 • Disruptie aan de top van de zakenwereld

 • It's the technology stupid

  Afscheidnemend Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry haalde deze namiddag uit naar de aanstaande president Donald Trump, die globalisering ziet als oorzaak van jobverlies in de VS.

  Het gaat niet om handel, zei hij. Het gaat om technologie. Ik kan niet wachten om te zien hoe de nieuwe regering zal omgaan met artificiële intelligentie. 

 • De drie lessen van John Kerry

  Wat heeft John Kerry als Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken geleerd dat hij vier jaar geleden nog niet wist? New York Times-columnist Thomas Friedman stelde hem zonet de vraag.

  Drie dingen, zei Kerry.

  1. ‘De Verenigde Staten is effectief, zoals Madeleine Albright het ooit verwoordde, het ‘onmisbare land’. Ik besefte het elke dag. We hebben de krachtigste economie, het machtigste leger en waarden en normen. Onze impact is enorm. We hebben een verantwoordelijkheid.’
  2. Het is gevaarlijk om in diplomatie het kleinste gemeen veelvoud van de wereldpolitiek te zoeken. Er zijn bijzonder gevaarlijke krachten actief, zoals religieus geweld en angst om jobs te verliezen. Toelaten dat die krachten een breuk slaan is gevaarlijk voor iedereen.
  3. De wereld valt echt niet uit elkaar. Ik heb de moord op John F. Kennedy meegemaakt, de moord op Bobby Kennedy, de moord op Martin Luther King. Ik heb slechte tijden beleefd en goede tijden. De wereld zit nog altijd vol kansen.
  ©REUTERS

 • Matt Damon over watertekort in de wereld

  Morgenochtend ontbijt koning Filip met Matt Damon, drijvende kracht achter de ngo Water.org.

  Deze namiddag sprak de Hollywoodacteur in een aparte sessie over dat liefdadigheidswerk. De video is hier te herbekijken.

 • Xi Jinping, de mediaster van Davos

  Het Wereld Economisch Forum meet in extenso hoe en waar bericht wordt over Davos. Uit die data blijkt dat nog voor de Chinese president Xi Jinping was aangekomen, hij de meest besproken WEF-deelnemer was.

  Gisteren werd hij vermeld in meer dan 7.000 artikels. De tweede meest geciteerde was opnieuw Xi Jinping, meldt het WEF, maar dan in het Chinees gespeld: 习近平.

 • ‘Binnen twee jaar speelt Barack Obama golf met Donald Trump'

  Donald Trump gebruikt een taal die klassieke politici en journalisten niet snappen, maar ze zullen gaandeweg begrijpen dat hij een man met medeleven is, die zijn kinderen en kleinkinderen graag ziet en de arbeiders wil vooruithelpen.

  Dat was de boodschap die Anthony Scaramucci dinsdag kwam geven op het Wereld Economisch Forum. Vanaf eind deze week ruilt hij zijn kantoor in Wall Street voor een in de West Wing in het Witte Huis, waar hij directeur wordt van het ‘public liaison office’ van de president. In Davos gebruikte hij zijn podium om een karakterschets van Donald Trump te maken en uit te leggen waarom hij verkeerd wordt begrepen.

  ©EPA

  Trump is niet tegen globalisering, zei Scaramucci. Alleen zijn acht miljoen Amerikanen uit de arbeidersklasse verdreven en zijn ze nu ‘working poor’. ‘Als China echt gelooft in globalisering, moet het de hand uitsteken naar de Amerikaanse arbeider en de balans van de globalisering weer in evenwicht krijgen. Als dat lukt en de middenklasse krijgt weer koopkracht, kan Donald Trump de grote hoop van globalisering worden.'

  Trump is zoals Ronald Reagan, zei Scaramucci. De Republikeinse ex-president stootte zeker in Europa op wantrouwen toen hij aantrad, maar hij was een man van vrede, een man met mededogen, die zei wat hij zei en altijd meende wat hij zei. Ik snap velen die kwaad worden over Trumps tweets, maar ik zie een genereuze man die van mensen houdt.

  Scaramucci zei hij dat hij zelf moest overtuigd worden. ‘Tijdens de verkiezingsrally’s van Donald Trump ging ik mensen vragen waarom ze daar waren’, zei hij. ‘Ze vertelden over jobs die verdwenen waren, over een fabriek die dicht was gegaan. Dit waren de mensen met wie ik was opgegroeid. Hij snapte hen en ik niet. Het was beschamend. Een miljardair-vastgoedmagnaat die in een toren in New York woont, stond dichter bij die mensen dan ik.’

