Britse centrale bankier praat pond in de prak

De Britse centrale bank belooft de rente nog minstens tot 2016 op een diepterecord te houden. Met die opmerkelijke belofte praat de Canadees Mark Carney het pond stevig onderuit.

Mark Carney heeft zijn eerst 'optreden' aan het hoofd van de Bank of England niet gemist. De Canadees, die deze zomer Mervyn King opvolgde aan het hoofd van de 319 jaar oude centrale bank, belooft de rente de facto minstens tot 2016 op het huidige diepterecord van 0,5 procent te houden. Dat is het laagste peil sinds 1694, zoals de Excel in bijlage illustreert.

'We verhogen de rente niet tot de werkloosheidsgraad onder de 7 procent zakt. En zolang dat niet het geval is behoort extra stimulus tot de mogelijkheden', liet Carney in de meest opgemerkte passage van zijn toespraak weten.

Op dit ogenblik is 7,8 procent van de Britten werkloos. In haar eigen inflatierapport zegt de centrale bank niet te verwachten dat de werkloosheidsgraad voor 2016 onder de grens van 7 procent valt, zodat Carney zeker tot dan de rente op bijna nul betonneert.

Die boodschap lichtte het Brits pond voetje. De euro schoot in geen tijd van 86,7 naar 87,3 pence. Tegenover de Amerikaanse munt tuimelde het pond ruim een cent naar 1,521 dollar.

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud