Euronav blinkt uit in zwakke markt
De beurzen namen woensdag gas terug. Ook de Bel20 moest terrein prijsgeven. Op de brede markt sprong Euronav eruit na sterke kwartaalcijfers, maar kon Barco zijn hoge ambities niet verzilveren.
De Bel20 liet 1,4 procent liggen op 2.258,37 punten. KBC was de grootste daler met een verlies van 6 procent tot 14,39 euro. Banken deden het ook elders in Europa bar slecht. Slechts drie aandelen uit de sterindex konden hoger eindigen.
AB InBev was de afgetekende leider met een winst van 1,3 procent tot 56,03 euro. Het Nederlandse beurshuis Rabo Securities bevestigde de bierbrouwer op zijn 'conviction buy-list'. Rabobank verwacht dat AB InBev op 30 april beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers publiceert, maar de beursreactie zal eerder beperkt zijn. Dat geldt trouwens ook voor D'Ieteren, aldus Rabobank.
De meeste actie gebeurde op de brede markt. Euronav schoot 12,3 procent hoger tot 6,86 euro nadat de olietankerreder dinsdag nabeurs met kwartaalcijfers kwam. Euronav ziet in het huidige volatiele klimaat ruimte voor 'verrassend opwaarts potentieel'. Een verademing ten opzichte van rampjaar 2011. Euronav zag vorig jaar zijn beurskoers imploderen door een tuimelende vraag en een overaanbod aan tankers.
Vandaag lijkt het tij op de olietankermarkt te keren. De problemen met Iran maken dat veel landen hun ruwe olie nu elders zoeken. Dat impliceert langere afstanden en een hogere bezetting. De hoge brandstofprijzen maken verder dat rederijen zuiniger en dus trager gaan varen, in vakjargon ‘slow steaming’. Ook die actie neemt capaciteit uit de markt. Daarnaast hebben verschillende rederijen hun schepen verwaarloosd. Ook daardoor wordt de overcapaciteit als vanzelf (een beetje) opgelost.
Euronav rapporteerde een bedrijfskasstroom van 47,8 miljoen dollar, waarbij de consensus op 44 miljoen dollar lag. De gemiddelde bevrachtingsttarieven voor een supertanker (VLCC) kwamen uit op 24.000 dollar. Dat is een stuk meer dan tijdens het vierde kwartaal, maar wel nog een eind onder de 31.750 dollar die Euronav nodig heeft om zijn VLCC-divisie rendabel uit te baten. De Suezmax-afdeling voor kleinere tankers en de FSO's - tankers die aan olieplatforms aanmeren om olie te verwerken en tijdelijk op te slaan - waren wel rendabel. KBC-analist Wouter Vanderhaeghen verhoogt zijn koersdoel van 5 naar 6 euro, maar blijft bij zijn 'houden'-advies.
Ook Econocom (+2,3%, 17,55 euro) was in goede doen. Econocom rapporteerde dinsdag nabeurs een omzetstijging van 2 procent tot 357 miljoen euro. Rekening houdend met een tiental miljoen euro omzet uit diensten die in 2012 niet meer aangeboden worden, komt de organische omzetgroei uit op 5 procent, weet ING-analist Matthias Maenhaut. De kwartaalupdate bevestigt volgens Maenhaut dat Econocom zeer voorzichtig is in zijn vooruitzichten.
Econocom zelf gaat uit van een lichte omzetstijging ten opzichte van 2011 (1,58 miljard euro) en een operationeel resultaat boven de 70 miljoen euro. Maenhaut verwacht een omzet over 2012 van 1,62 miljard euro en een bedrijfswinst van 74 miljoen euro. In 2011 realiseerde Econocom een bedrijfswinst van 64 miljoen euro.
Barco kon zijn steile ambities niet verzilveren. Op de Investor Day dinsdag stelde CEO Eric Van Zele dat de Kortrijkse beeldvormingspecialist de komende vijf jaar zijn omzet wil verdubbelen tot 2 miljard euro. De bedrijfswinst moet in die vijf jaar met jaarlijks 8 procent toenemen. KBC-analist Nico Melsens wacht de kwartaalcijfers volgende week af, maar 'gezien de 'bullishness' van het management vandaag, zou het verrassend zijn mochten die tegenvallen'. Barco steeg 0,8 procent tot 57,56 euro.
Meest gelezen
- 1 Bart De Wever 'volle bak bezig' om formatie te redden
- 2 ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte: 'Met de supernota zouden we al een heel eind komen'
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 Marc Coucke, superbelegger of impulsieve investeerder?
- 5 In het felst bevochten kiesdistrict van de VS: ‘Wij hebben het lot van de wereld in handen, ik lig er wakker van’