  Volgens Scaramucci miskijken velen zich op zijn taalgebruik. ‘Als jij en ik een privé-conversatie voeren, zullen we dingen zeggen die in een publiek gesprek voor een miljoenenpubliek niet zeggen. Trump maakt dat onderscheid niet. In een tijdperk van sociale media is dat een heel krachtige, intieme manier van communiceren.’

  Dat is wat Europeanen niet begrijpen, zei hij. Ze doen alarmbellen afgaan, steken hun haar in brand en lopen als een gek rond in een kamer. Ze moeten dat niet doen. ‘Ze moeten ook niet struikelen over woorden als nationalisme. Ik ken de Europese geschiedenis. Nationalisme is daar de laatste stap voor militairisme. Trump heeft het gewoon over nationale trots en zelfbeschikking.’ Hij zei me ooit: ‘denken ze nu echt dat ik een atoombom wil gooien? Ik heb kleinkinderen.’

  Tweette hij dat de Navo overbodig is? Dat is niet wat hij bedoelde. Hij is een vastgoedman. Als iemand een contract tekent maar de factuur niet betaalt, zegt hij dat er geld moet komen. Heel veel Navo-landen betalen niet wat is afgesproken. Als Amerikaanse belastingbetaler ben ik blij dat hij daar op aandringt. Maar de wereld verandert. Misschien zijn een paar dingen in de Navo overbodig.

  Tweette hij dat voor brexit was? ‘Dat is niet wat hij bedoelde. Hij zei dat het brexit-standpunt het kon halen, omdat een centralistische bureacratie in Brussel niet altijd weet wat het beste lokale beleid is voor de regio rond Manchester. In een pluralistische samenleving moeten politici mensen vertegenwoordigen en mogen ze niet zomaar in hun plaats beslissen wat best is.’

  ‘Er is een arbitrage-spread tussen hoe jullie Donald Trump zien en hoe ik hem zie, zei de voormalige Wall Street-bankier. Die spread zal kleiner worden. Jullie zullen mijn visie overnemen want jullie kennen hem nog niet, en ik wel.

  Ik voorspel dat Barack Obama binnen twee jaar golf speelt met hem, en dat ze bespreken hoe Obama Trump kan helpen.’

 • Xi Jinping: 'Uit een handelsoorlog komen geen winnaars'

  President Xi Jinping mocht dit jaar het Economische Forum in Davos officieel openen. Het werd meteen de eerste keer dat een Chinees staatshoofd de Zwitserse conferentie toespreekt. ‘In deze tijd van onzekerheid kijken de mensen naar China voor stabiliteit’, leidde Klaus Schwab, voorzitter van het forum, Xi Jinping in.

  'Onder het leiderschap van de Chinese Communistisch Partij hebben we voor een piste gekozen die bij de Chinese condities past.' ©REUTERS

  De Chinese president haalde tijdens zijn speech uit naar landen die protectionisme nastreven. ‘Sommige mensen zien globalisering als de oorzaak voor alle chaos die we in de wereld zien’, zei hij. ‘Alsof het de doos van Pandora is voor alles wat fout loopt. ‘

  Terwijl de meeste van de grote problemen niks te maken hebben met globalisering, oordeelt Xi. ‘Kijk naar de vluchtelingencrisis, dat is het gevolg van regionaal conflict en turbulentie. Of de financiële crisis. Daar was de overdaad van financiële instellingen de oorzaak, niet globalisering.’

  China zal zich daarom blijven verzetten tegen protectionisme, aldus de president. ‘Want het is als zichzelf opsluiten in een donkere kamer’, beschrijft Xi. ‘Je houdt weliswaar de regen en wind buiten, maar ook licht en frisse lucht.’ Het staatshoofd waarschuwde tegelijkertijd voor handelsoorlogen, iets waar aanstaand president Donald Trump met zijn anti-Chinadiscours op aanstuurde. ‘Maar daarbij zullen er alleen maar verliezers over blijven’, aldus de Chinese president. Trump bij naam noemen deed Xi niet.

  Protectionisme is als zichzelf opsluiten in een donkere kamer. Je houdt weliswaar de regen en wind buiten, maar ook licht en frisse lucht.
  Xi Jinping
  Chinese president

  Xi drukte er wel op dat elk land de vrijheid moet hebben om eigen ontwikkelingspad uit te stippelen. ‘Geen enkel land zou zijn eigen ontwikkelingsplan als het enige juiste mogen beschouwen’, zei hij. ‘Of het aan anderen mogen opleggen.’

