Advertentie

'Winstmotor Bekaert sputtert'

(tijd) - Bekaert ziet zijn winstmotor, de ultrafijne en ultrarendabele zaagkoord voor de productie van zonnepanelen, dit jaar sputteren. Dat is althans de visie van het Londense beurshuis JPMorgan Cazenove, die de staaltechnologiegroep van de kooplijst haalt.

JPMorgan Cazenove zet stevig het mes in het koersdoel voor Bekaert, dat van 100 naar 79 euro gaat. Volgens JPMorgan-analisten Ben Defay en David Butler staat het goudhaantje van Bekaert onder druk: zaagkoord. Met dat ultrafijn zaagkoord kunnen bedrijven componenten van zonnepanelen snijden en speelde Bekaert dus de voorbije jaren volop in op de hoge vlucht van de markt voor zonne-energie.

Bekaert is met voorsprong de grootste speler op de wereldmarkt in zaagkoord, dat naast ultrafijn ook ultrarendabel is. JPMorgan raamt dat die niche in 2010 goed was voor dik de helft van de bedrijfswinst in Azië en dus ook ruim 40 procent van de groepswinst. 44 procent om precies te zijn, terwijl zaagkoord maar 12 procent van de omzet vertegenwoordigt. JPMorgan raamt de winstmarge op zaagkoord op 55 procent: op elke 100 euro omzet, puurt Bekaert dus 55 euro bedrijfswinst uit zaagkoord.

Advertentie

Dit jaar staat die 'winstmachine' echter onder druk, met volgens het beurshuis een prijsdaling van 20 procent sinds begin dit jaar. Daar spelen twee factoren. Ten eerste duiken er langs aanbodzijde nieuwe rivalen op. Zo startte Xingda - de grote Chinese rivaal in staalkoord - in december met de productie van zaagkoord. Dus staat het Bekaert-wereldmarktaandeel van dik 50 procent onder druk.

Ten tweede gaat het hogere aanbod gepaard met een mogelijk krimpende vraag. Dit als gevolg van de vermindering van overheidssubsidies voor zonnepanelen in de belangrijkste markten Duitsland en Italië. Die twee landen - samen goed voor 70 procent van de vraag naar zonnepanelen - zullen waarschijnlijk bij de sanering van hun overheidsfinanciën ook vanaf 1 juli de subsidies voor de installatie van zonnepanelen tot 20 procent verlagen.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Komt er een federale regering-De Wever of niet? De formateur heeft zelf eind volgende week als deadline naar voren geschoven.
Nieuw lek dwingt onderhandelaars kleur te bekennen
Door het uitlekken van de nieuwe supernota is het ultieme eindspel ingezet voor de regering-De Wever. Ofwel volgt komende week de landing, ofwel is het game over.
Gesponsorde inhoud