Advertentie

Gimv en SRIW stappen in Lampiris

De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv en haar Waalse tegenhanger SRIW investeren elk 20 miljoen euro in de energieleverancier Lampiris. Daarmee kan het jonge energiebedrijf op overnamejacht.

Gimv en SRIW leggen samen 40 miljoen euro op tafel en krijgen elk 16,5 procent van het Luikse energiebedrijf in handen. De oprichters, de Vlaming Bruno Vanderschueren en de Waal Bruno Venanzi, behouden elk een derde van de aandelen.

De kapitaalsoperatie die al een tijd in de lucht hing, zal 'het leven makkelijker maken', zegt Bruno Vanderschueren in een gesprek met De Tijd. 'We maken al winst, maar door de versterking van het eigen vermogen kunnen we ook meer schulden aangaan. Daarmee kan Lampiris verder groeien én ingaan op opportuniteiten.'

Dat kan gaan om het financieren van eigen windenergieprojecten, maar ook overnames van andere bedrijven of projecten. 'We zijn al naar heel wat dossiers aan het kijken, maar hebben nog geen concreet doel bepaald.'

Doorverkoper

Lampiris, dat nu vooral een doorverkoper is van elektriciteit een aardgas, zou zelf meer in de productie kunnen stappen. 'Er zijn heel wat projecten rond hernieuwbare energie of warmtekrachtkoppeling die nu moeilijk gefinancierd raken. Misschien kunnen wij hier nu een rol spelen', zegt Vanderschueren.

Lampiris, dat zich profileert als prijsbreker, mikt ook op verdere groei in Frankrijk. Vanderschueren: 'Het is een moeilijke markt omdat de prijzen nog gereguleerd worden door de overheid. We richten ons vooral op aardgas omdat de hoge prijzen daar wel wat mogelijkheden bieden.'

Het groenestroombedrijf met hoofdkantoor in Luik praatte de voorbije maanden ook met andere kandidaat-investeerders. Ook met industriële spelers? 'Ja, samenwerken met een industriële speler kan interessant zijn en synergieën opleveren. Maar we wilden het bedrijf niet verkopen', zegt Vanderschueren.

Met Gimv en SRIW was er volgens de oprichter en co-gedelegeerd bestuurder een goede band. 'We hebben met hen ook goed samengewerkt in een poging om Nuon Belgium over te nemen', zegt Vanderschueren. 'We denken dat zij ons kunnen helpen om verder te groeien in België.'

Gimv is in de energiesector al aandeelhouder van Electrawinds (dat ook op zoek is naar verse middelen, red.). Via de infrastructuurfondsen DG Infra+ en Infra Yield (Gimv/Belfius) zit de investeringsmaatschappij ook in Energie Fleuves en Belwind.

Sterke groei

Lampiris zag de omzet vorig jaar met 82 procent stijgen tot 694 miljoen euro. Dat was te danken aan een flinke groei van het aantal klanten. Lampiris levert stroom aan 373.213 gezinnen en bedrijven (+57%) en factureert 281.821 aardgasmeters (+51 procent).

Ondanks de prijsbevriezing en de scherpere concurrentie in 2012 steeg de bedrijfskasstroom (ebitda) met 41 procent tot 22,6 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.