  ‘Onder het leiderschap van de Chinese Communistisch Partij hebben we voor een piste gekozen die bij de Chinese condities past’, aldus nog de president. ‘We volgen een mensgeoriënteerde ontwikkeling, en zijn erin geslaagd 700 miljoen mensen uit de armoede te krijgen.’

  De aanwezigheid van Xi Jinping op het Economische Forum wordt gezien als een signaal dat hij China sterker wil profileren op het wereldtoneel. Door onder meer het Klimaatakkoord van Parijs stellig te verdedigen - terwijl Trump die afspraak wil verwerpen - trekt Xi een globale diplomatieke inspanning als nooit tevoren. 

 • Een blik op Davos

  Als het Wereld-Economisch Forum weer in Davos neerstrijkt, wordt het Zwitserse bergdorp volledig omgebouwd. In minder dan een maand poten bedrijven zoals Facebook nieuwe gebouwen neer doorheen het dorpje. Andere palmen dan weer de lokale bakker, lingeriewinkel of kerk in om de wereldelite te imponeren.

  In de onderstaande 360°-afbeelding kan u Davos zien en de verschillende plekken waar het Wereld-Economisch Forum zich afspeelt.

 • Het raadseltje van Trump

  Wat hebben centrale banken met de opstand tegen de elite te maken? Alles, vindt Anthony Scaramucci van het Team Trump. 

  De financiële crisis heeft centrale banken gedwongen om miljarden in de economie te pompen, legde hij uit. Het neveneffect daarvan was dat heel veel geld naar de beurs is gevloeid, waar het de prijzen van activa heeft helpen opblazen. Dat was goed voor de drie procent van de wereldbevolking die heel veel vermogen heeft, maar de 97 procent anderen voelden het niet, zei hij.

  Het raadseltje dat we nu moeten oplossen, is hoe we dat oplossen, zei hij. Hij legde uit hoe zijn vader een arbeider was, die zestien uur per dag werkte om hem naar Harvard te kunnen sturen, waarna hij carrière maakte in Wall Street. 'Op de rallies van Donald Trump voel ik die aspiratie bij de working class niet meer', zei hij. 'Ik voel wanhoop'.

  'Dit is hoe we het probleem zien', zei hij over de Trump-administratie. 'Wat nu nodig is weet ik niet precies, maar het heeft te maken met eenvoudiger belastingen en meer investeringen in infrastructuur. Als we het niet oplossen, dreigt een linkse extremist het politiek van ons over te nemen', besloot hij.

  Waarop miljardair David Rubenstein droog repliceerde: 'Ik heb vijftig jaar hard gewerkt om tot de wereldwijde elite te behoren. Nu ben ik er en mag het niet meer. Dat is het leven.'.

 • Een normale rente? Niet in 2017

  Het is ondertussen tien jaar geleden dat de financiële crisis los barstte, wat de centrale banken dwong om zwaar in te grijpen in het financiële systeem. Keren we, zeker nu Donald Trump infrastructuurwerken en belastingverlaging belooft, terug naar het tijdperk van normale rentes? Niet zo snel, zeggen financiële experts.

  Anthony Scaramucci, een Wall Street-man die nu een van de topmedewerkers van Donald Trump is, zegt het tijd wordt om naar een historisch normale rente te gaan, maar dat het zeker twee tot drie jaar zal duren.

  Harvard-professor Carmen Reinhart was het daarmee eens: de rente zal stijgen in de VS, maar aan een heel traag tempo. Ondermeer de dure dollar tempert het ritme (zie vorige post).

  Ook Axel Weber, voormalig Bundesbank en nu voorzitter van UBS, zei dat de Amerikaanse rente maar traag zal stijgen. Omdat de ECB en de Bank of Japan nog altijd heel zwaar tussenkomen om de economie meer leven in te blazen, zal wereldwijd bekeken het tijdperk van de zware interventie door centraal bankiers in 2017 nog niet eindigen. Of anders gezegd: wat de Fed doet, zal minder zwaar wegen  dan wat de ECB en de BoJ nog altijd doen.

  Miljardair David Rubenstein zei dat de Fed niet anders kan traag reageren, omdat de ervaring van presidenten als Ronald Reagan en George W. Bush leert dat het al snel negen maanden duurt voor een belofte van belastingverlaging vertaald wordt in fiscale wetgeving. Pas dan kan de Federal Reserve in detail inschatten wat moet gebeuren met de rente.

  Rubenstein, die nog voor Jimmy Carter werkte, vreest dat Trump greep zal willen krijgen op de Fed. Van de zeven posities in de board zijn er nu maar vijf ingevuld en volgend jaar loopt het mandaat van voorzitter Janet Yellen en de vice-voorzitter af.

