Rio Tinto haalt diamant uit etalage

Na meer dan een jaar leuren, haalt mijnbouwbedrijf Rio Tinto zijn diamantbusiness uit de etalage. De verkoop zou in het huidige klimaat niet genoeg opleveren.

Rio Tinto zette de diamantactiviteiten in maart vorig jaar te koop. Het bedrijf wil zich terugplooien op enkele kernactiviteiten, om de kosten onder controle te houden. Dat is de algemene trend in de grondstoffensector, nu de groei in China aan het afvlakken is.

Maar terugplooien op de kern, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Rio Tinto geraakt niet af van zijn diamant, waarvan de waarde op 1,3 miljard dollar wordt geschat. Alan Davies, topman van de diamanten- en mineralendivisie, liet maandag dan ook weten dat er voorlopig geen verkoop komt. 'Na meerdere strategische opties te hebben onderzocht, hebben we beslist dat het houden van de activiteit het meeste waarde zal opleveren voor de aandeelhouders', klinkt het.

Rio Tinto is niet de enige die het moeilijk heeft om niet-kernactiviteiten af te stoten. Sectorgenoten als Vale en Barrick Gold kennen gelijkaardige problemen. Dat grondstoffenprijzen erg volatiel zijn, maakt dergelijke activiteiten in het huidige economische klimaat weinig aanlokkelijk.

BS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud