Sombere CEO's jagen belegger naar exit
De Europese beurzen noteren stevig in het rood Beleggers verteren de drukste resultatendag van de zomer slecht. De rode draad uit de cijfers van 'conjunctuurbarometers' als Siemens, BASF, Lafarge en Credit Suisse is duidelijk: een zwakkere eindvraag door een sterk vertragende wereldeconomie dreigt in combinatie met dure grondstoffen de recordresultaten aan te vreten.
De Europese beurzen kunnen de zorgen niet van zich afschudden, integendeel. De Euro Stoxx50, de barometer van vijftig steraandelen uit de eurozone, verliest 1,3 procent, de Bel20 moet 0,7 procent prijsgeven.
Dat is ook logisch. Donderdag 28 juli is zonder twijfel de drukste resultatendag van het Europese cijferseizoen en dit keer is het niet echt moeilijk een boodschap uit de stortvloed van resultaten te distilleren: het tweede kwartaal was sterk met recordmarges voor de industrie, maar het tweede jaarhelft belooft minder te zijn.
Het ziet er steeds meer naar uit dat de escalatie van 'dubbele' schuldencrisis in Europa en de VS zwaar aan het vertrouwen van consumenten en ondernemers knaagt. En bijgevolg maakt een zwakkere eindvraag het bedrijfsleiders moeilijker de nog steeds hoge grondstoffenfactuur door te rekenen. Dat konden ze doorgaans nog probleemloos in het eerste halfjaar, met vaak recordwinstmarges tot gevolg.
Bock en Jourquin
Illustratief zijn de resultaten van BASF (-5,3%), zowat het meest toonaangevende chemiebedrijf ter wereld. De Duitse reus bleef voor het eerst sinds lang met de resultaten onder de verwachtingen. BASF-CEO Kurt Bock verwacht dat de groei 'minder dynamisch' zal zijn, 'zoals we tegen het eind van het tweede kwartaal konden merken'.
Bijgevolg is het niet verrassend dat de chemiebranche de neergang van de Europese beurzen aanvoert: de DJ Stoxx Chemie-index verliest 2,4 procent, de slechtste prestatie van de 19 bedrijfstakken die de brede DJ Stoxx600 (-0,8%) rijk is.
In dezelfde branche kon Rhodia vlak voor de overname door Solvay (+0,2%) met recordcijfers uitpakken, waardoor Solvay zich voorlopig aan de verkoopgolf weet te onttrekken. Maar ook Solvay-CEO Christian Jourquin liet zich traditioneel ook voorzichtig uit en nam zelfs de codetaal van ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet in de mond met de opmerking dat hij 'waakzaam' is voor de macro-economische ontwikkelingen.
Bij de stroom resultaten stelden ook onder meer Credit Suisse (-3%), Melexis (-0,7%), Lafarge (-2,6%), Bayer (-2,4%), Danone (-2%), Alcatel-Lucent (-9%) en Siemens (-2,7%) teleur.