  Anthony Scaramucci verzekerde dat de Fed onafhankelijk blijft. ‘Wij willen de hand uitsteken naar de middenklasse en hen opnieuw een pad naar de Amerikaanse droom geven’, zei hij. ‘Om dat te doen hebben we een onafhankelijke centrale bank nodig, maar de dollar mag niet te duur worden.’

 • Financiële zorgen voor 2017? Een te sterke dollar

  In een debat over het (trage) einde van de lage rente, ging dinsdagmorgen de discussie plots een licht andere kant uit. Niet zozeer de schok van een te snel stijgende rente wordt een van de grote uitdagingen voor 2017, maar een te snel stijgende dollar.

  De reden, legde miljardair David Rubenstein (die in een vorig leven adviseur van president Jimmy Carter was) uit is dat heel veel regeringen en bedrijven over de hele wereld in dollar lenen omdat die munt stabiel is, terwijl ze hun inkomsten in de eigen munt verdienen.

  Op dit moment, zei Rubenstein, hebben niet-Amerikaanse bedrijven 4.500 miljard dollar aan schulden. Als de dollar te snel blijft stijgen, komt er een golf van faillissementen. Hij waarschuwde dat het in dat scenario niet ondenkbaar wordt dat je ook landen als Mexico zal moeten redden, wat onder het presidentschap van Donald Trump echter neerkomt op politieke science fiction.

  Harvard-professor Carmen Reinhart ging akkoord met de visie dat een te sterke dollar een van de grote zorgen is voor 2017, omdat dat tot wanbetalingen bij niet-Amerikaanse regeringen en bedrijven kan leiden. Ze vroeg zich openlijk af of de Amerikaanse regering misschien zal interveniëren op de wisselmarkten, wat sinds Bill Clinton niet meer is gebeurd.

  Ook Anthony Scaramucci, die vanaf eind deze week in de West Wing van het Witte Huis voor Donald Trump werkt, zei dat de dollar niet te sterk mag stijgen.

 • Koning besprak - voorzichtig - problemen staalsector met Chinese president

  Koning Filip en vice-premier Alexander De Croo zagen dinsdagmorgen Xi Jinping, de president van China. Op het moment dat Donald Trump de Chinese regering geregeld uitscheldt, maakten ze duidelijk dat België een open dialoog met China wil houden.

  De Chinese president was drie jaar geleden in ons land, waar hij een van de belangrijkste chinese investeringen in ons land – Volvo Gent – bezocht. Vorig jaar ging premier Charles Michel naar China.

  De koning en de Chinese president  spraken over waarom België aantrekkelijk is voor investeringen en waarom omgekeerd Belgische bedrijven ook in China moeten kunnen investeren. Ze maakten ook duidelijk dat België de principes van de vrije markt huldigt en verregaande staatsinmenging geen goed idee vindt.

  Op die manier is zijdelings - en met diplomatieke voorzichtigheid - het conflict over staal besproken. De Chinese overheid steunt op dit moment verlieslatende Chinese staalbedrijven zo hard dat ze meer onverkocht staal produceren dan alle Europese bedrijven samen, wat de wereldprijzen kunstmatig naar beneden duwt.

 • If you're in business for the long term, you'll do good.

  Een snelle take away uit een debat over wantrouwen in multinationals, dat al snel ging over hoe ernstig we de filantropische inspanningen van big business moeten nemen. Is het alleen maar marketing? Of maken de corporate social responsability-programma's een verschil?

  Sir Martin Sorrell, die we vorig jaar nog interviewden in Brussel op de European Business Summit, vatte het in zijn gekende no nonsense stijl samen. Als je uit bent op snelle winst, is het gevaar groot dat je niet duurzaam bezig bent. Maar als je van plan bent lang te blijven doen wat je doet, zal je goede dingen doen. Het is in je eigenbelang. Je zal al het talent nodig hebben. Vroeg of laat zal je met iedereen in je sector wel eens samenwerken.

 • Jongerenwerkloosheid overal dubbel zo hoog als gewone werkloosheid

  In een debat over ‘the future of work’ ging Adecco-CEO Alain Dehaze dinsdagmorgen nog dieper in op de nood aan technische opleiding, waar hij het in ons interview al over had.

  Hij merkte op dat bijna overal ter wereld de jongerenwerkloosheid dubbel zo hoog ligt als de gewone werkloosheid. In Spanje zijn 45 procent van de jobzoekende jongeren werkloos, in Frankrijk 25 procent, in de VS tien procent.

