Advertentie

RealDolmen zakt naar laagste peil in 1,5 jaar

De Bel20 zakte 1,3 procent. Thrombogenics blijft verder zakken terwijl de shorters steeds actiever worden. RealDolmen krijgt klappen na zwakke jaarresultaten.

RealDolmen tuimelde 3 procent lager tot 15,25 euro, het laagste peil sinds november 2011. Het aandeel noteert nu al ruim 20 procent onder de piek van oktober vorig jaar. RealDolmen publiceerde vrijdagochtend teleurstellende jaarresultaten over het gebroken boekjaar 2012/2013. ‘De cijfers zijn niet goed’, meldde het bedrijf in alle eerlijkheid. De omzet zakte met 8 procent door de economische malaise. En herstructureringskosten, onvoorziene kosten bij twee projecten en eenmalige waardeverminderingen zadelden de IT-groep op met bijna 15 miljoen euro verlies.

Voor het huidige boekjaar (2013-2014) mikt RealDolmen op een ebit-marge van zowat 5 procent. ‘Terug een normaal niveau’, reageert Guy Sips van KBC Securities die zijn koopadvies en 20 euro koersdoel behoudt.

Elia (-3% tot 32 euro) en Recticel (-3,4% tot 5,45 euro) vallen fors terug omdat de aandelen vandaag zonder het recht op het dividend over het vorige boekjaar noteren.

De neergang van Thrombogenics (-2,2%, 32,13 euro) duurt voort. Het aandeel is sinds zijn piek al 32 procent in waarde gedaald. Met Millennium Capital Partners zit een zesde hefboomfonds short op Thrombogenics, zo bleek donderdag. De zes shorters hebben samen 8,43 procent van de aandelen in handen.

‘Je moet dat niet persoonlijk opvatten’, zei een van hen tegen het management in een onderhoud eerder dit jaar. Sommige fondsen gaan gewoon short op bedrijven die een nieuw medicijn lanceren omdat gebleken is dat bij 4 op 5 lanceringen de omzetverwachtingen van analisten niet ingelost worden.

Intussen rapporteerde Thrombogenics dat het van januari tot april in de VS al 10 miljoen dollar omzet haalde met zijn oogmedicijn Jetrea. Dat was oké, maar niet overweldigend.

‘De shorters spelen in op een soort van onzekerheid als gevolg van de hooggespannen verwachtingen in aanloop naar de lancering’, zegt Rudi Van den Eynde van Dexia Asset Management. ‘Ze hebben een momentum in gang gezet, doen ook andere beleggers twijfelen en creëren een sneeuwbaleffect in een klimaat met een beetje onzekerheid. Daar komt wel wat psychologie bij kijken. En timing is alles. Er is op korte termijn niets dat de shorters in verlegenheid kan brengen. We zitten de komende weken in een nieuwsvacuum. Dat weten ze maar al te goed’, zegt hij. ‘Maar vergeet niet dat shorters de aandelen die ze nu verkopen, ooit moeten terugkopen. Zo kunnen ze een opwaartse beweging versterken.’ Conclusie: volgende afspraak in augustus, bij de halfjaarupdate.

CMB ging 1,2 procent hoger. ABN AMRO stipt in een update over de sector aan dat de overcapaciteit bij drogebulkrederijen niet snel zal herstellen. De jongste plaag voor de branche is Vale. De Braziliaanse ijzerertsreus slaagt er niet in zijn ijzererts van de mijnen naar de havens te kriijgen. Het gevolg is dat de bevoorrading - vooral voor China - meer vanuit Australië moet gebeuren. En dat betekent dus meer zeemijlen tussen Australië en het Verre Oosten en minder tripjes tussen Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Ergo: minder afgelegde zeemijlen. En dus ook minder inkomsten voor de reders.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.