Advertentie
Advertentie

Bekaert schaarse dissonant in Bel20

De Europese beurzen krijgen vrijdag een stevige opkikker van de Duitse ondernemers, en dat helpt ook de Bel20 aan een stevige winst. AB InBev wipt nog maar eens over de kaap van 70 euro. Bekaert is de enige daler na een verkoopadvies van Rabo Securities.

De Bel20 gaat 1 procent hoger tot 2.534,15 punten. De index volgt daarmee de Europese trend, na de publicatie van onverwacht sterke cijfers over het Duitse ondernemersvertrouwen. Dat steeg in de maand februari het sterkst sinds juli 2010, zo blijkt uit de Ifo-barometer.

De enige daler is staalkoordspecialist Bekaert. Die werd door de analisten van Rabo Securities op de verkooplijst gezet, en dat advies wordt door beleggers gevolgd. Het aandeel zakt 0,8 procent tot 21 euro. De analisten verwacht een verdere verslechtering van de recurrente bedrijfswinst in de tweede jaarhelft. 'Die winstmarge zal vermoedelijk dalen tot amper 3,9 procent, onder andere door de prijsdruk in China en de devaluatie van Venezolaanse munt.'

Advertentie

Bekaert ambieert een margestijging tegen 2014 maar bij Rabo menen ze dat de beoogde rebitmarge van 7 procent best wel uitdagend wordt in de huidige economische omstandigheden. ‘We betwijfelen dat de geplande 100 miljoen euro kostenbesparingen voldoende zullen zijn. 'We vinden het daarom nog te vroeg om al positief over Bekaert te worden, ook al is het bedrijf een goed geleide marktleider in zijn domein.'

AB InBev doet intussen nog maar eens een poging om boven de kaap van 70 euro af te sluiten. Het is wachten op nieuws over de gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie over de overname van Modelo. Intussen komt de publicatie van de jaarcijfers, voorzien voor komende woensdag, steeds dichterbij. De kans lijkt klein dat het aandeel zal standhouden. De winst bedraagt 1,1 procent tot 70,08 euro.

Op de brede markt zet het Luikse technologiebedrijf EVS zijn opmars verder. Het aandeel stijgt 1,1 procent tot 46,50 euro. Het bedrijf krijgt iedereen doordrongen van de meerwaarde van de nieuwe strategie, die EVS minder afhankelijk moet maken van de kalender van de grote sporttornooien. De analisten van ING merken op dat het orderboek bij de start van een oneven jaar (zonder grote sporttornooien) nog nooit zo goed gevuld was als nu.

De nieuwe strategie, nieuwe CEO Joop Janssen legt de grotere focus hier in een interview uit, kan eveneens bekoren. 'Earnings growth to accelerate on greater focus?', luidt de titel van het rapport. Ook vanuit waarderingsoogpunt lijkt het aandeel aantrekkelijk. Op basis van de EV/ebit multiples noteert het aandeel 10 procent onder het historische gemiddelde, meldt ING. 'Maar', zegt het beurshuis erbij. 'De visibiliteit blijft laag. Als de orderinstroom in het eerste kwartaal ontgoochelt, kan je mogelijk aan lagere koersen instappen.'

Vastgoedontwikkelaar Banimmo zakt 2,4 procent tot 9,65 euro na de publicatie van de jaarcijfers vrijdagochtend. Het bedrijf miste daarbij de analistenverwachtingen, en dat lijkt de voornaamste reden te zijn voor de koersinzinking. Nochtans reageren diezelfde analisten niet overdreven teleurgesteld. De gemiste verwachtingen zijn vooral een gevolg van een aantal verkoopdossiers die langer aanslepen dan gepland. Maar Banimmo stipte aan dat enkele van die dossier op zeer korte termijn zullen opgelost worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.