  Hij haalde opnieuw het voorbeeld van het Zwitsers systeem van deeltijds werken en deeltijds leren aan, en legde uit dat er een permanente dialoog nodig is tussen de zakenwereld en het onderwijs én de overheid. Waarom die laatste? Dehaze vermeldde een project in Kentucky, waarbij het verboden was voor vijftienjarigen om in een fabriek te werken. De overheid wijzigde daarom de lokale regels, zodat deeltijds werken/deeltijds leren mogelijk werd.

 • 'Our babies will drive tomorrows business'

  De rode draad doorheen de eerste dag van het Wereld Economisch Forum was maandag onderwijs. Met in de hoofdrol Adecco-CEO Alain Dehaze en Shakira.

  Dehaze stelde de Global Talent Competitiveness Index voor, naar aanleiding waarvan we hem interviewden. Hij legde uit dat België bouwt op een sterk onderwijs, maar aansluiting mist met de bedrijfswereld. Hij haalde het voorbeeld aan van een school in Zurich waar 1200 zestien- tot twintigjarigen alternerend leren en werken, daarbij geholpen door honderd bedrijven. Ze werken op het huidige machinepark van industriegroepen als GE en ABB.

  Gisteravond kwam op de media-welkomst-receptie vervolgens de Colombiaanse zangeres en Unicef Goodwill ambassadrice Shakira spreken. Ze legde uit hoe de eerste vijf jaren in een mensenleven bepalend zijn, omdat wie een tekort aan voeding, bescherming of onderwijs krijgt, die achterstand zelden nog inhaalt. Op dit moment lopen 250 miljoen kinderen dat risico, vertelde ze. En dat is ieders probleem, omdat de baby's van nu de wereldproblemen van morgen zullen moeten oplossen.

  Vervolgens legde ze uit dat ze gelooft in 'filantrokapitalisme' en dat ze in Davos de zakenwereld - maar ook de media en de overheden - warm wil maken om meer te investeren in onderwijs, omdat kinderen nu eenmaal politiek geen stem hebben. 'We moeten kinderen in het centrum van het debat krijgen', zei ze. De zakenwereld moet daarbij de eerste stap nemen, zei Shakira, en moet zijn talent en zijn middelen inzetten.

  En ze riep op om een fonds voor onderwijs op te richten, zoals dat destijds ook gebeurde voor de strijd tegen aids of malaria. Zelf ziet de zangeres filantropie ook als haar opdracht.

  De andere spreker op de media-receptie was acteur producer Forest Whitaker - vooral bekend  van The Last King of Scotland, die mee de NGO 'International Institute of Peace' oprichtte om in Afrika aan conflictpreventie te doen. We moeten geloven dat vrede via kleine hervormingen haalbaar is, zei hij.

  Whitaker wees op het bord achter hem met de millenium-doelstellingen van de Verenigde Naties en zei dat ze moeilijk zijn om te realiseren, maar dat net daarom de doelen moeten worden uitgesproken. Ze werken als een 'blueprint' om ons er aan te herinneren dat iedereen recht zou moeten hebben op 'life, liberty and the pursuit of happiness', zei hij, verwijzend naar de bekende aanhef uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring van 1776.

 • China en team-Trump

  Welkom terug op de Davos-liveblog, voor wat een druk gevulde dag wordt. Te verwachten highlights vandaag, min of meer in chronologische volgorde:

  • De koning en vice-premier Alexander De Croo zien de president  van China
  • Adecco-CEO Alain Dehaze spreekt in een sessie over de 'future of work'
  • De president van China geeft in de plenaire zaal een toespraak
  • Voormalig Bundesbank-voorzitter Axel Weber en de Zwiterse centraal bankier in debat over het einde van de lage rente
  • Antony Scaramucci van het transiteam van Donald Trump legt uit hoe hij de toekomst van de VS ziet
  • De Belg Peter Piot spreekt in een sessie over pandemieën.
  • Later geeft ook Harvard-prof Carmen Reinhart haar economische vooruitzichten, spreekt nobelprijswinnaar Joe Stiglitz over de economische impact van corruptie, spreekt Heineken-CEO Jean-François Van Boxmeer over 'the future of consumption', en geeft Nouriel Roubini zijn - ongetwijfeld pessimistische visie - op de Chinese economie
 • Shakira in Davos

  We sluiten de liveblog hier af voor vandaag met de Chrystal Awards. Zoals ieder jaar gaan die naar culturele beroemdheden die ook zich ook maatschappelijk engageren, doorgaans via een eigen stichting.

