Advertentie

Chinese fabrieken op nog lagere toeren

De activiteit van de Chinese fabrieken is in juni verder vertraagd, blijkt uit een voorlopig cijfer van HSBC. Samen met een moeizame kredietverstrekking wordt de toestand van de Chinese economie er dus niet rooskleuriger op. Sommige economen vrezen voor een harde landing.

Het voorlopige cijfer van de PMI (purchasing managers’ index) of indicator van de aankoopdirecteurs die donderdag werd gepubliceerd door HSBC Holdings en Markit Economics bedraagt slechts 48,3. Dat is een verdere verslechtering tegenover de maand mei, met een definitief cijfer van 49,2, en ook lager dan economen volgens Bloomberg hadden ingeschat: de mediaanverwachting was 49,1. Een cijfer onder de 50 wijst op een afnemende activiteit en de neerwaartse trend zet zich dus versterkt door.

Als het cijfer op 1 juli wordt bevestigd, zou dat de laagste PMI zijn sinds september 2012. Diezelfde dag maken het Nationaal Bureau voor Statistiek en de Chinese Federatie van Logistiek en Aankoop ook hun eigen meting bekend, die op een ruimere rondvraag is gebaseerd. In mei bedroeg de officiële PMI 50,8, iets meer dan in april (50,6).

Doet de maakindustrie het minder goed, dan blijft ook het financiële systeem achter. Vooral de kredietverlening hapert. China’s interbankenrente op zeven dagen, die aangeeft tegen welk tarief (en dus in welke mate) de banken elkaar fondsen ter beschikking stellen, steeg donderdag tot 12 procent. Dat is het hoogste cijfer sinds mei 2006. De centrale bank lijkt voorlopig niet tussenbeide te willen komen door extra cash in het financieel systeem te injecteren.

De Staatsraad zei woensdag, na een door premier Li Keqiang voorgezeten vergadering, dat de kredietverlening voor ‘strategische’ en arbeidsintensieve industriële sectoren zal worden ondersteund. Om welke sectoren het concreet gaat, werd niet aangegeven. Omgekeerd beklemtoonde de Staatsraad dat bankleningen aan industrieën met overcapaciteit moeten verboden worden.

‘Als de markttarieven op zulke hoge niveaus blijven, is het enige scenario voor de Chinese economie een harde landing’, zei Xu Gao, hoofdeconoom van Everbright Securities in Peking, aan Bloomberg. ‘Die mogelijkheid neemt nu toe. Het lijkt alsof de Chinese leiders nu de kat uit de boom kijken en willen zien hoe laag de Chinese groei kan zakken.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.