  De laureaten voor dit jaar:

  •  Klassiek muzikante Anne-Sophie Mutter
  • Acteur Forest Whitaker
  • En de Colombiaanse popster Shakira, tevens Unesco Goodwill Ambassador

  Meer info over waarom ze de prijs kregen, en de videobeelden van hun toespraken vindt u hier.

 • Onzekere wereld? Vaar op eigen kracht

  De wereld is in het brexit- en Trumptijdperk onzekerder dan vroeger, en het beste wat je in die omstandigheden kan doen, is op eigen kracht varen. Dat is de conclusie van 1400 CEO’s van ’s werelds grootste multinationals.

  Consultant PWC peilt jaarlijks naar de plannen van die CEO’s, die stuk voor stuk aan de knoppen van de budgetten zitten. Zij beslissen of ze vooral overnames willen doen of op eigen kracht groeien. Zij beslissen of ze vooral aanwerven, dan wel in de kosten snijden.

  In deze tijden van politieke onzekerheid, zegt acht op de tien top-CEO’s dat ze willen groeien op eigen kracht, eerder dan via overnames. De nummer twee op het prioriteitenlijstje is de kosten doen dalen

  38 procent van de CEO's zegt vertrouwen te hebben dat ze de komende twaalf maanden hun omzet zullen doen groeien, wat meer is dan vorig jaar (35 procent). Ook in West-Europa stijgt het vertrouwen bij de CEO's, na nochtans een woelig jaar.

  Het onderzoek bevat ook een Belgisch luik. Daaruit blijkt dat meer dan zijn buitenlandse collega’s de Belgische CEO bezorgd is over de snelheid van technologische veranderingen, cyberbedreigingen, sociale instabiliteit en volatiele energiekosten.

  ‘Het vertrouwen op korte termijn is opnieuw gestegen naar het niveau van 2015’, zegt Axel Smits, de voorzitter van PWC België, ‘ondanks aanhoudende economische en geopolitieke onzekerheden. De belangrijkste bedreigingen voor groei van het bedrijf zijn volgens de CEO’s net de economische onzekerheid, maar ook overregulering en een tekort aan sleutelvaardigheden.’

  Voor de Belgische CEO’s zijn Duitsland (44%), de VS (44%), China (29%), het Verenigd Koninkrijk (18%) en Nederland (18%) de vijf landen met de grootste groeivooruitzichten volgend jaar. 

 • België subtopper in war for talent

  In welke mate beschikken landen en steden over het talent dat hun economie en samenleving overeind moet houden in woelige tijden? Op die vraag zoekt de uitzendgroep Adecco en de zakenschool Insead jaarlijks het antwoord in het 'Global Talent Competitiveness Report, dat ze voorstellen aan de vooravond het WEF in Davos.

  Ze onderzoeken daarbij in welke mate landen en steden talentvolle mensen opleiden, in welke mate ze die mensen in eigen land ook kunnen houden, hen laten ontbolsteren en in welke mate ze ook buitenlands talent kunnen aantrekken.

  In het lijstje staat België dit jaar op de zestiende plaats. Het leert dat België niet tot de absolute top behoort qua talent. De voorbije jaren stond ons land tussen de 13de en de 18de plaats.

  Ons land scoort bijzonder goed voor onderwijs en productiviteit. Qua kwaliteit van businessschools staan we zelfs op twee. Zodra belastingen mee in het plaatje komen, bengelen we echter achteraan. Dan doen 112 landen beter dan België. Qua milieuvriendelijkheid - een troef qua levenskwaliteit om talentvolle mensen te houden of aan te trekken - doen 39 landen beter.

  Zwitserland, Singapore en het Verenigd Koninkrijk scoren het best op de talentlijst. Nederland en Luxemburg scoren beter dan België, Duitsland staat net achter ons. Frankrijk komt pas op de 24ste plaats.

  Bij de steden wordt de ranglijst aangevoerd door Kopenhagen, gevolgd door Zürich, Helsinki San Francisco en Göteborg. In dat lijstje komen geen Belgische steden voor. 

 • Van Google tot het België-event: de Davos-agenda van premier Charles Michel

  Premier Charles Michel komt woensdag aan op het Wereld Economisch Forum in Davos en zal er die avond buitenlandse investeerders toespreken op een receptie in het prestigieuze Steigenberger-hotel. De boodschap die hij er wil geven is dat zijn regering twee jaar geleden met belangrijke hervormingen is gestart, en op dat elan wil doorgaan. 

  Zaterdag zei hij in een interview met De Tijd dat de hervorming van de vennootschapsbelasting na de resultaten van die twee jaar de kers op de taart zou zijn geweest. Het is nog niet gelukt, zei Michel, maar we hebben wel nog altijd een heel mooie taart.

  Premier Michel ziet in Davos onder meer de CEO's van Google en Microsoft en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. 

 • Van Facebook tot de VN: de Davos-agenda van Alexander De Croo

  Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) neemt dit jaar voor de tweede keer deel aan het Wereld Economisch Forum. Hij vervangt er de eerste dagen premier Charles Michel (MR), om zich daarna toe te leggen op zijn bevoegdheden technologie en ontwikkelingssamenwerking.

  Omdat premier Charles Michel pas woensdag aankomt, vergezelt Alexander De Croo dinsdag koning Filip in de ontmoeting met de Chinese president.

  Daarna heeft De Croo ontmoetingen met toplui van Facebook, Nokia, Huawei en Telenet-moeder Liberty Global. De Croo ziet ook belangrijke investeerders in ons land, zoals de farmagroepen Novartis en MSD.

  Alexander De Croo werd door het WEF ook uitgenodigd om het woord te nemen tijdens events en debatten. Hij spreekt  dinsdagavond over het belang van digitalisering voor het internationaal ontwikkelingsbeleid, een van de punten waarop België het verschil wil maken. Woensdagochtend is hij in Davos te gast in een uitzending van Euronews over hoe we in diversiteit kunnen samenleven nu onze multiculturele samenleving onder druk staat.

  Donderdag heeft hij samen met het koningspaar en premier Michel een onderhoud met Antonio Gutteres, de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

  Alexander De Croo behoort tot de Young Global Leaders, een groep van leidende figuren uit de politieke, economische, wetenschappelijke en culturele wereld. Samen met onder meer de Zweedse ex-premier Carl Bildt maakt hij ook deel uit van de Global Agenda Council on Europe, de Europese denktank van het WEF.

 • Van Peter Piot tot BASF: de Davos-agenda van Geert Bourgeois

  Vlaams minister-president Geert Bourgeois reist dinsdag naar het Wereld Economisch Forum. Hij hoopt er vooral een grondiger beeld te krijgen van hoe de economische wereld zich voorbereidt op de brexit, aankijkt tegen het Trump-tijdperk en hoe Vlaanderen zijn troeven nog beter kan uitspelen.

  Bourgeois heeft deze week een twintigtal ontmoetingen. Hij ziet CEO's van onder meer HP, Telenet-moeder Liberty Global, Salesforce, Fujitsu, BASF en Adecco. Hij woont ook sessies bij over de brexit en energie. Bourgeois ontmoet ook toplui van de Verenigde Naties en de gerenommeerde professor Peter Piot.

  Daarnaast zegt Bourgeois dat hij aan internationale investeerders wil uitleggen dat Vlaanderen meer is dan chocolade en bier, maar aan de top staat voor lifesciences, logistiek en technologie.

  'We weten wat onze belangen zijn, en willen onze doelstellingen in volle transparantie delen', zegt Bourgeois. 'In Davos wil ik het signaal geven dat Vlaanderen geen muren wil optrekken, zijn open economie ondersteunt en dat de Vlaamse regering de integratie van onze economie in de wereldeconomie zorgvuldig en met een positieve toekomstvisie wil helpen verzekeren.'

 • Van Matt Damon tot de president van China: de Davos-agenda van koning Filip

  Van Matt Damon tot de burgemeesters van Londen en Parijs, met tussendoor de president van China: de agenda van de koning op het Wereld Economisch Forum.

  Dinsdag 17 januari:

  • Ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping en met de voorzitter van de Dalian Wanda Group, 's werelds grootste vastgoedbedrijf.
  • Bijwonen van twee plenaire meetings over vluchtelingen en over 'de vierde industriële revolutie.'

  Woensdag 18 januari:

  • Ontmoeting met Hollywood-acteur Matt Damon, die de ngo water.org oprichtte.
  • Ontmoetingen met de CEO van BASF, met de Parijse burgemeester Anne Hidalgo en met de voorzitster van Huawei Technologies.
  • In het congrescentrum woont de koning sessies bij over 'the future of warfare', 'politics of fear or rebellion of the forgotten', 'leading with faith', 'the new world of work' en een toespraak van afscheidnemend Amerikaans vicepresident Joe Biden
  • 's Avonds is er een Belgische receptie voor investeerders, waarna de koning en de koningin dineren met Alibaba-oprichter Jack Ma.

  Donderdag 19 januari:

  • Ontmoetingen met Staffan de Mistura, de VN-gezant voor Syrië en de Londense burgemeester Sadiq Khan.
  • In het congrescentrum gaat de koning luisteren naar de toespraak van de Britse premier Theresa May, de G20-agenda en een debat over de toekomst van de Europese Unie.
  • 's Avonds ontmoeten de koning en de koningin nog WEF-oprichter Klaus Schwab en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres. Daarna is er een diner met de staatshoofden die in Davos zijn.  
 • Koning ziet Chinese president

  In Davos komt maandag het Wereld Economisch Forum op gang. De topspreker van deze 47ste editie is de Chinese president Xi Jinping. Hij spreekt later deze week de WEF-deelnemers toe.

  Koning Filip en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) hebben dinsdag een apart gesprek met de Chinese president. België is in Europa de zesde handelspartner van de Chinezen, terwijl Chinese bedrijven de vijfde belangrijkste buitenlandse investeerders in ons land zijn. Premier Charles Michel (MR) was vorig jaar nog in China, waar Chinese bedrijven hem duidelijk maakten dat ze door de brexit overwegen activiteiten uit Londen naar het Europese continent te verhuizen.

 • 'Acht rijksten bezitten evenveel als 3,6 miljard armsten'

  De kloof tussen arm en rijk is nog nooit zo groot geweest, zegt Oxfam. De ontwikkelingsorganisatie waarschuwt dat de groeiende ongelijkheid tot instabiliteit kan leiden. De oproep geldt stilaan als een klassieker in de agendasetting in de aanloop naar het Wereld Economisch Forum.

  Oxfam toont in een rapport aan dat Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison en Michael Bloomberg het afgelopen jaar samen 426 miljard dollar bezaten. De armste helft van de wereldbevolking, goed voor 3,6 miljard mensen, beschikte over 409 miljard dollar.

  Ongebreidelde groeiende ongelijkheid dreigt onze samenlevingen te verscheuren.
  Oxfam

  De gegevens maken duidelijk dat de ongelijkheid blijft toenemen. Een jaar eerder waren het nog de rijkste 62 mensen ter wereld die samen evenveel bezaten als de armste helft. 'De ongebreidelde groeiende ongelijkheid dreigt onze samenlevingen te verscheuren', waarschuwt Oxfam. 'Ze verhoogt de criminaliteit en de onveiligheid, en ondermijnt de strijd tegen armoede. Het laat meer mensen in angst en minder mensen in hoop leven', zegt de ngo.

  Oxfam baseert zich voor zijn rapport op de Global Wealth Database van Crédit Suisse, waarin onder meer cijfers van de Europese Centrale Bank zijn verwerkt.

  Volgens Oxfam verrijken de rijkste en grootste multinationals zich ten koste van het algemeen belang, en gebruiken ze agressieve methoden om belastingen te ontduiken. De organisatie bekritiseert ook de neiging van bedrijven om de winsten van hun aandeelhouders te maximaliseren. In het Verenigd Koninkrijk ging in 1970 10 procent van de opbrengsten naar de aandeelhouders, terwijl dat vandaag 70 procent is.

  Oxfam roept regeringen op samen te werken, in plaats van elkaar te beconcurreren, om zo tot eerlijke belastingen en eerlijke lonen te komen, en het milieu te beschermen. Ze moeten technologie aanwenden om de ongelijkheid te verhinderen, en de onbetaalde zorgtaken van vrouwen moeten beter erkend worden, besluit het rapport.

  België

  In ons land bezit de rijkste 10 procent (ruim 1 miljoen personen) ongeveer 1.043 miljard euro of bijna de helft van het Belgische vermogen. Anderzijds bezit de minst vermogende helft, 5,5 miljoen mensen, maar 8,8 procent daarvan, goed voor 208 miljard euro.

  Albert Frère, in zijn eentje goed voor 6,2 miljard euro, bezit meer dan de 2 miljoen minst vermogende Belgen samen.

  De ongelijkheid is hier wel minder groot dan in de rest van de eurozone: uit onderzoek van de Europese Centrale Bank bleek onlangs dat de rijkste 10 procent Europeanen 51,2 procent van de totale rijkdom bezit, terwijl op globaal niveau 1 procent van de wereldbevolking meer bezit dan alle anderen samen.

 • Welcome in Davos

  ©EPA

  Grüezi mitenand,

  Welkom op onze liveblog vanuit het Wereld Economisch Forum in Davos, van waar we de hele week verslag uitbrengen.

  U kan ons zo'n beetje overal volgen:

  • Op deze liveblog
  • In de krant
  • Op de dossierpagina
  • Op twitter via @barthaeck
  • Videomateriaal - met onder meer ons nieuw speelgoed, een 360-graden camera -  is ook te vinden op onze Facebook-pagina.

  Off we go.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud